Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Henning Hjort/Polfoto
Foto: Henning Hjort/Polfoto

Man. Den canadiske digter, forfatter, sangskriver og sanger Leonard Cohen er her knipset lørdag aften i Kongens have i Odense.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cohen-biografi er velskreven og inspirerende læsning

'I'm Your Man' giver et sjældent indblik i den 78-årige musikers usædvanlige liv.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selvfølgelig iklædt sort jakke og med en nobel herrehat på sned over sølvhåret kunne man sidste lørdag se Leonard Cohen i Odense.

»Den evige vandringsmand«, som en af hans tidlige kærester og muser har kaldt ham, er 78 år og har i det nye årtusinde intensiveret sin album- og turnévirksomhed betydeligt.

LÆS OGSÅ

Hvad mange Cohenfans sikkert ved, og som rockjournalisten Sylvie Simmons bruger lidt, men ikke for meget plads på i sin biografi 'I'm Your Man', opdagedes det for nogle år siden, at Cohens mangeårige manager Kelly Lynch havde stjålet sangeren, sangskriveren og forfatterens formue.

Betydelig viden
Oprindelig var det derfor nød, som tvang Cohen ud på koncertscenerne igen efter års frivillig pause. Som det imidlertid fremgår af denne her mægtige og nu af skribenten Jakob Levinsen godt oversatte biografi, er Leonard Cohen i det seneste tiår kommet til at holde af at optræde.

Og så er han måske blevet bedre til at acceptere tilværelsens ironiske spøgefuldheder. Derpå tyder tonen i Sylvie Simmons' lærerige og ikke humorforladte beskrivelser af den jødiske canadiers mangeårige søgen i meditation og klosterdisciplin.

Sideløbende med informationer om værkers tilblivelse og analyser af deres indhold byggende på Simmons' egen, betydelige viden og interview med Cohen selv samt hundredvis af kolleger, tidligere kærester og venner er 'I'm Your Man' en fremstilling af den fra fødslen billedlig talt habitklædte og gamle mands interessante liv. Heldigvis.

Det passer til bøgerne fra Leonard Cohens tidlige år som kunstner, til indholdet i hans ofte ikke bare tidløse, men næsten vægtløse sange, og det passer ikke mindst godt til læsere med sult efter ægte historier, at mandens faktiske levemåde er grundsporet i biografien.

Fra de tidlige år i et velstillet hjem i Montreal, hvor faren lærte ham ordenssans og pæn påklædning, og moren knyttede ham tættest til sig med sin karisma, musikalitet og melankoli.

Depressive perioder
Sylvia Simmons er Cohen-bekendt og -fan. Er hun i sin research stødt på mennesker uden spor godt at sige om ham, så er de ikke med i bogen. Forfatteren gør opmærksom på, at der er enkelte, det mislykkedes hende at få interview med, selv om hun prøvede.

Blandt dem er Joni Mitchell, som Cohen havde en affære med for år tilbage, og Jennifer Warnes, der sang med ham på 'Various Positions' i 1984.

Og så er han måske blevet bedre til at acceptere tilværelsens ironiske spøgefuldheder. Derpå tyder tonen i Sylvie Simmons' lærerige og ikke humorforladte beskrivelser af den jødiske canadiers mangeårige søgen i meditation og klosterdisciplin

Blandt de fraværende er også Phil Spector, der i 1977 var producer og medsangskriver på 'Death Of A Ladies Man'. Tiden omkring 'Death Of A Ladies Man' var en af mange depressive periode i Cohens liv. Eksperimenter med stoffer, stort forbrug af alkohol og overdreven faste for at nå andre sindstilstande og holde sig tynd har sommetider, men ikke altid, skubbet til depressionerne i ham.

Ophold i et hus på den græske ø Hydra, i klosteret på Mount Baldy i Californien med den nu 106-årige zenmester Johsu Sasaki Roshi og i Indien hos den hinduistiske mester Ramesh har nogle gange, men igen: ikke altid, løftet hans sind.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børn, kvinder og religion

Mellem bøgerne, pladerne, meditationerne og det arbejdsomme klosterlærlingeliv har der været børnene Adam og Lorca og ikke mindst alle kvinderne i forhold, hvor Cohen næsten altid var den, der gik.

Forenklet sagt gik han måske for at finde hjem til sig selv. Som en ubestikkelig, intelligent og forførende mand med en indre kerne virker han i hvert fald mod slutningen af biografien, efter at Sylvie Simmons passende har fremhævet noget af det, religioner har givet ham indsigt i: overskridelse af jeget, fravær af afhængighed, universel bevidsthed og altings forbundethed.

LÆS OGSÅ

I slutningen af bogen er han optaget af at skrive og synge. Det sidste gør han, som Simmons påpeger, på en måde, han allerede som ung læste om, da han studerede hypnose:

»Vær stilfærdig i alt, hvad du gør. Lad din stemme blive lavere, lavere, til den næsten er en hvisken. Hold inde et øjeblik eller to. Det mislykkes, hvis du prøver at skynde dig«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden