Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Utraditionelt. Simone Aaberg Kærn beskrev selv rollen som officiel statsministerportrættør som et »Højrisikovalg«, efter afsløringen af det meget politiske billede af statsminister under Afghanistan-invasionen, Anders Fogh Rasmussen.
Foto: Joachim Adrian(Arkiv)

Utraditionelt. Simone Aaberg Kærn beskrev selv rollen som officiel statsministerportrættør som et »Højrisikovalg«, efter afsløringen af det meget politiske billede af statsminister under Afghanistan-invasionen, Anders Fogh Rasmussen.

Kultur

Dansk kunst inspireret af krigen i Afghanistan

En liste over de væsentligste danske kunstbidrag til debatten om Afghanistan.

Kultur

Film

I Susanne Biers ’Brødre’ fra 2004 formodes Michael (Ulrich Thomsen) dræbt i Afghanistan, men holdes som krigsfange, indtil han vender nedbrudt hjem, hvor hans bror Jannik (Nikolaj Lie Kaas) har hjulpet hans kone Sarah (Connie Nielsen) lige lovlig grundigt over tabet.

Sange

I Kim Larsens ’Bare for at gøre en forskel’ fra 2012 skriver en soldat til sin elskede om angsten og meningsløsheden i krigen. Laurits Baches engelsksprogede ’Afghanistan’ fra 2011 fortæller om en soldat, der er vendt hjem fra krigen og forholder sig kritisk til Danmarks deltagelse.

Maleri

Simone Aaberg Kærn – 15 portrætter af stats-, udenrigs- og forsvarsministre, som var med til at sende danske soldater i krig i nyere tid. På billederne bærer politikerne blodige sår. Billederne var del af udstillingen ’Krig, kunst og Danmark’ på Holstebro Museum.

John Kørner – 16 malerier navngivet efter soldater dræbt i Afghanistan udstillet i 2008 som led i udstillingen U-Turn. Et af billederne hænger i kronprinsparrets hjem i Frederik VIII’s Palæ.Mathilde Fengers 26 oliemalerier af livet som soldat, sygeplejerske og feltpræst i Afghanistan, hvor hun i et par uger i 2010 besøgte danske soldater i Camp Bastion og Camp Price i Helmand.

Billederne blev – ligesom Simone Aaberg Kærns anderledes blodige tegninger fra Afghanistan – vist på udstillingen ’Krig i kunsten’ på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Teater

Den aarhusianske teatergruppe Von Baden satte i 2011 stykket ’Let opklaring’ op på det københavnske Teater Grob. Stykket er skrevet af Henrik Vestergaard og handler om fire soldater og deres oplevelser.Monologen ’En dag i Helmand’, skrevet af Carsten Jensen, blev opført på Bornholms Teater/ Rønne Teater i 2010.

Romaner

’Jeg er en hær’ af Lars Husum fra 2010 beskriver soldaten Jakobs vej til tre måneders udstationering i Helmand og de psykiske og sociale følger. ’Drager over Kabul’ fra 2007 af Morten Hesseldahl er en politisk thriller, men rummer flere dialoger om krigen og debatten om islam.I ’Dronningeofret’ af Hanne-Vibeke Holst fra 2008 indgår en del af debatten om krigen i Afghanistan, og en veteran fra krigen hverves af højreradikale som attentatmand. I thrilleren ’Protokollen’ fra 2010 af Michael Katz hverves en ustabil soldat fra Afghanistan som bombemand af nationalistiske danske krigsveteraner, som vil skabe modstand mod muslimer.

Digte

I Klaus Rifbjergs digt ’De ukendte soldater’ fra 2009 lader han sig inspirere af endnu en nyhed om danske tab. ’Havet er en scene’ fra 2008 af Ursula Andkjær Olsen blander tekststumper af militære blogs ind.’NAVNET – et dikt for høytlesning på dansk og norsk’ fra 2010 af den norske digter Paal Bjelke Andersen består af navne på dræbte danske og norske soldater samt på 577 døde civile afghanere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce