Bakkehusene, Danmarks første rækkehuse, er blandt de tegninger, som er blevet slettet.

Bakkehusene, Danmarks første rækkehuse, er blandt de tegninger, som er blevet slettet.

Arkitektur

Bevaringsforening kalder afbrænding af Københavns arkitekturtegninger for »kulturel vandalisme«

Destruktionen af originaltegninger over København er stoppet igen. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur vil sikre, at det ikke sker andre steder.

Arkitektur

Der bliver ikke længere destrueret originale arkitektoniske tegninger over København.

Sådan har det ellers været de seneste fire år, hvor der i takt med digitaliseringen af tegninger, tilladelser og skrivelser hos Byggesagsdokumentation, er blevet destrueret gamle, analoge dokumenter.

Vi taler tegninger af Grundtvigskirken, Bellahøjhusene, landets første højhusbebyggelse og Danmarks første rækkehuse, Bakkehusene. Blandt meget andet.

I alt er omkring en tredjedel af byens arkiver skannet ind og de analoge spor slettet.

Nu har teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL) stoppet processen, som han ifølge eget udsagn intet kendte til.

»Det er ikke en beslutning, der bliver taget på borgmesterniveau. Så der var ingen, der kendte til det andet end på administrativt niveau«, siger Morten Kabell.

»Vi er heldigvis ikke nået ind til bykernen, men uanset hvad, så er det forkert. Det er kulturarv, og nu har vi kun indskanningerne tilbage«.

Hvem der burde vide hvad eller have stoppet hvad, vil Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur ikke kommentere. Men man bør lære af den store fejl i København, siger formand Karen Margrethe Olsen.

Katastrofalt

»Det, der er sket, er katastrofalt. Men det er jo sket, desværre. Nu handler det om at brede budskabet ud til andre kommuner, der måske har gang i noget af det samme«, siger hun.

»Bygningsmassen i København er større, så derfor vil der måske gå flere tegninger tabt her, men værdien af de enkelte bygninger andre steder i landet er lige så stor«.

Hun henviser til Aarhus Kommune, hvor bevaringsværdige tegninger er blevet gemt efter endt skanning. Karen Margrethe Olsen opfordrer til stor agtpågivenhed, når det kommer til destruktionen af kulturarv.

»Der kan sagtens være bygninger, der ikke er fredede, men som har fredningsværdi eller bevaringsværdige huse, der ikke er registreret som sådan. Især er jeg nervøs for bygninger fra 1960'erne, 70'erne og 80'erne, som vi om få år måske kommer til at se i et andet lys end i dag«, siger hun.

Skal ligge i nyt arkiv

Det bør være et fokus for alle kommuner, der for tiden digitaliserer, så de undgår »kulturel vandalisme«, mener foreningen.

Kultur- og fritidsborgmester i København Carl Christian Ebbesen (DF) bakker sin borgmesterkollega op i beslutningen om at sætte dokumentdestruktionen på pause, indtil der er fundet en løsning.

»Det, Morten Kabell har opdaget, er, at der kan ske at være noget materiale med kulturmæssig værdi«, siger Carl Christian Ebbesen.

»Det er jeg glad for, for jeg mener, det er vigtigt, at vi bevarer kulturarven«.

De dokumenter, som skal gemmes for eftertiden, kommer til at ligge i det nye store arkiv til Københavns kulturarv, der ventes at stå færdigt i Høje-Taastrup i sommeren 2018, oplyser Carl Christian Ebbesen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden