Legeland. Det tidligere ingenmandsland ved Mjølnarparken blev i dag indtaget af de lokale bysbørn.
Foto: JENS DRESLING

Legeland. Det tidligere ingenmandsland ved Mjølnarparken blev i dag indtaget af de lokale bysbørn.

Kultur

Nørrebro fester: Ny park afløser coke og skydebane

Mimersparken vrimler med folk, foreninger og aktiviteter for alle.

Kultur

Børn hopper ivrigt i små trampoliner, en grillstarter pulser røg ud og gør klar til bål og snobrød, hofter svinger hulahopringe, og veltrænede unge fyre undersøger parkourmuligheder på en klatrebane.

Tilsammen får de Multipladsen, en del af den nye Mimersparken ved Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, til at leve op til sit navn.

LÆS ANMELDELSE AF PARKEN

Hverken forældreskarer, børn eller de unge parkourfyre er her ved et tilfælde.

De er dukket op for at deltage i åbningen af den nye park, Mimersparken, der nu breder sig over det tidligere DSB-rangerterræn mellem Borgmestervangen og Bispebjerg Station. Det 38.000 m2 store område har kostet cirka 34 millioner kroner.

Lokale får nye bekendtskaber
På trods af råkoldt efterårvejr med både regnbyer og frisk vind er mange kommet for at fejre, at Nørrebro har fået et nyt område med både kunstgræs-boldbane, grønne arealer, grillområde, bordtennisborde og den store multiplads, der indbyder til aktiv leg.

»Er det ikke sjovt?« råber en pige i tørklæde til sin blåøjede og lyshårede veninde, imens de begge to hopper ivrigt i nogle små trampoliner på multipladsen.

Ved siden af bygges der sandslotte, og en mor og datter graver løs, så det fugtige sand klæber til deres regntøj. En ung mørklødet dreng har set sit snit til at tjene lidt penge ved at sælge dåsesodavand ud af den Nihola-ladcykel, han drøner rundt på.

»Vi har ingen penge«, siger to drenge til ham, da han tilbyder en sodavand.

Jeg håber, Mimersparken bliver alle borgeres park, og ikke et sted, man er bange for at være om aftenen. For det er alles park.

»Hvis I skal købe senere, så kom til mig«, råber han - på vej videre.

39-årige Said Hassan har taget sine fem børn på ni år og ned efter med til indvielsen. Han snakker med et forældrepar, imens han holder et halvt øje på børneflokken, der klatrer og hopper omkring ham.

»Vi har allerede mødt et par stykker, vi ikke kendte før. Det er dejligt, at man kan det her«, siger han.

Han bor i nærheden og har nysgerrigt fulgt med i opførelsen af parken.

»Det betyder rigtig meget at have legepladsen at gå hen med børnene i weekender og i fritiden. Men jeg kan også selv være aktiv her, for eksempel spille fodbold«, siger Said Hassan og peger på den store lysegrønne kunstgræsbane, der ligger lidt væk fra multipladsen.

Her dyster lokale fodboldhold i en turnering, hvor holdnavnene spænder fra 'Afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken' til 'Fremad hakket ål'.

Parken skal bygge bro
Multibane og kunstgræs er adskilt af et område, der til foråret skal blive til en rigtig park, men som i dag består af brun jord med spredte græsstrå og flere kæmpe store vandpytter. Generelt bærer parken præg af, at den er ufærdig.

Flere områder og gynger er indhegnet af afspærringer, og jordhuller gaber tomt i manglen på et træ at danne rammen om.

Fra politisk hold er der håb om, at parken kan bidrage til at skabe tryghed og styrke integrationen i området omkring boligbyggeriet Mjølnerparken, og de visioner bakkes op af arkitekten Torben Lauritsen, arkitekten bag den store, snoede og farverige klatrebane, der er hovedattraktionen på multipladsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Pladsen her kan samle folk, fordi man kan så meget forskelligt. Før blev der gemt coke her, og området var skydebane for de lokale rødder«, siger han.

Nørrebros ungdom ser også potentiale i pladsen. De er mødt talstærkt op for at bygge fuglekasser med børnene, demonstrere og undervise i slackline og for at inspirere til fremtidige aktiviteter.

Under en blå pavillion står 26-årige Theis Scherfig og gemmer sig fra regnen, imens han deler foldere ud og fortæller om de Facebook-grupper, der arrangerer gadesport i kvarteret.

»Tanken er, at man ikke behøver betale for træning, træne på faste tidspunkter, og at alle kan træne alle og finde på nye arrangementer«, siger han om de grupper, der sommeren over har arrangeret for eksempel styrketræning på Den Røde Plads foran Nørrebrohallen.

Fælles aktiviteter nedbryder fordomme

Theis Scherfig har nu oprettet Facebook-gruppen 'Mimersparken', hvor alle kan melde sig ind, annoncere aktiviteter og invitere fremmede og venner til at være med.

»Jeg håber, at der vil komme mange arrangementer, man kan dukke op til«, siger Theis Scherfig, der tror, at pladsen kan bringe Mjølnerparken tættere på resten af Nørrebro.

»Mimersparken betyder, at der bliver åbnet til Mjølnerparken, så folk udefra og indefra kan mødes. Og når vi kommer nærmere hinanden og er aktive sammen, formindskes fordomme«, siger han.

Theis Scherfig taler højt for at overdøve rapperen Ras Money, der hele sommeren har huseret som Raske Penge, og nu rapper fra en lille opsat scene i Nørrebros nye åndehul.

»Jeg bor i en landsby, indeni i en storby, hvor du kan få en kebabret, der slår alt andet du har smagt«, synger han på nummeret 'Bor Her', der handler om Nørrebro og Nordvest, imens han jævnligt råber til den folk mennesker, der står forsamlet omkring scenen, for at høre, hvordan de klarer sig i regnen.

Flere nyudklækkede skaterfyrer bevæger sig langsomt til den tunge bas, der vibrerer i brystkassen. De er i moderigtigt, farvestrålende tøj og har rød eller blå kasket på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bag dem lytter et sammensurium af lokale grupper af unge fyre med anden etnisk baggrund, forældre, bedsteforældre og hipster-bysbørn med.

»Jeg håber, Mimersparken bliver alle borgeres park, og ikke et sted, man er bange for at være om aftenen. For det er alles park«, siger Theis Scherfig og ser ud over indvielses-arrangementet, der fortsætter flere timer endnu med fodbold, streetbasket, cykelpolo, acroyoga, tai chi og meget mere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce