FORSVAR. Forfatteren til børnebogen 'Mustafas kiosk', Jakob Martin Strid, skriver på sin Facebook-side, at hans »stab af spin-doktorer siger, at jeg bør skrive noget på Facebook, fordi det virker mærkeligt, hvis ikke jeg gør«.
Foto: FINN FRANDSEN

FORSVAR. Forfatteren til børnebogen 'Mustafas kiosk', Jakob Martin Strid, skriver på sin Facebook-side, at hans »stab af spin-doktorer siger, at jeg bør skrive noget på Facebook, fordi det virker mærkeligt, hvis ikke jeg gør«.

Kultur

Strid svarer på racisme-anklager: »Jeg gør også grin med nordmænd«

Forfatter håber, at han kan lukke racismedebat om sin børnebog 'Mustafas kiosk'.

Kultur

Jakob Martin Strids prisbelønnede børnebog 'Mustafas kiosk' blev i går trukket tilbage i Sverige af forlaget Kabusa efter anklager om racisme.

»Bør små børn virkelig lære rim ved hjælp af islamofobi?« spurgte en svensk læser blandt andet på Kabusas Facebook-side.

LÆS MERE

Det spørgsmål har forfatteren selv svaret på nu på sin Facebook-side i en længere status på det sociale medie. Jakob Martin Strid, der tidligere gennem flere år havde en fast stribe i Politiken, vil nemlig én gang for alle afslutte debatten.

»Her er mit - forhåbentligt - final statement om den internationale Mustafas Kiosk-skandale, som i de sidste dage har bragt Danmark og Sverige på randen af krig«, begynder forfatteren.

Skrev børnebog i muslimsk land
»Øhm.. altså først: Jeg har ikke noget ønske om at krænke eller provokere nogen med bogen Mustafas kiosk, (og det føles åndssvagt overhovedet at være nødt til at skrive dette)«, skriver Jakob Martin Strid videre.

Forfatteren forklarer, at børnebogen var hans forsøg på at lave en »favnende, anti-racistisk, skør, Nørrebro-mangfoldig sorte-og-hvide-sammen-agtig bog«. Derfor forstår han slet ikke racisme-anklagerne.

»Før jeg lavede bogen, havde jeg hørt folk brokke sig over, at der kun var hvide mennesker i danske børnebøger«, skriver Jakob Martin Strid.

Børnebogen udkom i 1999 i Danmark og i 2002 i Sverige. Læserstormen opstod tilsyneladende, da en Facebook-bruger delte et billede fra bogen.

»Måske spiller det ind, at bogen er fra før 9/11-æraen, og der var måske ikke helt den samme dem-og-os-følelse mellem muslimer og vesterlændinge«, skriver børnebogsforfatteren og tilføjer, at et »kuriosum« er, at han skrev og tegnede bogen i 1998 under et seks måneders ophold i Indonesien, som er verdens folkerigeste muslimske land.

Nu kan vi forhåbentligt snart beskæftige os med noget mere væsentligt end det her bøvl.


Gør også grin med nordmænd

Jakob Martin Strid skriver, at man først har »et ligeværdigt og ikke-racistisk samfund«, hvis man kan »lave (kærligt) sjov med ALLE«.

»Jeg gør også grin med nordmænd«, skriver han.

Han slutter sin Facebook-status ved at citere en e-mail, han har modtaget i går:

»Som en rettroende muslim skal du have min 100% fulde støtte. Desværre er nogen muslimer lidt for sarte, det er deres problem. Du har ret til at skrive, hvad du lyster. Så længe man ikke bevidst sårer hinanden. Det er blevet lidt for meget pladderhumanisme herhjemme, og mange piver over småting«.

LÆS OGSÅ

Endelig skriver Jakob Martin Strid:

»Nu kan vi forhåbentligt snart beskæftige os med noget mere væsentligt end det her bøvl«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce