Sprøjtet. Cykelpigen, der er malet på husgavlen ind mod Ravnsborggade på Nørrebro, er blevet sprøjtet til med lyseblå maling.
Foto: JENS DRESLING

Sprøjtet. Cykelpigen, der er malet på husgavlen ind mod Ravnsborggade på Nørrebro, er blevet sprøjtet til med lyseblå maling.

Kultur

Nørrebros 'Cykelpige' er udsat for hærværk

Kendt gavlmaleri er blevet overmalet og bliver måske ikke renset af.

Kultur

Nogen har gjort sig umage med at ødelægge gavlmaleriet 'Cykelpigen' på Nørrebrogade.

Værket er skabt af den finsk-dansk-romerske maler og grafiker Seppo Matinens, og nu er den nederste tredjedel overmalet med lyseblå maling og et stort plettet tag med navnet 'Tomcat'.

Dem, der står bag hærværket, har formentlig brugt en supersoaker - altså en kraftig vandpistol - fyldt med maling for at nå højt op, for gavlmaleriet begynder fem-seks meter over gadeniveau.

Privat ejendom I årtier har man kunnet kigge op og nyde synet af en ung kvinde, der tramper i pedalerne på gavlen af Nørrebrogade 14.

Bøjet over sin racercykel fungerer hun som et pastelfarvet portræt af en de mange cyklister, der drøner ned ad de brede stier på bydelens hovedfærdselsåre.

Bygningen med gavlmaleriet huser en andelsboligforening og er således privat ejendom. Det betyder, at Københavns Kommune ikke har nogen forpligtelse til at rense gavlmaleriet for graffiti.

Og selv om beboerne er ærgerlige over graffitien, har de ingen planer om at rense den af.

Mere fokus på gårdmiljø
Hærværket er udført inden for den seneste måned, ifølge Jacob Theilgaard, der er formand for andelsforeningen AB Nørrebrogade 14-16, som ejer bygningen med 'Cykelpigen'.

Værket, der blev malet i starten af 1990'erne, er hverken fredet eller beskyttet, så foreningen er ikke forpligtet til at bevare det.

»Vi har ikke afsat midler til det, og det står heller ikke øverst på vores liste. Vi har mest fokus på vores gårdmiljø«, siger formanden.

»Desuden trænger hele gavlen til en gennemgribende renovering. Hvis man kigger op, er noget af murværket øverst faldet ned, så at gå i gang med en rensning, tør vi simpelthen ikke«.

Jacob Theilgaard påpeger desuden, at det formentlig også vil være omsonst med en afrensning, da hjørnet af Nørrebrogade/Ravnsborggade er et yndet mål for grafftimalere.

»Det er et meget udsat område, hvor de kravler ud fra Faktas lamper og brækker dem af for at komme op at male. Hvis vi skal beskytte det, skal vi have pigtråd rundt om taget, og så langt vil vi ikke gå«.

LÆS

Maleri kan være ødelagt

Om det overhovedet er muligt at redde 'Cykelpigen', er heller ikke givet, da det kommer helt an på, hvilken slags maling, der er brugt. I værste tilfælde vil man ødelægge Seppo Matinens originale værk ved en afrensning.

Det er ikke første gang, at et stort gavlmaleri bliver vandaliseret. Da den amerikanske street art-kunstner Shephard Fairey i 2011 malede et værk på gavlen på Jagtvej 69, hvor det tidligere ungdomshus lå, gik der kun få timer før nogle kastede malingbomber på værket og skrev 'No peace!' og 'Yankee hipster go home' hen over muren.

LÆS ARTIKEL

Årsagen til hærværket var dengang angiveligt, at nogle af Ungdomshusets tidligere brugere var utilfredse med det kommunalt finansierede kunstprojekt på den historiske grund.

Se eksempler på gavlmalerier via instagram ( eksternt link)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce