0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Adam Mørk
Foto: Adam Mørk
Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske arkitekter står bag nyt olympisk hovedkvarter i futuristisk stil

3XN har tegnet de skrå linjer, der samler medarbejderne i den Internationale Olympiske Komité.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Lausanne i Schweiz er det nye hovedsæde for den Internationale Olympiske Komité netop indviet. Den danske tegnestue 3XN står sammen med den lokale arkitekt IttenBrechbühl bag de futuristiske linjer. De skrånende facader er ifølge designansvarlig på projektet, Jan Ammundsen fra 3XN, inspireret af en løbende atlet.

Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Huset kan rumme alle 500 medarbejdere på en adresse og er formet til at maksimere gennemsigtighed, fællesskab og vidensdeling, som det hedder, når man tegner åbne kontorer i huse med glasfacader.

Centralt i bygningen er en af 3XN’ specialiteter, en skulpturel trappe, her formet som de fem olympiske ringe stablet oven på hinanden.

Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Google Maps-venligt er der også sat olympisk logo på taget i det blødt formede landskab af blå solceller. Bygningen har fået den højeste certificering for bæredygtighed blandt andet af den internationale standard Leed. Det er tiltag som vandkøling fra den nærliggende sø, opsamling og anvendelse af regnvand og ikke mindst et udstrakt genbrug af byggematerialer, der udmærker huset.

Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Den Olympiske Komité står ikke blot bag de Olympiske Lege. En del af frivillighedsorganisationens indtægter omfordeles til breddeidræt. (I en tidligere version af denne artikel var andelen angivet til 90 procent,  men det er ikke korrekt. Den nøjagtige andel er ukendt, red.)


Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden