Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Satire. »Vi stiller spørgsmålstegn ved, om vi bliver lykkeligere af at arbejde mere. For politikere og arbejdsgivere taler så meget om arbejdets lyksaligheder. De bruger finanskrisen som legitim grund til at presse citronen og effektivisere alting«, siger Jan Egesborg, der er en del af Surrend.
Foto: Surrend

Satire. »Vi stiller spørgsmålstegn ved, om vi bliver lykkeligere af at arbejde mere. For politikere og arbejdsgivere taler så meget om arbejdets lyksaligheder. De bruger finanskrisen som legitim grund til at presse citronen og effektivisere alting«, siger Jan Egesborg, der er en del af Surrend.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbeit Macht Frei: Kunster-provokatører bruger nazismen i ny happening

Plakater med kontroversielle budskaber gør grin med den politiske arbejdsmoral.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Til kamp mod arbejdet«, lyder overskriften på en ny happening fra den dansk-tyske kunstnergruppe Surrend, der er kendt for sin provokerende og kontroversielle linje i både ind- og udland.

Gruppen stikker denne gang hovederne frem for at gøre opmærksom på sin anke mod den beskæftigelsespolitik, der er ført hertillands, siden finanskrisen begyndte.

Surrend mener, at dyrkelse af arbejdet er tidens helt store mantra, og at finanskrisen har fået os alle til arbejde endnu mere.

»Overalt bliver der effektiviseret og stillet krav om mere tilstedeværelse. Politikerne står i kø for overbyde hinanden«, lyder det fra Surrend.

I denne uge bliver Københavns gader plastret til med satiriske plakater, som revser Moderniseringsstyrelsen.

Plakater som har tydelige referencer til nazismen.

Surrender mener nemlig, at styrelsen, der hører under Beskæftigelsesministeriet, er en »bureaukratisk kontrolinstans«, der er gået forrest i kampen om, at få danskerne til at arbejde mere.

Arbeit macht frei Surrends ironiske slogan 'Moderniseringsstyrelsen - Mere effektiv end Auschwitz' pryder samtlige plakater og er en direkte reference til den tyske talemåde 'Arbeit macht frei' (arbejde vil sætte dig fri, red.).

Et budskab som nazisterne brugte under 2. verdenskrig, og som hang over indgangen til koncentrationslejren i Polen.

»Gymnasielærerne burde lære noget af Himmler. Han arbejdede aldrig under 80 timer om ugen«, står der også på én af plakaterne, som københavnerne altså kan se i byrummet i denne uge.

SE PLAKATERNE

»Vi stiller spørgsmålstegn ved, om vi bliver lykkeligere af at arbejde mere. For politikere og arbejdsgivere taler så meget om arbejdets lyksaligheder. De bruger finanskrisen som legitim grund til at presse citronen og effektivisere alting«, siger Jan Egesborg, der er en del af Surrend.

Hvorfor bruger I nazismen til at gøre opmærksom på jeres budskaber?

»Projektets fiktive hovedperson er lanceret i Tyskland, og der er jo paralleller til Hitler, som selv var en falleret kunstner og til fascistiske værdier som arbejde og bureaukrati. Den der dyrkelse af arbejde er en fascistisk værdi. Vi sætter selvfølgelig tingene på spidsen, og det er ikke fordi, vi mener, at Danmark er det nye tredje rige. Det er satirens væsen«, siger han.

Super-bureaukrat i Moderniseringsstyrelsen
For et par år siden lancerede gruppen i Tyskland en fiktiv figur kaldet Moll Morgengrau.

Karakteren er en depressiv og falleret kunstner, som blev udstillet på gallerier i Berlin, Hamborg, Frankurt og Kassel. Moll Morgengrau blev også omtalt i tyske medier samt internationale medier som BBC, The Guardian, AP og Bloomberg.

Surrend bruger altså nu Moll Morgengrau som frontfigur på plakaterne.

Historien denne gang er, at han ifølge gruppen har erkendt, at han aldrig vil få succes som kunstner. Han er nu bitter og hævngerrig og er blevet ansat som super-bureaukrat i Moderniseringsstyrelsen, hvor han terroriserer befolkningen.

»Hvis du endelig skal holde ferie. Så send børnene i institution. Hvordan vil du ellers tjekke arbejdsmails?«, spørger Moll Morgengrau på en af plakaterne.

Men hvad er der galt med at arbejde mere?

»Vi kommer ikke selv med svaret. Vi spørger, om det er den rigtige løsning. Om vi bliver lykkeligere af at arbejde mere. Så må folk selv komme med svaret«, siger han.

Hvad er det, I gerne vil opnå med det her?

»Der er ikke ret mange modstemmer. Vi forsøger at rejse et andet synspunkt og bruger satiren til at drille. Vi har ingen forhåbninger om, at tingene bliver anderledes. Det gør det meget sjældent med kunst«, fortæller Jan Egesborg.

Indrykkede falsk annonce

Surrend-gruppen har tidligere gjort sig bemærket både herhjemme og internationalt set.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blandt andet i 2009 hvor de indrykkede en falsk annonce i den afghanske avis Afghanistan Outlook på vegne af det frit opdigtede tyske 'Ministerium for Statslig Sikkerhed'.

Her skrev de, at de tyske tropper ville trække sig ud af landet.

Året efter skabte de igen røre ved at lave en plakat, som viste Kongehusets medlemmer dyrke gruppesex.

Det fik Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Århus til at aflyse en udstilling med Surrend, selv om parterne nåede til enighed om, at plakaten ikke skulle være en del af udstillingen.

LÆS OGSÅ

Plakaten og andre af Surrends værker blev dog udstillet på gallerier i Tyskland.

Surrend består af kunstnerne Jan Egesborg, Pia Bertelsen og Johannes Töws.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden