Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
dobbeltsidig. Det Kongelige Bibliotek viser to udstillinger om det armenske folkedrab. En på Amager i samarbejde med Armeniens ambassade og en mindre her efter anmodning fra den tyrkiske ambassadør.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

dobbeltsidig. Det Kongelige Bibliotek viser to udstillinger om det armenske folkedrab. En på Amager i samarbejde med Armeniens ambassade og en mindre her efter anmodning fra den tyrkiske ambassadør.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyrkiet får Det Kongelige Bibliotek til at vise alternativ udstilling om folkedrab

En af Danmarks store forskningsinstitutioner beskyldes for knæfald for tyrkerne i international ballade.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Kongelige Bibliotek, som normalt lever en stilfærdig tilværelse i midten af København, er havnet i en diplomatisk krydsild mellem Tyrkiet og Armenien.

Biblioteket, som netop nu viser en mindre udstilling om det armenske folkedrab, er efter et møde med den tyrkiske ambassadør gået med til at vise en alternativ udstilling, 'Det såkaldte armenske folkemord', om de blodige begivenheder, der fandt sted i perioden fra 1915 til 1917, skriver Berlingske.

Det sker efter, at tyrkerne har reageret på udstillingen 'Det armenske folkedrab og den skandinaviske reaktion', som vises i bibliotekets afdeling på Amager i samarbejde med Armeniens ambassade.

Historiker: Det er underminerende Det Kongelige Biblioteks beslutning om at føje tyrkerne i den politisk stærkt følsomme sag - der ofte får regeringen i Ankara op af stolene - høster hård kritik fra både historikere og politikere.

Søren Espersen, udenrigsordfører i Dansk Folkeparti, kalder det et »knæfald for tyrkisk pres«.

»Uden at sammenligne de to begivenheder i øvrigt svarer det jo til, at nynazister skal arrangere udstillinger om holocaust«, siger han til Berlingske.

Matthias Bjørnlund, en af de førende historikere i det armenske folkedrab, mener, at man underminerer sin egen rolle som forskningsinstitution, hvis man hævder, at alle udlægninger af historien er lige gode.

Direktør på Det Kongelige Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, afviser, at man er gået med til noget, som man ikke skulle være gået med til.

»Der kan ikke lægges pres på os, og vi har ikke snakket om at fjerne udstillingen. Vi har blot givet dem mulighed for at vise deres alternative fortolkning«, siger han til Berlingske.

Nabostrid om antallet af dræbte

Mange historikere mener, at der rent faktisk var tale om organiseret folkedrab, da tyrkiske myndigheder i Det Osmanniske Rige begik omfattende massakrer på hundredtusinder af armeniere under og efter Første Verdenskrig.

Emnet er tabubelagt og stærkt kontroversielt i Tyrkiet, hvor det kan få sindene i kog.

Her taler man om, at mellem 300.000 og 500.000 armeniere blev dræbt, og at mindst ligeså mange tyrkere blev dræbt under civile uroligheder og stridigheder, da Det Osmanniske Rige faldt fra hinanden.

Armenien siger derimod, at tyrkerne dræbte op imod 1,5 millioner armeniere under et folkemord.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden