Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LEHMANN MARTIN
Foto: LEHMANN MARTIN

Bostedet Ringbo i Bagsværd, hvor Bastard Film filmede med skjult kamera for DR.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR får næse for skjult kamera

Danmarks Radio gik over stregen, da de filmede psykisk syge på Ringbo med skjult kamera, fastslår Pressenævnet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pressenævnet kritiserer DRs brug af skjult kamera i et kritisk indslag om overmedicinering af psykisk syge på institutionen Ringbo.

Ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Kommune, der driver Ringbo, mener Pressenævnet, at det var unødvendigt at filme med skjult kamera for at lave indslaget.

En journalist fra produktionsselskabet Bastard Film lod sig ansætte som vikar på Ringbo fra april til november sidste år og filmede hverdagen på stedet. Billederne blev brugt i et indslag i 21 Søndag på DR1. Af indslaget fremgik det, at beboerne på Ringbo i flere tilfælde blev overmedicineret eller fik forkert medicin.

Overmedicinering dokumenteres ikke Men DR og Bastard Film havde ikke behøvet at bruge skjult kamera for at lave den historie, mener Pressenævnet: »Oplysninger og dokumentation for problemerne med medicineringen fremgik i udsendelsen primært fra officielle tilsynsrapporter og udtalelser fra pårørende til beboere. Emnet kunne således have været belyst uden brug af skjult kamera over for psykisk syge og menigt personale uden ret til at ordinere medicin«.

Samtidig fastslår Pressenævnet, at DR ikke kan dokumentere påstande om, at beboerne på Ringbo blev systematisk overmedicineret. »Pressenævnet kritiserer Danmarks Radio for denne udokumenterede påstand«, står der i afgørelsen.

Fagforbund klagede
Det var Københavns Kommune og fagforbundet FOA, der fik sagen for Pressenævnet, efter Danmarks Radio og Bastard Film gennem måneder havde brugt skjult kamera på bostedet Ringbo i Bagsværd.

FOA mener, at Danmarks Radio har krænket de presseetiske regler ved overhovedet at anvende skjult kamera over for personalet og de psykisk syge beboere gennem et halvt år på bostedet.

Borgmester: Vores brugere er ikke underholdning

Socialborgmester Mikkel Warming udtaler:

»Det er godt, at vi får slået fast, at vores brugere ikke skal bruges som underholdning til aftenkaffen i diverse tv-udsendelser. Selvfølgelig skal vi diskutere og løse problemer, fx med medicinering, men det skal ske med respekt for de involverede mennesker og forståelse for de dilemmaer, emnet indeholder«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden