KULTURARV. Rigsarkivets dokumenter skal fortsat være tilgængelige for alle, fastslår rigsarkiver Asbjørn Hellum. Men sikkerhed skal skærpes.
Foto: LARS JUST (arkiv)/POLFOTO

KULTURARV. Rigsarkivets dokumenter skal fortsat være tilgængelige for alle, fastslår rigsarkiver Asbjørn Hellum. Men sikkerhed skal skærpes.

Kultur

Rigsarkivet skærper sikkerheden efter efter tyveri af nazi-dokumenter

Det er i øjeblikket ikke muligt at låne dokumenter om retsopgøret efter besættelsen.

Kultur

Det omfattende tyveri af dokumenter fra retsopgøret efter Anden Verdenskrig får nu konsekvenser for Rigsarkivets sikkerhed.

Det oplyser rigsarkivar Asbjørn Hellum i en mail til politiken.dk.

»Vi ser løbende på vores sikkerhedsprocedurer. Tyverisagen har imidlertid sat øget fokus på spørgsmålet om, hvordan vi bedst muligt sikrer arkivalierne, uden at vi afskærer vores brugere fra adgangen til vores fælles kulturarv«, skriver han.

»Vi har allerede gennemført en række tiltag, der hver for sig og samlet skal bidrage til at højne det sikringsmæssige niveau«.

»Præventivt sikkerhedssystem« kiksede Rigsarkivet har i forvejen det, som arkivet selv kalder et »præventivt sikkerhedssystem«. Det består af de ordensregler, der skal følges på læsesalene, direkte overvågning ved personalet på salene samt videoovervågning.

Det viste sig dog utilstrækkeligt tidligere på efteråret, da det kom frem, at to hyldemeter af Rigsarkivets samling af materiale om besættelsestiden under Anden Verdenskrig og retsopgøret i årene efter var blevet stjålet.

Forbrydelsen blev afsløret, da politiet ransagede fire lejligheder på Sjælland og fandt store dele af dokumenterne. To mænd sidder på nuværende tidspunkt varetægtsfængslet, og anklagerens påstand er, at de to gennem en længere periode har smuglet tyvekosterne ud af Rigsarkivet i små portioner.

Øget videoovervågning
For at det ikke skal kunne lade sig gøre i fremtiden, skrider Rigsarkivet nu til handling:

»Vi har øget overvågningen af læsesalen på Rigsarkivet og har midlertidigt stoppet for udlån af arkivalier vedrørende retsopgøret efter den tyske besættelse af Danmark i 1940-45«, skriver Asbjørn Hellum.

Vi er hele nationens hukommelse og skal derfor både bevare de historiske kilder fra Danmarkshistorien og stille dem til rådighed for offentligheden

»Vi har også stoppet for fjernlån til læsesale uden for Statens Arkiver, indtil der foreligger nye retningslinjer for sikkerhedskrav for fjernlån. Og der er flere tiltag, som vi vil se på i det videre analysearbejde - for eksempel de fysiske rammer på læsesalene, brugerkontrol, mulighed for visitation m.v«.

»Det er et igangværende arbejde, hvor vi trækker på erfaringer fra andre kulturinstitutioner i Danmark og udlandet, ligesom vi ser på resultaterne af politiets efterforskning af tyveriernes omfang og metode«, tilføjer han.

Hensyn til offentligheden
Rigsarkivet store dilemma er, at man ikke ønsker, at den øgede sikkerhed skal indskrænke den almindelige danskers adgang til landets kulturarv, fortæller Asbjørn Hellum.

»Vi er hele nationens hukommelse og skal derfor både bevare de historiske kilder fra Danmarkshistorien og stille dem til rådighed for offentligheden«, skriver han.

»Vores fælles adgang til kulturarven og de historiske kilder er ret afgørende for debatten i et demokratisk samfund, for forskningen og for borgernes retssikkerhed. Så vi gør vores bedste for at finde en fornuftig balance mellem sikkerhed og åbenhed - og det vil vi blive ved med at gøre«.

Besværlig digitalisering

Flere både eksperter og politikere har luftet muligheden for en digitalisering af Rigsarkivet, så man på den måde undgår, at de historiske materialer fysisk forlader arkivets gemmer.

Asbjørn Hellum oplyser, at det er en proces, som man allerede er igang med, men fastslår samtidig, at det er utænkeligt, at alle materialer bliver digitaliseret.

LÆS OGSÅ

»Vi har cirka 435.000 hyldemeter arkivalier - det vil sige cirka tre milliarder dokumentsider - og hvis samtlige skulle digitaliseres, så ville det betyde, at der skulle skaffes enorme bevillinger«, skriver rigsarkivaren.

»Derfor prioriterer vi de arkivalier, der tilgodeser tre kriterier: Behovet for sikkerhed, bevaring/konservering og tilgængeliggørelse. Lige nu er behovet for digitalisering så stort, at alle tre kriterier skal være opfyldt«.

Varetægtsfængslingen af de to personer, der er mistænkt for tyveriet, udløber 5. december. Herefter skal en dommer tage stilling til, hvad der skal ske med dem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce