Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

rænkespil. Personerne rundt om Naser Khader var uenige om alt. Ny tv-dokumentar udstiller Anders Samuelsen (th.) og spindoktor Ulla Østergaard (bagerst) som de to største intrigemagere. Foto fra filmen.

rænkespil. Personerne rundt om Naser Khader var uenige om alt. Ny tv-dokumentar udstiller Anders Samuelsen (th.) og spindoktor Ulla Østergaard (bagerst) som de to største intrigemagere. Foto fra filmen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongens fald 'Dagbog fra midten' er tåkrummende underholdning

Folkene bag Ny Alliance udstiller sig selv som dilettanter i Guldbrandsens nye nærgående og underholdende tv-dokumentar.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nederlaget er forældreløst.

Som Christoffer Guldbrandsen skildrer i sin nye tv-dokumentar, ’Dagbog fra midten’, står ingen i dag tilbage som helte i fortællingen om Ny Alliances kollaps.

Måske netop derfor har han valgt at skildre farcen uden at udfylde hovedrollerne. Det er kulisserne, der falder ned om ørerne på de politiske dilettanter.

Khader uden kontrol Khader fylder mest i billedet, men man efterlades aldrig med et indtryk af, han har kontrol over noget som helst.

Den intense og i de fleste scener hudløst udleverende tv-dokumentar har karakter af en kronologisk kollektivroman, hvor birollerne i kulissen larmer mindst lige så meget som de kendte politikeransigter.

Skønt det var Naser Khader, der fik idéen til at invitere den prisbelønnede dokumentarist til at filme partiets turbulente tilblivelse, har Christoffer Guldbrandsen valgt ikke kun at stille skarpt på partiformanden.

Centrumsløs midte
Selv om partiet er småt og placerer sig i midten, mangler det paradoksalt nok et centrum. Khader & co. lader sig rive tilfældigt med i mediestrømmen.

Kun idealisten Gitte Seeberg, der også var den første til at træde ud af Ny Alliance, og kommunikationsrådgiveren Rasmus Jönsson, der forgæves forsøger at fastholde fokus, fremtræder som mere og andet end tosser.

Til gengæld udstiller liberalisten Anders Samuelsen sig selv som intrigemager, der er drevet mere af had til sin egen politiske fortid end af et ønske om at skabe et levedygtigt parti.

Råt og kompromisløst
Guldbrandsen modstår heldigvis fristelsen til at interviewe Khader, Seeberg og Samuelsen direkte. Både undervejs og efterfølgende. I stedet bruger han de nøgne optagelser.

Som et skjult kamera. Det er råt og kompromisløst. Konsekvensen er dog, at Guldbrandsen selv må tale ind over filmen og bruge lige lovligt mange små tv-klip fra nyhedsudsendelser for at kunne binde alle episoderne sammen.

I Guldbrandsens tidligere tv-dokumentar om Socialdemokraternes daværende partileder udtalte en knust Mogens Lykketoft i sin tale på valgaftenen: »Kennedy sagde: ’Sejren har mange fædre, men nederlaget er forældreløst’. Sådan er det ikke her. Jeg har haft lederskabet«.

I tilfældet Ny Alliance er Kennedys ord mere velvalgte.

Khaders vægelsind
At Khader er blevet sammenlignet med netop John F. Kennedy, gør kun skæbnens ironi endnu mere tragikomisk.

For nogen stor leder er Naser Khader i sandhed ikke. ’Dagbog fra midten’ udstiller gang på gang, hvordan Khaders vægelsind spreder sig som rådvildhed blandt de nærmeste rådgivere.

Desperationen får dem til at blotte sig for det evigt snurrende kamera. Som i et afsnit af tv-serien Klovn tumler de rundt og falder hinanden i ryggen, mest pr. stedfortræder.

Den åbne kamp mellem spindoktoren Ulla Østergaard og kommunikationsrådgiveren Rasmus Jönsson giver de mest intense indblik i konflikterne.

Venstres trojanske hest
Alt begynder at falde fra hinanden, da Khader pludselig vælger at støtte sig ensidigt til Østergaard – der tidligere har været Lars Løkke Rasmussens spindoktor.

Hendes håbløse og uengagerede råd får hende til at fremstå som en trojansk hest, sendt af Venstre.

Guldbrandsen har skruet en spektakulær tv-historie sammen, der blotter folkene omkring Ny Alliance i tåkrummende episoder, mere end den trænger ind og forklarer viljen til at sætte alt på spil.

Men måske er det også kun muligt at zoome ind på overfladen, når projektet ikke er mere oprigtigt, end tilfældet viste sig at være. Underholdende er det i hvert fald.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vellykket skildring

Endnu en gang lykkes det for Christoffer Guldbrandsen at skildre et stykke politisk danmarkshistorie, mens det sker. Det kan ikke længere tilskrives held.

Efter ’Fogh bag Facaden’ (2003) og ’Lykketoft Finale’ (2005) er den 38-årige dokumentarist nu endegyldigt trådt i karakter som tv-alderens politiske krønikeskriver.

Med sin nye ’Dagbog fra Midten’ viser Guldbrandsen igen, at han evner at løfte sig op over døgnets nyheder og sætte dem i perspektiv ved at overbelyse det intrigante magtspil, der foregår ude i kulisserne.

Dagbog fra midten vises på DR2 på tirsdag kl. 20.40

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden