Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturordførere: Dansk kulturarv i udlandet skal bevares

Der bør afsættes millioner til vedligeholdelse af kulturarv uden for landets grænser.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bør den danske stat betale for istandsættelsen af et forfaldent, dansk generalkonsulat fra 1700-tallet i Marokko og dermed bevare et stykke kulturarv i udlandet?

Ja, mener kulturordførere fra flere borgerlige partier i Folketinget.

»Jeg mener, at vi skal finde midler til at istandsætte konsulatet. Noget af det allervigtigste er at sikre dansk kulturarv. Og faktisk er det næsten endnu vigtigere uden for landets grænser, for her kan kulturarven hurtigt blive revet ned eller ødelagt«, siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen.

LÆS OGSÅ

Også Det Konservative Folkepartis kulturordfører Lars Barfoed er positivt stemt over for tanken.

»Det er meget vigtigt at bevare de forposter, som Danmark historisk set har haft i udlandet. Især hvis vi kan bruge stederne til noget nyttigt«, siger han.

Michael Aastrup Jensen vil bede kulturminister Marianne Jelved (R) om et møde om sagen efter sommerferien.

Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti vil desuden have genindført en pulje på 5,5 millioner kroner til vedligeholdelse af kulturarv i udlandet. En pulje, som regeringen sløjfede i 2012.

Og både Venstre og de konservative ønsker, at man fra politisk hold får overblik over betydningsfuld dansk kulturarv i udlandet, såsom historiske bygningsværker, kirkegårde og monumenter.

»Superspændende«
I gårsdagens Politiken beskrev vi, at de marokkanske myndigheder har tilbudt Danmark fuld brugsret over et cirka 250 år gammelt, dansk konsulat opført af kong Frederik V i den historiske havneby Essaouira. Betingelsen er, at danskerne bekoster restaureringen af huset.

Bygningen, der ligger i byens medina, er omfattet af Unesco’s verdensarvliste. Den er ifølge historieprofessor og mellemøstekspert Jørgen Bæk Simonsen »meget interessant« og vidner om, at Danmark var globaliseret på et tidligt tidspunkt.

I øjeblikket er der ikke afsat statslige danske midler til vedligeholdelse af kulturarv uden for landets grænser, og kulturordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti og de konservative mener samstemmende, at det var forkert, da regeringen sløjfede millionpuljen. De historiske aftryk, danskerne har sat ude i verden, er særdeles vigtige at bevare, lyder det.

»For eksempel viser huset i Marokko, hvilken stormagt Danmark var engang, hvor vi havde forbindelser ud til alle verdenshjørner«, siger Aastrup Jensen.

I regeringen mener man ligeledes, at det generelt er i Danmarks interesse at vedligeholde kulturarv i udlandet – og det er i øvrigt »superspændende«, mener formanden for Folketingets Kulturudvalg, Flemming Møller Mortensen (S), at Danmark har bygget et generalkonsulat i 1700-tallets Marokko.

Men den historiske bygning skal have en nyttig funktion i nutiden, kultur-, erhvervs- eller udenrigspolitisk, hvis offentlige midler skal i spil.

»Går man ind i sådan et projekt i Marokko, skal man virkelig vide, hvad man vil med bygningen, og have en langsigtet vision. Ellers kan den blive en klods om benet med løbende driftsudgifter«, siger Flemming Møller Mortensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Billig arbejdskraft

Kulturminister Marianne Jelved (R) var i går ikke at træffe, men både den socialdemokratiske kulturudvalgsformand og de radikales kulturordfører Marlene Borst Hansen afviser, at regeringen genindfører puljen til bevaring af kulturminder i udlandet. Hun siger: »Med den økonomi, vi har i øjeblikket, bliver vi nødt til at prioritere kulturarven i Danmark. Vi kommer ikke til at have en pulje stående til kulturarv i udlandet. I stedet bør vi vurdere sagerne fra gang til gang«.

LÆS OGSÅ

Spørger man kulturordførerne fra de borgerlige partier, hvor pengene til bevaring af dansk kulturarv i udlandet skal komme fra, er svaret, at punktet skal på finansloven igen.

»Regeringen skal tilbageføre de penge, som de stjal fra mindesmærkevedligeholdelsen«, siger Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.

Også Venstre mener, at et beløb svarende til den tidligere pulje på 5,5 millioner kroner – sammen med for eksempel tipsmidler – kan være med til at sikre dansk kulturarv i udlandet.

»Det kræver ikke mange penge at sikre huse i for eksempel Dansk Vestindien eller Marokko, for der er arbejdskraften billigere end i Danmark«, lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden