0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

5 hjerter: Landets smukkeste allé har fået et herligt hus

For første gang er metrostation og by smeltet sammen i et hus. Eller næsten. Cobe har tegnet et festligt åbent hus mod Frederiksberg Allé, hvor kun elevatoren blokerer byfesten.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Alt i huset peger op mod det skarpe hjørne og åbningen derunder. Så kom elevatoren og stillede sig på tværs.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Frederiksberg Allé er med sine promenader mellem rækker af lindetræer et veritabelt højdepunkt blandt hovedstadens byrum. Det barokke anlæg fra begyndelsen af 1700-tallet med dets to gange to rækker lindetræer klippet som kandelabre er som noget enestående blevet fredet. Det er det groede og faconklipningen, der er i fokus af det også på europæisk plan helt usædvanligt velbevarede byrum. Men oplevelsen ville nu være meget anderledes, hvis det ikke også var for de mange byhuse, der er stødt til alleen gennem de seneste 150 år.

På gadehjørnerne rejser de sig stolt op i tårne og således også i det nye hus Frederiksberg Allé 41, der har erstattet alleens sidste villa. Huset har været længe undervejs, og det har været et kompliceret byggeri. Men resultatet er måske det bedste nye hus på Frederiksberg Allé i hundrede år.

Nå ja, nu bliver der jo ikke længere bygget så ofte langs Frederiksberg Allé, så konkurrencen er måske ikke så stor. Men når man betragter de seneste forsøg, et fra 1990’erne på hjørnet af Dr. Priemes Vej – en postmoderne sag, der ligner et miks af en jetmotor og et middelaldertårn med fitnesscenter i stuen – og et fra 1970’erne på Platanvej – et brutalistisk betonhus med beboelse fra stue til penthouse uden tårn – så er det nye hus langt det bedste.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce