Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kodesprog. Nogle af tegnene i dokumentet fra 1700-tallet er baseret på tyske sætningskonstruktioner, fandt et forskerhold ud af efter i lang tid at være blevet forvirret over en masse græske og romerske tegn. Helt efter okulisternes hensigt.
Foto: University of Southern California og Uppsala Universitet

Kodesprog. Nogle af tegnene i dokumentet fra 1700-tallet er baseret på tyske sætningskonstruktioner, fandt et forskerhold ud af efter i lang tid at være blevet forvirret over en masse græske og romerske tegn. Helt efter okulisternes hensigt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere knækker 250 år gammel hemmelig kode

Et dokument fra 1700-tallet afslører et hemmeligt tysk selskab, der overvågede frimurerne og havde en mærkelig øje-fetich.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det lugter lidt Dan Brown'sk, og forskere verden over har da også svært ved at få hænderne ned, efter svenske og amerikanske computerforskere endelig har knækket koden kendt som 'The Copiale Cipher'.

Afkodningen af dokumentet afslører en tysk orden kaldet 'Okulisterne', der benyttede sig af rituelle øjeoperationer, og som spionerede på den hemmelige frimurerorden.

En svensk ekspert kalder oplysningerne for unikke og mener, at mange gamle teorier skal tages til efterretning på baggrund af den 105 sider lange bog, som er dateret til omkring 1760 og blev fundet i Østberlin efter den kolde krigs afslutning.

Siden har de gulnede sider ligget hengemt i en privat samling, men i år fik forskerne Kevin Knight fra University of Southern Californias Information Sciences Institute og hans svenske kolleger Beáta Megyesi og Christiane Schaefer fra Uppsala Universitet fundet frem til dokumentet og gik i gang med at afkode det.

Græsk og romersk var kun for at forvirre Men det var ikke en let opgave.

Dokumentet bestod af cirka 75.000 abstrakte symboler og tegn i en meget sirlig håndskrift - nogle af dem var græske og romerske bogstaver, men resten var - selv efter at have pløjet 80 forskellige sprog igennem - ikke kendte tegn.

Kevin Knight er kendt som en førende forsker inden for computersoftware, der kan oversætte sprog, og ham og hans hold isolerede først og fremmest alle de græske og romerske bogstaver i troen på, at bogens budskab i virkeligheden lå gemt her, og at resten af symbolerne blot var skrevet for at forvirre.

Det tog virkelig lang tid og resulterede i total fiasko

Men da selv ikke Knights til lejligheden fabrikerede computerprogram kunne få noget ud afde græske og romerske bogstaver, viste det sig at være en blindgyde.

»Det tog virkelig lang tid og resulterede i total fiasko«, skriver Knight i en pressemeddelelse.

DOKUMENTATIONLæs pressemeddelelsen her(Eksternt link på engelsk)

Men herfra gik det op ad bakke.

Holdet kom frem til, at det faktisk var de græske og romerske bogstaver, der var skrevet ind for at forvirre, og at de abstrakte tegn og symboler repræsenterede bogstavkombinationer ud fra form og gentagelse i et eller andet sprog.

Det viste sig at være tysk. Flere andre sprog var uden held blevet pløjet igennem, men de tyske bogstavkombinationer viste sig at have en vis lighed med flere af symbolerne i dokumentet, og pludselig stod holdet med to ord:

'Indvielsesceremonier' og 'hemmeligt afsnit'.

Helt vilde med øjne
Efter gennembruddet blev Knights computerprogram forfinet en smule, og hele dokumentet kunne afkodes.

Det viste sig at være skrevet af et tysk selskab ved navn 'Okulist-ordenen', som havde (og måske stadig har...) et vist tilknytningsforhold til en anden hemmelig orden - nemlig frimurerne, fortæller den svenske forsker Beáta Megyesi.

Faktisk viser afkodningen af dokumentet, at de tyske okulister spionerede på frimurerne og forsøgte at redegøre for nogle af deres hemmelige ritualer.

»Vi har grint ret meget af nogle af de riter, de (frimurerne, red.) fandt på, som er ganske barnlige. Men det her er meget værdifuldt for idehistorikere, religionsforskere og historikere«, siger Beáta Megyesi, som af den årsag sammen med sine kolleger har gjort hele det afkodede dokument tilgængeligt for alle på nettet.

DOKUMENTATIONHele afkodningen af 'The Copiale Cipher'(Eksternt link på engelsk)

Afkodningen af dokumentet afslørede også, at okulisterne havde en mystisk besættelse af øjne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen af dem var øjenlæger, men øjeæblet, øjenkirurgi og selv øjenbryn fascinerede selskabets medlemmer, som havde ritualiseret en eller anden form for øjenoperation som et slags symbol for den indre oplysning.

Gamle teorier skal retænkes

'The Copiale Cipher' er opdelt i tre afsnit.

Det første beskriver okulisternes egne ritualer, det andet tegner et billede af frimurerne, som okulisterne altså godt kunne lide at skele til, mens det tredje afsnit giver et helt nyt billede af hidtil ukendte former for frimureri.

»Det beskriver både en esoterisk form for frimureri og en meget politisk form, som lyder overraskende radikal. Man taler om naturlige rettigheder, som ikke må trampes på, og som skal forsvares. Det er unikke oplysninger«, siger frimurerekspert Andreas Önnerfors fra Lunds Universitet til Aftonbladet.

Han fortæller også, at hemmelige selskaber som okulisterne og frimurerne var meget udbredte i 1700-tallets Europa, og 'The Copiale Cipher' kan nu kaste nyt lys over nogle af dem.

»Mange gamle teorier skal tages til efterretning på baggrund af det her«, siger frimurereksperten.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden