Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Tilbagelevering. Det var den svenske rigsbibliotekar Gunnar Sahlin, der overrakte Jyske Lov til daværende kulturminister Per Stig Møller (K) sidste år.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Tilbagelevering. Det var den svenske rigsbibliotekar Gunnar Sahlin, der overrakte Jyske Lov til daværende kulturminister Per Stig Møller (K) sidste år.

Kultur

Jyske Lov har aldrig eksisteret

Loven fra 1241 blev givet til hele folket, ikke kun jyderne.

Kultur

Efter 300 års landflygtighed i Sverige vendte Jyske Lov sidste år tilbage til Danmark.

Men der er noget galt, fortæller Kulturen på News på TV 2 News.

Det danske nationalklenodie med de berømte ord, 'Med lov skal land bygges', er nemlig slet ikke Jyske Lov.

»Nej, det kan vi ikke længere kalde det. Vi kan med sikkerhed bevise, at det ikke har været den landskabslov, som navnet har antydet. I dag bør den hedde Danske Lov, fordi den er givet til hele det danske rige i 1241«, siger direktør for Det Kongelige bibliotek, Erland Kolding Nielsen, til Kulturen på News.

LÆS OGSÅ

Så der har aldrig eksisteret en Jyske Lov?

»Nej, det har der ikke«.

Østdanskere brød sig ikke om loven
Ifølge Erland Kolding Nielsen omtales loven i tekster fra dengang som Lex Danorum eller Lex Dania, og det kan oversættes til Danernes Lov eller Danske Lov.

Valdemar Sejrs lov gjaldt altså hele kongeriget, men den var strengere end Sjællandske Lov og Skånske Lov, og det brød østdanskerne sig ikke om.

Så da Valdemar Sejr døde, og hans sønner senere kæmpede om, hvem der skulle bestemme, valgte både Sjælland og Skåne at gå tilbage deres oprindelige love. Det kunne de, fordi landet valgte at dele sig op.

FOTO

Det efterlod Fyn og Jylland tilbage, for her var endnu ikke formuleret nogen lov.

»Derfor blev den ved med at gælde der. Og derfor blev den senere kaldt for Jyske Lov i et håndskrift fra 1325«, fortæller Erland Kolding Nielsen.

Kulturarven kom hjem

Det har siddet fast siden, selv om den altså også har været i svensk landflygtighed i 300 år på Det Kungliga Biblioteket i Stockholm. Men efter længere tids forhandlinger gik svensken med til at bytte.

LÆS OGSÅ

I marts 2011 kunne Det Kongelige Bibliotek derfor byde et stykke dansk kulturarv velkommen hjem. Selv om loven ikke kan kaldes Jyske Lov, så er Det Kgl. Bibliotek ekstra glade.

»Det viser sig, at dette eksemplar var kancelliets. Og det kan vise sig at være originalen fra 1241. Det kan i hvert fald ikke afvises«, fortæller Erland Kolding Nielsen til Kulturen på News.

Det Kgl. Bibliotek forsker netop nu i, om det er den originale lov, og de regner med at fremvise deres resultater næste år.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce