Sporjagt. Forfatter, anmelder og studievært Klaus Rothstein er gået på essayistisk sporjagt i det litterære landskab.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Sporjagt. Forfatter, anmelder og studievært Klaus Rothstein er gået på essayistisk sporjagt i det litterære landskab.

Bøger

Klaus Rothstein skriver oplivende læsning med stor fortællelyst

Klaus Rothstein er gået på essayistisk sporjagt i det litterære landskab.

Bøger

I det andensidste essay i Klaus Rothsteins nye bog, 'Ord og handling', støder han på Paul Auster, der spørger, om han tilfældigvis er i familie med Arnold Rothstein, en legendarisk matchfixer i amerikansk baseballhistorie. Det er den danske Rothstein, så vidt han ved, ikke.

Ikke desto mindre giver Austers spørgsmål ham anledning til at udfolde et storartet og elegant associerende essay, der fletter den amerikanske Rothstein sammen med forfatteren F. Scott Fitzgerald og hans filmaktuelle roman 'The Great Gatsby' (1925), med den danske Rothstein-families emigrationshistorie, med instruktøren Sam Besekow og hans onkel, der udvandrede til USA med Christian Winthers vers fra 'Flugten til Amerika' (1835) på hjernen og så – selvfølgelig – med Paul Auster selv.

LÆS OGSÅ

Det kan lyde som et skrabsammen af tilfældig viden, men det fremstår ikke desto mindre som en komposition.

Titlen på Austers roman fra 1990, 'Tilfældets musik', angiver nemlig præcis de toner, som lyder fra anmelderen og journalisten Rothsteins lystfyldte og hidtil upublicerede essay om litteratur i den nye samling – når det spiller for dem, hvad det ganske gennemgående gør.

Rothsteins metode
Rothsteins metode, som han praktiserer med musikalitet, er at præsentere en opdagelse, der leder ham på sporet af en længere historie: om en glemt bogs historie, en ukendt forfatters historie, et uopdaget venskabs historie eller en fortrængt censurdoms historie.

Uden undtagelse bevæger han sig emnemæssigt i udkanten af det, der i en dansk sammenhæng er velkendt og kanoniseret.

Hvem har hørt om den danske forfatter, der i 1958 udgav en roman om mau mau-oprøret i Kenya under pseudonymet Egan Christians? Eller om den danskfødte svenske digter Maria Wine, der var gift med Arthur Lundkvist og blev en stor digter på den anden side af Sundet?

Eller om det rørende venskab mellem Flannery O'Connor og en dansk mand ved navn Erik Langkjær?

Uden undtagelse bevæger han sig emnemæssigt i udkanten af det, der i en dansk sammenhæng er velkendt og kanoniseret

Eller om den politiske censur af Mogens Lincks pacifistiske skuespil 'Giv kejseren støvet', der fandt sted så sent som i 1950?

Eller om digteren og den litterære partycrasher Bent Værge, der døde for to år siden, uden at offentligheden bemærkede det?

Jeg havde ikke, må jeg blankt indrømme, men jeg følte mig både oplyst og underholdt af Rothsteins smidige udredninger og personlige overvejelser. Og befriet over det behagelige fravær af anklager, bebrejdelser, konspirationsteorier og rehabilitationsretorik, som ellers alt for ofte har ledsaget interessen for litteraturens margener i de seneste årtier.

Tilfældets musik

Her er det ikke nogens skyld, at den ene eller anden bog eller forfatter aldrig er blevet til noget eller er forsvundet i glemslen – sådan er det bare. Det er tilfældets musik.

Selv om Rothstein præsenterer sig som en slags litterær detektiv i den nye samling, er hans sigte ikke at afsløre store skandaler eller afsige moralske eller æstetiske domme over værker, forfattere, miljøer og den slags.

LÆS OGSÅ

Den er snarere at vise, hvor forunderlig en verden litteraturen og kredsløbene omkring den udgør – en verden fuld af mobilitet, mærkelige møder, fantastiske mennesker, tilfældigheder, forglemmelser og (gen)opdagelser.

Rothsteins essay suger af de samme kilder som litteraturen selv, nemlig forundring og fortællelyst. Ikke mindst derfor er 'Ord og handling' oplivende læsning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce