Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Streg. Nørrebrogade er under forandring. Her en graffiti på en husgavl i gaden.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Streg. Nørrebrogade er under forandring. Her en graffiti på en husgavl i gaden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: »Nørrebros Runddel bliver totalt mondæn om ti år«

Det skæve og multikulturelle byliv på Nørrebro kan risikere at uddø i fremtiden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brede fortove. Brede cykelstier. Smarte, nye hipsterbutikker.

Nørrebrogade - og hele Nørrebro - er under hastig forandring. Gammelt bliver til nyt, multikulturelt bliver til storbysmart.

Tæt på Nørrebrogade har Sankt Hans Torv, i det område mange kalder 'Lille Aarhus', blandt mange lokale taget navneforandring til 'Thomas Helmigs Plads', fordi en stor del af beboerne i kvarteret er jyder.

Og på Nørrebros Runddel, få meter væk fra det tidligere Ungdomshuset, finder man nu både en café med navnet Cortado, en filial af Lagagehuset og en Irma City.

»Runddelen bliver totalt mondæn om ti år. Den kommer til at ligne Sankt Hans Torv. Cofoco er rykket ind tæt på og Lagkagehuset, som er ejet af en kapitalfond, er åbnet. Det kan blive så poleret, at attraktionsværdien ved området forsvinder. Man risikerer, at det bliver for caffelattefarvet, og om ti år vil de små, skæve eksistenser måske ikke gide at være der eller have råd til at bo der længere«, siger Mads P. Byder.

Plads til både store og små
Han driver firmaet Urban Help, der er eksperter i byliv og bl.a. har været med til at udvikle det nye område ved Carlsberg. Mads P. Byder pointerer, at det store plus ved en bydel som Nørrebro, er mangfoldigheden.

»Lige nu er der plads til både den lokale, græske restaurant, spøg og skæmt-butikken og de cool brands. De klassiske steder er med til at give området identitet og kitch. Hvis de rykker ud, har du kun de polerede butikker tilbage«, siger Mads P. Byder.

Han mener, at hvis Nørrebro skal bevare sit særpræg, så skal vidt forskellige butikker og beboere kunne bo og leve der.

»Det ser man også i Berlin eller London, hvor den lille fede skateboard-butik ligger i en sidegade. Og så ligger Guccis flagskibsbutik lige overfor«, siger Mads P. Byder.

Brede fortove: mere byliv
Allerede nu ændrer bybilledet på Nørrebro karakter. Side om side med indvandrerfrisørerne, kioskerne, pizzeriaerne, de utallige kebab-joints og Bollywood-filmbutikkerne, er kæder som Emmerys og Joe & The Juice-butik rykket ind.

Det er derfor ikke kun Nørrebros Rundel, som er ved at forandre sig. På hele stykket af Nørrebrogade fra Søtorvet til Nørrebros Runddel, er fortovene lavet om, så de nu er mellem 2,5 og 6 meter brede. Tanken er, at de bredere fortove skal skabe mere byliv og give plads til masser af udendørsservering.

Fortovene er bredest overfor Assistens Kirkegård fra Kapelvej og ud af byen, hvor der er blevet opstillet slyngplantestativer, bænke, papirkurve og nye cykelstativer.

I forbindelse med byfornyelsen af Nørrebrogade, der blev sat i gang for to år siden, spurgte bydelens lokaludvalg borgerne, hvad de gerne ville have, der skulle ske på deres gade. Blandt ønskerne var flere åndehuller, hvor man kan stoppe op og mødes i gaden, mere grønt og mere plads til de gående. Den udvikling er i fuld gang lige nu, og helhedsplanen for Nørrebrogade er budgetteret til 100-120 millioner kroner.

Udviklingen går kun en vej
Pengene har i første omgang rakt til at bygge om på strækningen fra Dronning Louises Bro og ned til Nørrebros Runddel.

Turen vil siden komme til det resterende stykke Nørrebrogade, der strækker sig fra runddelen til Nørrebro Station. Her er der for øvrigt også godt gang i projektet med at skabe mere byliv.

Den store café Den Røde Hund ved Nørrebro-Hallen er - allerede før de brede fortove er blevet etableret - ved at udvide sit areal ud til gaden. Det vil, når det står færdigt, have plads til 100 siddende gæster.

Hvilket ifølge Mads P. Byder er endnu et billede på, at Nørrebro er inde i en forandringsfase.

»Når en bydel topper, handler det om at holde fast i det skæve, som den blev født i. Ellers dør den. Der er stadig rigtig mange af de små, skæve og tossede butikker på Nørrebro, og der er også publikum til det. Der skal mange flere caffelatte-butikker til, før de små rykker ud. Men det er den vej, udviklingen går, og man kan frygte, at vi ender der - for eksempel omkring Nørrebros Runddel - om bare ti år«, siger Mads P. Byder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden