Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Havnebadet på Islands Brygge er efterhånden en af Københavns mest besøgte områder.
Foto: LEHMANN MARTIN

Havnebadet på Islands Brygge er efterhånden en af Københavns mest besøgte områder.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støjplaget Bryggen-beboer: »De kravler ind af vores vinduer«

Utilfredse naboer frygter endnu en støjfyldt sommer på Bryggen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommertemperaturerne ligger lige om hjørnet, og den populære gadefest ’Distortion’, er netop skudt i gang. Det glæder mange københavnere.

LÆS ARTIKEL

Men på Islands Brygge skaber det også bekymring. Flere af naboerne til det populære Havnebad frygter, at deres ’forhave’ de næste tre måneder bliver forvandlet til en » støjende og beskidt festivallejr«.

Sådan udtrykker Eva Christiansen, der har boet ud til Havnebadet de sidste tre år. Og det er mange af beboerne enige med hende i.

»Det eskalerer hvert eneste år«, mener Eva Christiansen.

Sidste sommer var beboerne så rasende over støjen, at de indsamlede underskrifter, fyldte lokalavisen 'Bryggebladet' med vrede læserbreve og klagede til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Derfor har op mod 100 Islands Brygge beboere indkaldt Amager Politi og Københavns Kommune til beboermøde i Islands Brygge Kulturhus.

Halvér antallet af fester
Under den omvendte båd ’Pinen’ har Distortion fået tilladelse til at spille loungemusik fra 14 – 22 på søndag. Men flere af beboerne frygter, at festen kommer til at vare længere end til klokken 22.

»Det er et helvede under 'Pinen'. Sidste år spillede de til klokken syv om morgen«, siger Margit Mulvad, som har boet på Njalsgade 1 de sidste 40 år.

Ligesom hende mener flere af beboerne, at antallet af de tilladte feste bør halvveres.

»Man bør skære ned fra ti til seks arrangementer årligt«, siger Eva Christiansen. Mange af arrangementerne varer i flere dage, således, at beboerne aldrig har pause fra festivalerne, forklarer Eva Christiansen.

Politiet mangler ressourcer til at skrue ned for larmen
Flere af beboerne udtrykker forståelse for, at det er vigtigere, at politiet bruger deres kræfter på uroligheder på Nørrebro og Christiania. Men beboerne er fortvivlede over ikke at vide, hvor de skal henvende sig, når feststøjen holder dem vågne om natten.

Lars Lindegaard, som repræsenterer Amager Politi på det tre timer lange beboermøde, opfordrer til flere anmeldelser, men han understreger, ligesom politiet gjorde det sidste sommer, at de ikke har ressourcer til at rykke ud hver gang.

De spontant opstående piratfester, som opstår uden tilladelse er også et stort problem på Bryggen. Forbuddet bliver alt for sjældent håndhævet, mener flere af beboerne.

»Hvis der er larm klokken to eller tre fredag eller lørdag nat, skal I selvfølgelig ringe til politiet«, siger Lars Lindegaard.

»De kravler ind af vores vinduer«
Om sommeren er Eva Christiansen og hendes kæreste Henrik Busack nødt til at have vinduerne lukket døgnet rundt. For at holde støjen fra det hav af tilladte og ikke tilladte fester, som Islands Brygge lægger græsplæner og havnefront til.

»De kravler ind ad vores vinduer eller kaster skrald og ølflasker ind«, fortæller Henrik Busack.

»Jeg føler ikke længere, at Bryggen er mit. Mange af os, der bor her, bruger slet ikke parken«, fortæller Eva Christiansen.

Parret har også oplevet, at hoveddøren bliver sparket ind, og at vinduerne bliver svinet til med graffiti. Og hver eneste nat er der folk der tisser i deres opgang.

Det gør de også i Kates.

»Der bliver tisset så det basker. Og det er hele sommeren igennem«, fortæller Kate, der har boet ud til Havnebadet siden 1974.

Beboerne håber, at beboermødet med Teknik- og Miljøforvaltningen og Amager Politi kan gøre sommeren 2010 mere rolig end sidste år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere toiletter og containere
Der er bred enighed om, at kommunen bør sætte flere toiletter op for at undgå, at folk tisser i beboernes opgange. De ønsker også, at toiletskiltningen skal være mere synlig.

Når vejret har været godt, vågner naboerne ofte op til bunker af engangsgrille, tomme pizzabakker og øldåser, som der ikke er plads til i de overfyldte skradespande og få containere i Havneparken.

Derfor bør kommunen også sørge for at sætte flere containere op, mener naboerne.

Det er ikke kun affald og støj fra de festglade gæster, som der bliver klaget over under beboermødet.

Rumænere stjæler og vasker tøj på toiletterne
Beboerne føler sig også generet af det stigende antal af rumænske romaer, som hænger ud i Havneparken.

»Mine børns venner har fået stjålet deres mobiltelefoner af en flok rumænere, mens de badede i Havnebadet«, fortæller Peter.

Andre er utilfredse med, at rumænerne vasker deres tøj på toiletterne. Og Margit Mulvad er irriteret over, at de bruger elektriciteten i området.

Lars Lindegaard fortræller, at politiet holder skarpt øje med romaerne. »Langt de fleste af dem lever af at samle flasker og sælge Hus Forbi«.

Og dem, der stjæler bliver udvist af landet, tilføjer han.

»Men det er svært at stoppe dem. De tager bussen tilbage, så snart de er blevet sat af udenfor grænsen«, forklarer Lars Lindegaard.

Kræver mere politikontrol

Dothe Funder, som har boet med udsigt over Havnebadet de sidste 11 år, mener, at politiet overser Bryggen.

»Vi taler om to-tre måneder om året, hvor der er en stor spidsbelastning af området«, siger Dorthe Funder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er noget, der hedder Christiania«, svarer Lars Lindegaard fra Amager Politi og refererer til politiets kamp mod hashhandlen i Fristaden.

Det får Margit Mulvad til at tage ordet igen:

»Men I bør også holde øje med det hashsalg, der foregår fra båden og nedefter«.

Det lover Lars Lindegaard, at politiet vil holde mere øje med og slå hårdt ned på.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden