0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Byret sætter kæp i hjulet for Tivolis byggeplaner

Tivoli krævede begrænsning på byggemuligheder for Tivoli Hjørnets fase 2 ophævet, men tabte sagen i byretten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tivoli har torsdag i Københavns Byret tabt en strid mod Metroselskabet om en særlig servitut, der besværliggør forlystelsesparkens byggeplaner med hensyn til udvidelsen af det prisvindende byggeri Tivoli Hjørnet.

Tivoli havde anlagt sagen i håbet om at få slået en streg over nogle skærpede byggebegrænsninger på grund af det metrotunnelrør, som løber under den del af Tivoli, der ligger mod Vesterbrogade.

Begrænsningerne blev nemlig udvidet i 2018, efter at Tivoli året forinden havde opført første del af prestigebyggeriet Tivoli Hjørnet, men inden anden fase af byggeriet var gået i gang. Men nu bliver det vanskeligt for Tivoli at gennemføre den sidste del af byggeriet.

For i stedet for medhold er det i byretten onsdag blevet til et nederlag, og Tivoli er ovenikøbet blevet dømt til at betale næsten en kvart million kroner til modparten. Beløbet skal dække Metroselskabets udgifter til advokater.

Indgreb i den private ejendomsret

I forbindelse med metrobyggeriet blev der nedsat en ekspropriationskommission. Det skete tilbage i 2009. Formålet var at vurdere, om det var nødvendigt at lave indgreb i den private ejendomsret i forbindelse med byggeriet af metroens Cityring.

Kommissionen nåede blandt frem til, at det var påkrævet at indføre restriktioner i en zone på 17 meter fra centrum af metroens tunnelrør. Det skulle sikre, at nybyggeri ikke udgjorde en fare for metroen.

I 2015 vedtog Københavns Kommune en ny lokalplan for området, hvor Tivoli ligger. Planen sikrede, at Tivoli kunne opføre sit nye byggeri Tivoli Hjørnet ved Vesterbrogade og Rådhuspladsen. Første del af byggeriet stod klar i 2017, men allerede året efter opstod der bøvl. For ekspropriationskommissionen fandt ud af, at det var nødvendigt at udvide sikkerhedszonen på 17 meter til 25 meter. Og i zonen er det forbudt at grave dybere end 1,8 meter, og pæle må højst etableres i en dybde af 4,9 meter.

Det betød, at Tivoli ikke ville kunne gennemføre den anden fase af byggeriet på 1.300 kvadratmeter som planlagt. Og Tivoli mente, at kommissionen ikke havde handlet korrekt. Forlystelsesparken valgte derfor at lægge sag an mod Metroselskabet. Kravet var, at Metroselskabet skulle give Tivoli ret i, at beslutningen om ekspropriation fra 2018 er ugyldig. Men Københavns Byret er på Metroselskabets side. I dommens præmisser anfører retten blandt andet, at Tivoli under sagen ikke har fremlagt »et sikkert grundlag for at tilsidesætte kommissionens vurdering af nødvendigheden af servituttens bestemmelser«.

Tivoli har mulighed for at anke dommen til Østre Landsret.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere