Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Før og efter. Rosenhøjs grønne arealer er blevet udvidet, hvor der også er etableret spiselige beplantninger. På billedet ses et af de nye grønne arealer i samspil med de nu sorte og kobberfarvede bygninger.
Foto: EFFEKT Arkitekter

Før og efter. Rosenhøjs grønne arealer er blevet udvidet, hvor der også er etableret spiselige beplantninger. På billedet ses et af de nye grønne arealer i samspil med de nu sorte og kobberfarvede bygninger.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beboer i Rosenhøj: »Her er blevet flot. Helt fantastisk. Jeg ved bare ikke, om det vil gøre en forskel«

Et af regeringens ghettoområder, Rosenhøj i Viby ved Aarhus, har fået en totalrenovering. Politiken har spurgt beboerne, om det vil forandre noget.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cikorie blomstrer om kap med lavendler, og mellem blokkene leger børn på den store Verdensplads.

Rosenhøj, kendt fra medierne som ghettoområde med brændende containere og hærværk, er blevet smukt og gennemgribende renoveret.

Politikens arkitekturanmelder Boris Brorman Jensen uddeler i dag 5 flotte hjerter til forvandlingen af den tidligere ghetto.

Og når man spørger beboerne, er de også glade, viser en tur rundt mellem blokkene.

De håber også, at de udvendige forbedringer med nye facader og legepladser og nye gadeforløb mellem blokkene vil få folk til at passe på hinanden og kvarteret.

Men der er en lille skepsis, viser det sig, når man møder beboerne mellem blokkene:

Tinna Petersen, beboer i Rosenhøj i 28 år.

»Her ser godt ud. Det er virkelig en forbedring, og da især på sådan en sommerdag som i dag virker det, som om folk kommer ud og møder hinanden«, siger kvinden, som har besøg af sine voksne børn og har trukket dem med ned på Verdenspladsen for at vise dem, hvad der er sket med kvarteret, de voksede op i.

»Sådan nogle forbedringer skal nok give social forbedring også«, mener hun.

Tinna Petersen har nu altid været glad for at bo i Rosenhøj, understreger hun. Ellers var hun heller aldrig blevet boende i 28 år:

»Jeg har aldrig været utryg ved at bo her, aldrig. Jeg har så også hele tiden boet oppe i den ende, hvor der er mest lys, men nu flytter jeg herned, og det skal nok blive godt. Det her er en tydelig forbedring«.

Datteren, Tanja Petersen på 32 år, synes også, at Rosenhøj har fået luft, og at stedet er blevet lyst og venligt, og sønnen Martin Petersen på 29 år kalder byggeriet »lækkert«. Men familien er usikker på, om renoveringen vil betyde, at ballade er fortid:

»Jeg er nødt til at sige, at vi faktisk lige i dag har fået smadret en rude på altanen. Såååh det...«, siger Martin Petersen med et skævt smil.

Farhiyo Sahar Abdi, beboer i Rosenhøj i 10 år.

Farhiyo Sahar Abdi er på vej til genbrugspladsen med nogle gamle reoler, og to af hendes otte børn hjælper.

»Her er meget, meget flot nu. Meget anderledes, og det er blevet meget lettere at møde folk. Børnene mødes på legepladsen, og vi andre hygger os«, siger hun.

Datteren Saafi på 13 er glad for »alle de blomster«, der er kommet, og om sommeren kommer alle ud, fortæller hun. Storebror Amin på 14 er mere skeptisk. Han er enig i, at her er blevet rarere at bo, og legepladserne er gode, anerkender han.

»Men her er også blevet lidt farligere for børn, for nu kører her biler mellem blokkene«.

Adam, far til fire, beboer i fire år:

Adam vil ikke have sit efternavn frem, da han har dårlige erfaring med de journalister, som har været i Rosenhøj, når der har været ballade. Men han vil godt kommentere renoveringen:

»Her er blevet flot. Helt fantastisk. Og alle jeg har talt med synes det er flot, selv om processen har været træls og har trukket ud«, siger han.

»Jeg ved bare ikke, om det vil gøre en forskel. Jeg har små børn og er meget utryg, og også i år har der været ballade herude. Her kommer flere og flere kriminelle, og vi har oplevet mange hændelser herude«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På det sidste har han oplevet, at politiet har været synligt, og det glæder ham. Han kan også mærke, at mange beboere ønsker at passe på Rosenhøj.

»Men om det vil forandre det store, vil jeg nok se, før jeg tror det, selv om det selvfølgelig er trist at sige, for det er flot. Der er virkelig brugt mange midler. Det fortjener respekt, og jeg håber det bedste«.

Tvillingesønnerne på 8, Jonis og Jacob, har også bemærket forbedringer, siger Jonis:

»Både indefra og udefra er det blevet flot, og du står på hele Verdens Plads! Og så er Mc Donald’s blevet bedre: Nu skal man bare trykke på sådan nogle knapper, så kommer maden ...«

Kjeld Nørgaard, beboer i Rosenhøj i 18 år

Kjeld Nørgaard er på vej ud af en TDC-varebil med en sort barstol fra Kirkens Korshær, som han har scoret for 95 kroner. Den skal pynte i lejligheden.

»Her er virkelig blevet flot«, siger Kjeld Nørgaard.

Han har aldrig været utryg i Rosenhøj og er aldrig blevet generet af nogen, siger han, men han glæder sig over pludselig at have fået en meget bedre lejlighed.

»Jeg har fået nyt bad og det hele, og også udenfor er det klart en forbedring«, siger han.

»Men jeg tænker såmænd ikke, at folk vil passe bedre på af den grund. Jeg tror ikke, at det vil gøre den store forskel«.

Fenja Vinther, beboer i Rosenhøj i 1 år

Den 25-årige biologistuderende Fra Aarhus Universitet trækker af sted med sin sorte damecykel langs et bed med valmuer og margueritter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun har fået lejlighed uden om ventelisterne, fordi boligselskabet har ønsket at få nye beboergrupper ind i Rosenhøj, og hun er glad for en billig lejlighed, der nu også er blevet shinet op med altan og nyt badeværelse.

»Før var det ikke noget særlig godt område. Nu er især udeområderne forandret med natur ind imellem, og også indenfor er det blevet helt vildt lækkert«, siger Fenja Vinther.

Hun har  også før renoveringen oplevet legende børn mellem blokkene, men legepladserne er blevet flere og mere attraktive, og her er »,blevet sjovere at være barn«, siger hun.

»Jeg håber, at det vil hjælpe, og at det vil trække nogle andre typer herud. Stedet har haft et meget dårligt ry, men nu håber jeg, at det kan blive lidt bedre, så flere folk gider bo her. Om det vil ske, vil jo så vise sig«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden