Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Søren Dahlgaard vil udfordre stilleben-maleriet med sin brød-performance. Djævlens Advokat synes mere, det minder om Jackass.
Foto: PR-foto

Søren Dahlgaard vil udfordre stilleben-maleriet med sin brød-performance. Djævlens Advokat synes mere, det minder om Jackass.

Kultur

Djævlens advokat »Dejkrigeren kunne blive vor tids Charlie Chaplin«

Med kroppen dækket af brød optræder performancekunstneren Søren Dahlgaard som ’Dejkrigeren’ ved åbningen af kunstmessen Art Copenhagen. Djævlens Advokat prøver at overtale ham til at angribe Brian Mikkelsen.

Kultur

Hvad så, pølsehorn. Har du brød i ovnen? »Det er faktisk færdigbagt. Jeg skal ud og hente det nu, for jeg skal sy dragten i aften«. Bager du ikke selv dit brød?»Nogle gange bager jeg det selv, og andre gange får jeg det bagt«. Men det er jo ingen kunst at bage et godt brød.»Jeg har selv prøvet at bage det, men når håndværkere gør det, bliver det hårdt, og så knækker det ikke så hurtigt under min performance. Så jeg får det lavet på en fabrik, og så syr jeg selv dragten«.

Du præsenterer dig som indbagt kunstner? Men du er jo ikke rigtig indbagt. Du har bare bundet et par ciabattaflutes om brystkassen.
»Nej, jeg er ikke rigtig indbagt. Det er noget spin«.

Ja, for jeg troede du havde bagt dig selv i en ovn. Du ved, ofret dig for kunsten?
»Jeg ofrer mig egentlig også, når jeg render rundt. Det kan være pinligt, når brødene falder af. Så står jeg der i boksershorts med nogle brød rundt om maven«.

Jeg har også set dig indsmurt i maling hoppe ind i en mur igen og igen. Der er sådan lidt Jackass over din kunst, er der ikke?
»Det er mere slapstick. Men Jackass er selvfølgelig også slapstick. Der, hvor jeg hopper ind i en væg, er det en human paintbrush-teknik, hvor jeg er en pensel. Det er ikke ligesom Jens Jørn Thorsen, der brugte pikken sådan halvfjerdseragtigt«.

Det er mere moderne? Mere som ekstremsport?
»Det er lidt som ekstremsport, og det var også en åndssvag idé, jeg havde, hvor jeg troede jeg kunne flyve som en ninja. Men i virkeligheden skred jeg og slog mig. Dejkrigeren’ er lige dele slapstick og urmand, som ikke siger noget og bare handler på instinktet. Han kunne blive vor tids Charlie Chaplin, hvor man spejler sig i den her figur, der hele tiden kommer galt af sted, og som man har en lille smule ondt af. Men han kan alligevel et eller andet, ikke?«

Men hvordan vil du genopfinde ’Dejkrigeren’ i Forum?
»Ved at lade ham udfordre stilleben. Jeg har tre piedestaler med en skål frugt, en vase med blomster og en karaffel. Ligesom motiver på stillebenmalerier, men jeg bruger dem som objekter. Jeg maler dem ikke i to dimensioner på et lærred, men sprøjter maling dem«.

Arrangørerne advarer også om, at man ikke skal stå for tæt på, hvis man vil undgå at få maling på sit tøj.
»Ja, det kommer til at flyve med maling«.

Brian Mikkelsen kommer også til dit show. Kan du ikke prøve at ramme ham? Folk har gjort det før med Anders Fogh, men det her kunne ligne et uheld.

»Hvis han står tæt på, kan det godt være, det kommer til at ske. Men jeg er ikke en specielt politisk kunstner«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce