0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Historien om en forudsigelig tragedie

Den nye bog ’Skyld – Historien bag mordet på Antonio Curra’ rejser fornyet tvivl om, hvorvidt det var rigtigt at dømme den nu 20-årige Ferhat Kilic til udvisning af Danmark. Hans far, mor og to yngre søskende emigrerer alle til Tyrkiet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Længere nede på siden findes links til to kapitler af bogen om drabet på den italienske rygsæksturist Antonio Curra.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om ti dage skal Ferhat Kilic forlade Danmark for altid.

Udvisningen er en del af den dom, han fik, da han og hans fætter blev kendt skyldige i drabet på den 19-årige italienske turist Antonio Curra i 2003.

På rejsen til Tyrkiet ledsages han af betjente og af sin far, Adem Kilic. Når Ferhat Kilic lander i Tyrkiet, vil tyrkiske betjente forhøre ham om den forbrydelse, han er dømt for.

Adem Kilic tager blandt andet med for at hjælpe sin søn med at gøre sig rigtigt forståelig på tyrkisk. Ferhat Kilic taler ikke så godt tyrkisk som faderen, der boede i Tyrkiet, til han som 16-årig flyttede til Danmark for at blive gæstearbejder her i landet.

Da Ferhat Kilic var 16 år, blev han indblandet i et af de mest omtalte drab i Danmark i flere årtier. Det var hans knap to år ældre fætter Hizir Kilic, som ejede og førte den kniv, som Antonio Curra blev stukket ned med på Nørrebro.

Torsdag 9. august er fireårsdagen for mordet. Den dag udkommer bogen ’Skyld – Historien bag mordet på Antonio Curra’.

På baggrund af mange interview med både navngivne og anonyme kilder samt sagsakter så tykke som telefonbøger fortæller forfatterne Aydin Soei og Jesper Dehn Møller om alt det, der i virkeligheden knytter sig til det konkrete mord, selv om det ikke fremgik af mediernes dækning af retssagen mod Hizir og Ferhat.

Da først Østre Landsret og siden Højesteret behandlede sagen i henholdsvis 2004 og 2005, var harmen over knivmordet stadig voldsom, og det prægede mediedækningen.

Her fire år efter mordet vover bogen at fortælle om nuancer og perspektiver i sagen. Såsom forskelle i Hizirs og Ferhats opvækst og sindelag og de sociale og samfundsmæssige forklaringer på, at det gik galt for netop de to drenge.

Begge bogens forfattere fulgte med i sagen, mens den fyldte formiddagsavisernes spisesedler. Dengang undrede de sig over, at der aldrig kom flere konkrete oplysninger ud om de to unge anklagedes baggrund, siger Aydin Soei:

»Under sagen kom det frem, at både Hizir og Ferhat havde omfattende kriminalitet bag sig. Eftersom de er så unge og har begået kriminalitet inden de fyldte 18 år, måtte myndighederne være klar over det«.

Ballademager fra begyndelsen
Når børn og unge under 18 år begår kriminalitet, inddrages sociale myndigheder i sagerne.

I forbindelse med Ferhat, som er bogens hovedperson, fandt Aydin Soei og Jesper Dehn Møller ud af, at forskellige myndigheder har korresponderet med hinanden og kendt til Ferhats behov for specialskolegang, siden han var syv år gammel.

Drengens inddragelse i mordet på Antonio Curra var kulminationen på en opvækst præget af svigt efter svigt både hjemmefra og fra samfundets side.

Ferhat er født i en landsby i Tyrkiet i 1987.

Hans mor, Meral Kilic, er alene med ham i de første tre år af hans liv. Hans far, Adem Kilic, flyttede til Danmark for at arbejde, tre måneder efter han var blevet gift med en kvinde, han ikke havde mødt inden brylluppet. Mera