Jolie. Den 37-årige Angelina Jolie fortæller sin sygdomshistorie, fordi hun håber, at amerikanske kvinder fra især middel- og underklassen vil lade sig teste for arvelige kræftformer og også indse, at der er muligheder for at lade sig behandle.
Foto: Carlo Allegri/AP

Jolie. Den 37-årige Angelina Jolie fortæller sin sygdomshistorie, fordi hun håber, at amerikanske kvinder fra især middel- og underklassen vil lade sig teste for arvelige kræftformer og også indse, at der er muligheder for at lade sig behandle.

Kultur

Begge bryster fjernet: Kræftens Bekæmpelse roser Jolie

Kræftens Bekæmpelse roser divaen for åbenhed om operation.

Kultur

Den 37-årige Hollywooddiva Angelina Jolie har fået fjernet begge bryster.

Indgrebet blev gennemført i februar, efter en gentest dokumenterede, at Jolie har arvet en genfejl, der giver stærkt forhøjet risiko for brystkræft og kræft i æggestokkene.

Det er Angelina Jolie selv, der oplyser om sygdomshistorien i et længere indlæg i New York Times.

Hun fortæller, at hendes egen mor kæmpede mod kræften i over ti år, inden hun døde som 56-årig.

Da Angelina Jolie fik konstateret den samme genfejl, var hun ikke i tvivl om, at hun måtte handle af hensyn til sine seks børn og ægtefællen Brad Pitt.

»Vi har ofte talt om 'mors mor', og jeg oplevede mig selv forsøge at forklare den sygdom, som tog hende fra os. Og de spurgte så, om det samme kunne ske for mig. Jeg har altid sagt til dem, at de ikke skulle bekymre sig om det, men sandheden er, at jeg bærer et 'forkert' gen«, skriver Angelina Jolie i indlægget 'My Medical Choice'.

Kræftens Bekæmpelse: Hun nedbryder tabuer
Indlægget aftvinger respekt hos overlæge Iben Holten, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Det gør det til en helt særlig situation, at det er en som Angelina Jolie, der får fjernet begge bryster. Jeg tror, at det kan have den effekt, at mange kvinder vil tænke over, at hele ens kvindelighed måske alligevel ikke sidder i brysterne, når nu et sexsymbol som hende tager den beslutning

»Jeg synes, at det er vældigt godt, at hun fortæller sin historie. Der er ingen tvivl om, at der er en kendiseffekt, og hvis der stadig væk er nogle tabuer omkring brystkræft, så er hun virkelig med til at nedbryde dem«, siger hun.

»Det gør det til en helt særlig situation, at det er en som Angelina Jolie, der får fjernet begge bryster. Jeg tror, at det kan have den effekt, at mange kvinder vil tænke over, at hele ens kvindelighed måske alligevel ikke sidder i brysterne, når nu et sexsymbol som hende tager den beslutning«, siger Iben Holten.

LÆS JOLIES INDLÆGi New York Times

Har bevaret sin kvindelighed
Jolies læger bedømte inden indgrebet risikoen for, at Jolie udviklede brystkræft, som så høj som 87 procent, mens risikoen for kræft i æggestokkene blev vurderet til omkring 50 procent, og det var derfor, hun tog beslutningen.

»Jeg besluttede mig for at være proaktiv og minimere risikoen så meget, jeg kunne«, skriver hun.

Lægerne vurderer nu, at hendes risiko for at udvikle brystkræft er faldet til under 5 procent, mens Jolie ikke nærmere kommenterer risikoen for udvikle kræft i æggestokkene.

Hun understreger, at indgrebet på ingen måde har medført, at hun føler sig mindre kvindelig eller feminin.

Og hun lægger sin historie frem, fordi hun håber, at den kan hjælpe andre kvinder til at indse, at der er ting at stille op, og hun opfordrer alle kvinder med tilfælde af brystkræft eller kræft i æggestokkene til at opsøge information om, hvordan netop de er stillet.

Holten: Kan hjælpe danske kvinder
Overlæge Iben Holten gætter på, at det især i nogle områder af USA er sværere at tale åbent om bryster og kræft, end det generelt er i Danmark.

Men hun tror, at Jolies indlæg vil kunne påvirke danske patienter.

»Det, at hun fortæller åbent om det, vil kunne gøre, at danske kvinder får lettere ved at fortælle åbent om det. Det kan gøre det nemmere at have en snak om, hvad man skal vælge at gøre. Hvad fordelene er ved at få fjernet brysterne i forhold til at gå til kontrol - der er en masse svære punkter i den diskussion. Og det at kendte mennesker og måske helt særligt sexsymboler fortæller om det, gør det lettere at tage den diskussion«, siger hun.

Hjælp til at tage diskussionen
Brystkræftpatienterne er dog generelt ikke kendt for at være spagfærdige herhjemme, tilføjer hun.

»Men der er stadigvæk behov for, at de kvinder, der føler, at hele deres kvindelighed sidder i brystet, kan nå frem til at overveje, om det er sandt. Og at man kan tage den diskussion med sin partner eller med veninderne eller med sig selv om, hvor stor en betydning, det egentlig har, om man har de bryster eller ej«, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden