Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACQUES BRINON/AP
Foto: JACQUES BRINON/AP

Den egyptiske kulturministers åbenmundethed har kostet ham muligheden for topposten i Unesco.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israel-kritik fælder egyptisk kandidat til Unesco-toppost

Kontroversielle Farouk Hosni vraget til fordel for bulgarer, der bliver Unesco’s første kvindelige overhoved.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan godt være, at tiden var inde til en araber i toppen af Unesco.

Men den var ikke inde til Farouk Hosni.

I hvert fald blev den kontroversielle egyptiske kulturminister overhalet indenom i femte og afgørende afstemning om, hvem der skal indstilles til generaldirektørposten i FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation.

Fældet af Israel-kritik Med 31 stemmer fra Unesco’s styrelsesråd mod Hosnis 27 går kandidaturet nu til den tidligere bulgarske udenrigsminister Irina Gueorguieva Bokova.

Kulturministeren gennem 22 år var ellers næsten selvskreven kandidat til den 4-årige toppost.

I hvert fald indtil det sidst på foråret kom frem, at han har kaldt den israelske kultur for inhuman, aggressiv, racistisk og tyvagtig og senere, under Gazakonflikten i 2008, opfordrede til at brænde israelske bøger.

Han både undskyldte og beklagede sine udtalelser, men mistroen har alligevel klæbet til ham siden.

Egyptisk ærgrelse

Og selv om Hosni var favorit til det sidste, blev hans åbenmundethed formentlig den udslagsgivende faktor i de nervepirrende afstemninger.

POLITIKEN MENER Godt vi slap for Hosni

I Egypten er der enighed om, at resultatet er en afvisning af Hosni og ikke af den muslimske verden generelt. Alligevel er ærgrelsen til at få øje på.

»Jeg mener, at dette var en reel mulighed for at styrke dialogen mellem øst og vest. Jeg synes, det var tid til at få en muslim, især en, der var meget sekulær som Hosni (som generaldirektør)«, siger den Egyptiske analytiker Dia Rashwan til nyhedsbureauet Reuters.

Lettet Haarder
Men uanset behovet for dialog med den arabiske verden kalder undervisningsminister Bertel Haarder (V) valget af Irina Bokova for en lettelse.

»Det er godt, vi ikke får en generaldirektør, der kan anklages for antisemitisme. Hans stærkt bekymrende udtalelser ville have klæbet til både ham selv og Unesco, hvis han var blevet valgt«, siger han.

Og når den 57-årige bulgarer med al sandsynlighed indtager Unesco-hovedkvarteret i Paris, bliver hun ikke alene den første kvinde i chefstolen.

Bukova er en erfaren diplomat
Hun bliver også den første østeuropæer i spidsen for den internationale organisation.

Som Bulgariens tidligere udenrigsminister og landets nuværende ambassadør i både Frankrig og Monaco er Bokova en meget erfaren diplomat.

Og erfaringerne får hun brug for, når hun skal skabe ro og sammenhold efter den sidste tids splid mellem medlemslandene om kandidaturet til generaldirektørposten.

»Jeg vil bruge alle gode ideer og vil samarbejde. Jeg har aldrig opfattet den form for konkurrence som en krig, hvor den ene part skulle bekæmpe den anden«, siger hun til Reuters.

Et godt udgangspunkt, mener Bertel Haarder.

»Jeg har bemærket, at hun har rakt hånden frem til samarbejde med både Hosni og de arabiske lande, og det, synes jeg, er meget klogt. Unesco er jo først og fremmest et sted, hvor man skal have dialog, og som skal være præget af tolerance«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden