Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Optimist. Hvis filmene er gode nok, vil danskerne gerne se film med skuespillere med anden etnisk baggrund, siger kulturminister Uffe Elbæk.
Foto: DITTE VALENTE

Optimist. Hvis filmene er gode nok, vil danskerne gerne se film med skuespillere med anden etnisk baggrund, siger kulturminister Uffe Elbæk.

Kultur

Kulturministeren: ’Etniske film' er for dårlige

Hvis historierne var gode nok, ville flere danskere se film med 'etnisk cast'.

Kultur

Det er ikke publikum, der er problemet – det er filmene.

Sådan siger kulturminister Uffe Elbæk (Rad.), da politiken.dk fanger ham på telefonen fra Cannes Filmfestival.

»Min grundholdning er, at de rigtige historier, de skal nok også finde et publikum«, siger han om, hvorfor danske film med temaer om indvandring og integration ikke kan trække folk i biografen.

Debatten blev sparket i gang af Filminstituttets afslag om filmstøtte til filmen 'MGP Missionen', fordi den havde skuespillere med anden etnisk baggrund – og det sælger ikke billetter, slet ikke i provinsen, lød det i afslaget.

LÆS ARTIKEL

Men bortset fra det med provinsen, kan der være noget om snakken.

I hvert fald hvis man ser på en opgørelse foretaget af Danske Biografer over de seneste ti års danske film med multikulturelt tema og/eller skuespillere i de bærende roller.

Den viser nemlig, at de er langt fra at sælge de 250.000 billetter, der som tommelfingerregel betegner en kommerciel succes herhjemme.

Meget langt.

Ikke dygtige nok
Men det skyldes altså ikke en modvilje mod det multikulturelle på lærredet, siger kulturministeren.

»Det er fordi, vi ikke har været dygtige nok endnu. Og fordi de historier, vi har fortalt, måske har været for stereotype. Men det er mine antagelser«.

Han sætter spørgsmålstegn ved, om der også kan være noget ved lanceringen eller markedsføringen, der kan have fået en hel stribe af danske film med temaer om indvandring og integration til ikke at blive de store publikumssucceser.

For mange stereotyper
Uffe Elbæk kritiserer også den måde, skuespillere med anden etnisk baggrund er blevet castet i danske film.

»Den måde vi har castet skuespillere med anden etnisk baggrund på har i min optik været grænsende til stereotyproller«.

Kan du give et eksempel?

»På stående fod tænker jeg på Pizza King, men der er masser af eksempler på, at de får roller som taxachauffører og pizzabude. Det er sjældent, at det er mere nuancerede roller«.

Historierne skal afspejle den brogede virkelighed
»Det interessante er, hvis man tager store brede amerikanske film, som langt hen ad vejen har mere mangfoldig casting end vi ser på dansk, og de går glimrende«, tilføjer Uffe Elbæk.

Ser du et problem i, at disse film ikke sælger billetter?

»Ja. Jeg synes grundlæggende, vi skal fortælle gode historier, der afspejler den virkelighed, vi lever i. Og den danske virkelighed er broget og mangfoldig. Jeg har lige været inde og se en film om et påstået pædofiliovergreb. En lille historie, der rummer mange principielle problemstillinger, og som er fortalt fremragende. Så spørgsmålet er, får vi de gode historier?«, siger kulturministeren – med henvisning til Thomas Vinterbergs film ’Jagten’, der netop har haft premiere i Cannes.

Forløbet skal forklares

På baggrund af debatten om Filminstituttets afslag på filmstøtte vil der efter sommerferien komme et »offentligt arrangement«.

Her skal problemstillingerne omkring multikulturelle, danske film debatteres, er ministeren og Det Danske Filminstitut blevet enige om.

LÆS OGSÅ

Kulturministeren har desuden krævet en redegørelse for det forløb, der gav filmen MGP Missionen afslag på støtte med henvisning til skuespillernes etniske baggrund.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce