Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
EHRBAHN JACOB
Foto: EHRBAHN JACOB

Svært. Ikke blot er butikkerne på Nørrebrogade ramt af hærværk. Samtidig er der udgravninger mange steder i området. Kvinden på billedet her har ingen relation til artiklens indhold.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hipsterbutikker på Nørrebro er ramt af massivt hærværk

Juicebar på Nørrebrogade har fået smadret sine vinduer tre gange på to måneder.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke altid helt let at være forretningsdrivende eller at køre en café i København. Slet ikke på Nørrebrogade.

Spørg bare McDonalds-filialen på Nørrebros Runddel, der var hårdt ramt af hærværk og for et par år siden lukkede ned, efter at Ungdomshuset blev ryddet og omsætningen dalede.

Men den globale burgerkæde er langt fra den eneste butik, der har problemer med hærværk på Nørrebro. Den hastigt voksende cykelhandler, Cykelbanditten, åbnede i april en ny butik på Nørrebrogade ned mod Dronning Louises Bro.

På de blot syv måneder, Cykelbanditten har holdt til på adressen Nørrebrogade 9, har butikken fået smadret sine vinduer ikke mindre end otte gange.

LÆS OGSÅ

Sten gennem vinduerne
Juicebar-kæden Joe & The Juice flyttede ind i den krakkede Amagerbanken-filial på hjørnet af på Nørrebrogade og Ravnsborggade i slutningen af september.

Her har man tre gange på to måneder oplevet, at sten er blevet kastet ind gennem butikkens vinduer.

»Vi er ret overraskede over, at vi bliver ramt af det her. Jeg troede, at det kun gik ud over store, udenlandske selskaber«, siger Kaspar Basse, stifteren af Joe & The Juice.

Kaspar Basse har de seneste måneder haft et tæt samarbejde med nærpolitiet på Nørrebro.

»Politiet er oppe på dupperne i sagen. Men der er en vis form for systematik i det, og det, der sker, er ret kendetegnende for Nørrebrogade. Det skete igen så sent som en uge siden, og vores butik er også blevet oversprayet med grafitti«, siger Kaspar Basse.

Video viser hærværk
Politiet i området har en såkaldt sektorbetjent, som patruljerer på gaderne. Han vejleder butiksejerne på Nørrebrogade om, hvordan de kan forebygge hærværk mod deres butikker.

»Vi betragter det her som almindeligt hærværk. Men vi kan ikke gå ind og sige præcis, hvad hærværket skyldes, og hvem der udøver det. Vi kan ikke give noget entydigt svar på, hvorfor de her butikker er så udsatte«, siger Peter Veje.

Han er vicepolitikommisær og operativ leder i Lokalpolitiet Nordøst, der dækker Østerbro og Nørrebro. Peter Veje oplyser, at politiet, naturligt nok, lige nu efterforsker, om der er en sammenhæng mellem den udbredte hærværk mod de forskellige butikker.

»Men det eneste, vi har, er en videooptagelse fra området, hvor man ser et kærestepar komme gående. Den mandlige part hiver på optagelsen en spraydåse frem og sprayer på en af butikkerne. Det virker dog som et enkeltstående tilfælde, så det kan ikke bekræfte os i, at hærværket kan være organiseret«, siger Peter Veje.

Rygter om beskyttelsespenge

På stykket af Nørrebrogade mod Nørrebros Runddel er butikkerne også udsat for hærværk. Dog ikke i lige så udbredt grad som i enden af gaden mod Indre By.

Lagkagehusets filial ved runddelen - i den lukkede McDonalds - har i enkelte tilfælde fået malet grafitti på butikkens facade. Det samme er tilfældet for bagerkædens nabo, Salling C Optik, som flere gange har oplevet, at deres vinduer er blevet sprayet til med grafitti.

Vicepolitikommisær Peter Veje, der går rygter på Nørrebro om beskyttelsespenge i forbindelse med hærværket?

»Vi har ingen mistanke om, at sådan noget skulle florere. Det er ikke noget, vi kan bekræfte. Det er dog klart, at det er nærliggende at tænke, at det her kan relatere til diverse elementer i den demografi. Men hvad der lige er skyld i, at det sker på Nørrebrogade, det ved jeg ikke. Det er dog, synes jeg, enormt ærgerligt at disse gode butikker er udsat for hærværk«, siger Peter Veje.

LÆS OGSÅ

Ingen mistanke om tyveri
Vicepolitikommisæren mener ikke, at hændelserne hænger sammen med forsøg på tyveri.

»Jeg tror ikke på, at man vil bryde ind i en juicebar for at stjæle lækre topdesignede plastikbægre«, som Peter Veje siger det.

Hos Joe & The Juice selv er man komplet uforstående over for, at butikkens facade bliver smadret. Igen og igen.

»Det er trist for vores medarbejdere. Men vi håber ikke, at vi bliver nødt til at lukke på adressen. Det eneste, vi kan gøre, er at sætte beskyttelse op på vores vinduer«, siger Kaspar Basse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden