Guldgrube. I Kina kan virksomheder og forfattere tjene millioner på litteratur til mobiltelefoner. Men konkurrencen er hård. Metoderne ufine. Og nu er branchen ramt af en korruptionsskandale.
Foto: AP

Guldgrube. I Kina kan virksomheder og forfattere tjene millioner på litteratur til mobiltelefoner. Men konkurrencen er hård. Metoderne ufine. Og nu er branchen ramt af en korruptionsskandale.

Kultur

Digital litteratur er en slagmark i Kina

Den benhårde konkurrence i den kinesiske bogbranche skaber skandaler

Kultur

Tog han imod bestikkelse? Eller er det en konkurrent, som forsøger at få ham sat ud af spillet?

Den kinesiske bogbranche er ramt af en skandale, hvor den kendte direktør Luo Li er blevet anholdt og tiltalt for korruption. Ifølge beskyldningerne har han taget imod bestikkelse, men det er ikke alle i branchen, som er overbeviste om anklagens holdbarhed.

LÆS OGSÅ

Luo Li fandt opskriften på succes, da han i 2002 grundlagde sit forlag Qidian, som han et par år senere solgte til internetgiganten Shanda. I dag er det Kinas mest populære hjemmeside for litteratur.

Hos Qidian er det almindelige mennesker og brugere på internettet, der er forfattere. De skriver deres tekster og lægger dem på hjemmesiden, hvor brugerne kan hente litteraturen og læse den på især mobiltelefoner. Den første del af teksten er gratis.

Men hvis man vil læse mere, koster det under en øre for hver af de næste 1.000 tegn. Det betyder, at en hel bog koster få kroner. Og forfatterne får lov til at beholde 70 procent af pengene.

Samtidig kan brugerne også stemme om deres yndlingsbøger og -forfattere, og de mest populære bliver kåret en gang om måneden og modtager lidt over 9.000 kroner i præmie.

Tjener millioner på hurtige tekster
Det har tiltrukket hundredtusinder af forfattere, siden Qidian gik i luften i 2002. Nogle af dem er gode. Og langt de fleste er mindre gode.

Men der er ikke så få forfattere, der tjener penge på Qidian. Det mest berømte eksempel er Zhang Wei, der, siden han begyndte at lægge sine historier derud som en hobby i 2004, har tjent på den gode side af 30 millioner kroner ved at skrive 365 dage om året – hver dag et nyt kapitel, så læserne har noget at vende tilbage til.

Det går ud over kvaliteten på Qidian, mener kritikerne, for den bliver kun målt på salgstallene. Det får forfatterne til at lefle for brugerne og gå efter den lavest mulige fællesnævner for at nå et bredt publikum. Som for eksempel Zhang Weis bøger, der er en mellemting mellem sæbeopera og science fiction.I kernen af det hele står forfatternes copyright. For hvis man virkelig vil tjene penge, skal man have status af vip, og så bliver man nødt til at opgive sin copyright og sælge den til Qidian. For moderselskabet Shanda handler det nemlig også om at lave computerspil og anden underholdning af de populære værker.

Mulighederne er gode

At Luo Li og de andre ledere forlod Qidian tidligere i år, skyldtes angiveligt, at de ville lave et nyt og lignende forlag, Chuangshi, der havde en mindre streng copyright og var mere tiltalende for forfatterne. Potentialet for e-bøger og læsning på mobiler er i forvejen stort i Kina, hvor markedets værdi er mere end 30 milliarder kroner. Men Shanda står ifølge nogle skøn for sammenlagt over 70 procent af markedet.

LÆS ARTIKEL

Det vil Tencent, der er Kinas og et af verdens største internetselskaber, ændre, og mulighederne er gode. For lige nu står Tencent for et af de mest populære sociale medier i Kina, der hedder Weixin – eller WeChat.

Det er en app til mobiltelefoner, der fungerer som en mellemting mellem Facebook og Twitter, og den ligger i lommen på over 400 millioner brugere.

Men det er uvist, hvad Luo Lis anholdelse kommer til at betyde for Tencent og Chuangshi.

Tencent vil ikke kommentere sagen, men ifølge analytikere, som Caixin har talt med, er korruptionssagen blot et ufint forsøg fra Shanda på at lægge hindringer i vejen for det nye samarbejde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden