Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fugtigt. Øhavsmuseets magasin i Faaborg er så utæt, at det ikke er muligt at kontrollere fugtigheden. Overalt i Danmark er der problemer med opbevaringen af kulturarven.
Foto: Øhavsmuseet

Fugtigt. Øhavsmuseets magasin i Faaborg er så utæt, at det ikke er muligt at kontrollere fugtigheden. Overalt i Danmark er der problemer med opbevaringen af kulturarven.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museer har ikke styr på Danmarks kulturarv

Rigsrevisionen deler lussinger ud for manglende kontrol med kulturarven.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øhavsmuseet i Faaborg har gennem årerne samlet 50.000 genstande ind, som de på et tidspunkt har vurderet kunne fortælle noget om Danmarks fortid. Men en stor del af det, der betegnes som den danske kulturarv, er opbevaret i magasiner af rigtig dårlig kvalitet.

LÆS OGSÅ

Museet, der er paraplymuseum for ni lokale museer, har store udfordringer med utætte lokaler, og samtidig er der simpelthen ikke plads nok. Det lider tingene under, siger museumsdirektør Peter Thor Andersen.

»Magasinet er ikke blevet ændret i årtier. Vi søger støtte til et fællesmagasin. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bliver vi nødt til at skille os af med ca. 15.000 genstande, som er, hvad der er på magasin i Faaborg«, siger han.

Ikke alene
Øhavsmuseet er ikke alene. Over hele landet har museer problemer med at leve op til myndighedernes krav om bevaring af kulturarven.

Det kan man læse i Rigsrevisionens nye beretning om de 98 statsanerkendte musers sikring af kulturarven, hvor der peges på store problemer med indsamling, bevaring og indberetning af kulturarven hos særligt de kulturhistoriske museer.

Ved at gennemgå 68 kvalitetsvurderinger, som Kulturstyrelsen har lavet af forskellige museer, kommer revisorerne blandt andet frem til, at forholdene i museernes magasiner i 54 tilfælde var blevet kritiseret fra 2007 til 2013, og at knap halvdelen fik væsentlig kritik, fordi der f.eks. var risiko for vandskade, eller fordi magasinerne var overfyldte.

Overblikket halter
De skriver, at til trods for at mange beretter om forbedrede forhold, »er der fortsat kritiske magasinforhold, der i værste fald kan betyde, at kultur- og naturarven ikke bevares for fremtiden«.

Desuden halter det stadig gevaldigt med overblikket over, hvad museerne egentlig har liggende i deres samlinger. For det første ved man ikke, hvor mange inventarnumre, som man kalder det, der findes på museerne, men ud af de anslåede 7 millioner er kun 3,7 millioner blevet indberettet.

Uden et samlet overblik er det svært at vurdere, hvad museerne skal indsamle, og kun cirka halvdelen af 68 vurderede museer har i øvrigt nedskrevet en politik for indsamling. Oven i er det kun cirka halvdelen af politikkerne, der stemmer overens med museernes ansvarsområder, lyder det videre.

Endelig er en del af museerne heller ikke klar over, hvad der er i deres egen samling, hvilket »gør det svært for museerne at prioritere bevaringsindsats og anvende resurserne til bevaring der, hvor de gør mest nytte«, som de skriver.

Et fælles ansvar
Hos Organisationen Danske Museer hilser formand Christine Buhl Andersen beretningen velkommen, for den sætter fokus på et område, der er »vanvittigt vigtigt«.

»Her har vi dokumentationen for et velkendt problem, som vedrører nogle af de allervæsentligste museale opgaver«, siger hun.

»Samlingerne er hjertet i museerne, så bevaringen af genstandene er en kerneopgave, når man er et museum. Ellers går kulturarven til. Men det er så stor en mængde af genstande, det drejer sig om her, at det tager tid«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceLøsningen skal findes i samarbejde med Kulturstyrelsen, der allerede er langt med mål og planer for, hvordan og hvornår de enkelte museer skal leve op til kravene, mener formanden. Og så skal en række museer blive mere professionelle, så de bedre kan løse ansvaret.

»Det er en kæmpe opgave at få moderne magasiner og it-systemer op at køre. Men det handler også om ledelse ude på museerne – at man er rustet til at bruge sine ressourcer på en strategisk god måde, så man får lavet tiltag, der opprioriterer de her ting«, siger hun.

Kritik af tilsyn

Rigsrevisionens kritik er ikke alene rettet mod museerne, men konkluderer også, at Kulturstyrelsens tilsyn med museerne »ikke er tilstrækkeligt«, og efterlyser derfor mere systematik, opfølgning og dokumentation. »Det er en kritik, vi tager til efterretning. Vi er i fuld gang med at få formuleret en mere præcis tilsynsstrategi«.

LÆS OGSÅ Kritikken fortsætter hele vejen til toppen af systemet, hvor Kulturministeriet modtager Rigsrevisionens svar på en dummeflad med konklusionen om, at ministeriets tilsyn med Kulturstyrelsens forvaltning er »mangelfuldt«, da Kulturministeriet på grund af en manglende strategi ikke har grundlag for vurdere, om styrelsen gør det godt. Afdelingschef i Kulturministeriet Sten Kyed fortæller, at de har tænkt sig at rette ind. » Point taken. Vi vil selvfølgelig etablere en mere systematisk opfølgning«.Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden