Horace Engdahl betegner amerikansk litteratur som 'ignorant'.
Foto: WEINE LEXIUS/AP

Horace Engdahl betegner amerikansk litteratur som 'ignorant'.

Kultur

Nobelpris-uddeler giver smæk til amerikansk litteratur

Udtalelser fra sekretæren for Det svenske Akademi tolkes som dårligt nyt for de amerikanske drømme om en Nobelpris.

Kultur

Amerikanske forfattere ved ikke nok om verden.

De er uvidende og provinsielle, når det drejer sig om litteratur. Bredsiden kommer fra ingen ringere end den permanente sekretær for Det svenske Akademi, forfatteren og litteraturhistorikeren Horace Engdahl.

»USA er for isoleret, en ø. De oversætter ikke nok litteratur og deltager heller ikke rigtig i den store dialog om litteratur. Deres uvidenhed holder dem tilbage. Selvfølgelig er der da stadig stærk litteratur i alle store kulturer, men man kan ikke løbe fra det faktum, at det er Europa, som stadig er hjertet i den litterære verden … ikke USA«, skal Horace Engdahl have sagt til nyhedsbureauet AP forud for uddelingen af årets Nobelpris.

En prisuddeling, Engdahl er dybt involveret i. Han står bl.a. for selve præsentationen af vinderen.

Misforståelse Da Engdahl blev kontaktet af den britiske avis The Guardian, der ville have synspunktet om amerikansk litteratur uddybet, sagde han, at han følte sig fejlciteret.

Og udtalelserne har ingen betydning for prisuddelingen, understregede han.

»Det er uden betydning, når vi bedømmer amerikanske kandidater, hvordan nogen af os ser på amerikansk litteratur som helhed i sammenligning med anden litteratur. Nobelprisen er ikke en konkurrence mellem nationer, men en pris til den enkelte forfatter. Det er vigtigt at huske, når nationale følelser er på spil«, sagde Horace Engdahl til The Guardian.

Dommer trak sig

Engdahl har været medlem af det Svenske Akademi i 18 år.

I 2005 trak en af dommerne, Knut Ahnlund, sig fra Nobelkomitéen, efter at den østrigske feministiske digter og skuespilforfatter, Elfriede Jelinek, vandt prisen i litteratur.

Horace Engdahl har ikke meldt ud, hvad han har tænkt sig at gøre, hvis en amerikansk forfatter løber med prisen.

Hvem der skal have Nobelprisen i litteratur bliver afgjort senere på måneden. Sidste år vandt den engelske forfatter Doris Lessing den eftertragtede pris - hvilket hun siden har været ret utilfreds med...

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce