Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kulturhovedstad. I 2017 er Aarhus Europæisk Kulturhovedstad. Men planlægningen går ikke helt glat. Bl.a. mangler man tilsagn om 200 mio. kr. fra staten. (arkivbillede)
Foto: Tobias Selnæs Markussen (arkiv)

Kulturhovedstad. I 2017 er Aarhus Europæisk Kulturhovedstad. Men planlægningen går ikke helt glat. Bl.a. mangler man tilsagn om 200 mio. kr. fra staten. (arkivbillede)

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kritik: Kulturhovedstad Aarhus er i fare for at blive et pseudokulturprojekt

Aarhus bruger kultur som fernis for egnsudvikling, lyder det fra erfaren festivaldirektør.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Den her kulturby tager ikke sig selv alvorligt, og det er skidt for kulturens troværdighed«.

Kritikken kommer fra direktør for den store kulturhistoriske festival Golden Days i København, Ulla Tofte. Og den falder to dage efter opbrud i Fonden Aarhus 2017, som er oprettet i anledning af, at byen er udnævnt til europæisk kulturhovedstad i 2017.

I mandags kvittede fondens kommunikationschef, Benedicte Strøm, sit job og gik derefter offentligt ud med en svada til sin tidligere ledelse.

»Det hele sejler«, udtalte hun til Jyllands-Posten onsdag.

Den nu tidligere kommunikationschef for Aarhus' store prestigeprojekt sagde videre, at ledelsen manglede visioner og strategier.

2017-fonden ønsker ikke at kommentere en personalesag, men direktør for fonden, Rebecca Matthews, har i en pressemeddelelse skrevet, at kommunikationschefen afleverede sin opsigelse mandag, samme dag som hun var indkaldt til »et møde, der havde til formål at afslutte hendes ansættelsesforhold. Hun undgik dermed en fyring«.

»Jeg forstår, at Benedicte Strøm er skuffet over udsigten til at blive fyret«, skriver Rebecca Matthews.

Kulturen som villig tøjte Men den afgåede kommunikationschef står altså ikke alene med sin kritik af ledelsens mangel på visioner og strategi.

Direktør Golden Days, Ulla Tofte, peger på, at grundlaget for hele 2017-projektet er afsporet.

»Kulturlivet er grundlæggende bare en fernis, som dækker over ønsket om egnsudvikling, vækst, arbejdspladser og meget andet. Hvis jeg var kulturminister og fik en ansøgning fra kulturhovedstad Aarhus, ville jeg ikke tænke, at det her handlede om mig. Jeg ville i stedet sende den over i Vækst- og Erhvervsministeriet. Kulturen er som sædvanlig den villige tøjte, der lader sig spænde for en vogn. Der står kulturstrategi i deres første bullit, og i de næste fem er der ikke noget som helst om kultur. Det er dybt problematisk«, siger Ulla Tofte til Politiken.

SE DOKUMENTATIONMål og effekter af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017

Mangler 200 millioner
Kritikken af fondens arbejde - eller mangel på samme - kommer efter en presset periode.

Som Politiken skrev 19. februar er man stadig usikker på kulturhovedstadsårets økonomiske fundament, da staten endnu ikke har tilkendegivet, om den vil bidrage med de ønskede 200 millioner kroner.

LÆS ARTIKEL

Da regeringen i januar fremlagde sin turismeplan var Aarhus 2017 slet ikke nævnt, og det bar yderligere ved til det bål af frustration, der ulmer i Aarhus på grund af manglende nationale anerkendelse af projektets vigtighed. Som borgmester Jacob Bundsgaard (S) sagde til Politiken:

»Det her er et projekt af meget stor national betydning og med et omfang, både geografisk og økonomisk, som vi aldrig nogensinde før har gennemført i Danmark. Al ære og respekt for melodigrandprix i København, men 2017 rækker meget langt frem«.

En rapport, som EU-Kommissionen fik lavet i 2003, viste da også, at samtlige tidligere kulturhovedstæder har vundet på udnævnelsen i form af store stigninger på overnatninger i de respektive byer samtidig med, at de har fået ry for at være innovative og visionære.

I Aarhus udbrød der også stor jubel, da byen i august 2012 vandt over Sønderborg i ræset om at blive Europæisk Kulturhovedstad 2017, og udnævnelsen blev fejret med musik og festfyrværkeri på Bispetorvet.

»Det er en lykkelig og perspektivrig dag for Aarhus«, lød det fra borgmesteren på dagen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tækkes lokalpolitikere

Ud over et stort udbud af kulturoplevelser til både borgere og besøgende i 2017 viste en rapport fra COWI også, at titlen som kulturhovedstad kan skabe flere end 2.200 nye arbejdspladser i Aarhus-regionen.

Og det er netop hér det går galt for Fonden Aarhus 2017, mener direktør Ulla Tofte.

Hun mener, at Aarhus straks efter udnævnelsen burde have udmøntet og konkretiseret det kulturelle fokus i stedet for at se på potentialet for flere turister og arbejdspladser i regionen.

»Det er skidt for kulturlivet, hvis det her bliver et pseudokulturprojekt. Man er i gang med at tækkes 117 midtjyske lokalpolitikere i stedet for at satse stort kulturelt«.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra Fonden Aarhus 2017, men det har ikke været muligt. Det samme gælder for borgmester Jacob Bundsgaard, der er formand for fondens bestyrelse. I en mail til Jyllands-Posten tirsdag skrev han dog:

»På baggrund af sagen vedr. Benedicte Strøms opsigelse kan jeg oplyse, at der fra bestyrelsen for Fonden Aarhus 2017 fortsat er fuld tillid til fondens direktion«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden