Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfald. Størstedelen af arkiverne hører i dag hjemme på Artillerivej 126.
Foto: Peter Klint

Forfald. Størstedelen af arkiverne hører i dag hjemme på Artillerivej 126.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns mugne arkiver skal have ny bygning til 120 millioner

Hovedstadens arkiv- og magasinsamling mugner i utidssvarende bygninger. Nu tegner fremtiden lysere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Kommunes gamle lægejournaler, håndtegnede og trykte kort over København fra 1300-tallet frem til i dag, arkitekttegninger, uniformer fra 1700-tallet og gipsmodeller til skulpturerne på Thorvaldsens Museum ligger spredt ud på syv forskellige adresser i byen i utidssvarende lokaler. Det har blandt andet medført angreb af skimmelsvamp flere steder.

Derfor har Københavns politikere i budgettet for 2015 afsat 51 millioner kroner til et nyt, fælles magasin for Københavns Stadsarkiv, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Museum, så der kan blive passet bedre på hovedstadens kulturhistoriske arv.

Og det vækker stor glæde hos stadsarkivar Kristian Bak.

»Endelig er det lykkedes at få det her problem på bordet og få nogen til at tage stilling til det, så vi kan få lavet den rigtige læsning. Det er vi bare så glade for«.

Stadsarkivet har haft et såkaldt afleveringsstop i syv år, hvilket betyder, at man i perioden ikke har kunnet modtage bevaringsværdige arkivalier fra Københavns Kommune, og stadsarkivaren skønner, at der ligger 10.000 hyldemeter papirdokumenter rundt om i forvaltningerne og venter på at blive arkiveret korrekt.

»Det er både ineffektivt, og man får ikke samlet det ind, man skal. Og det vil være et stort tab i forhold til at kunne skrive byens historie senere hen«, forklarer stadsarkivar Kristian Bak.

LÆS ARTIKEL

Tekstiler i opløsning

De to museer, kunsthallen og stadsarkivet har deres arkiver og materialer samlet i syv forskellige og alle uegnede bygninger rundt om i byen, og her betyder udsving i temperatur og fugtskader, at ting bliver skadede eller ødelagte.

Det gælder både papirdokumenter fra gammel tid (stadsarkivet har et privilegiebrev dateret i 1275) og tekstiler fra Københavns Museum, som går i opløsning, når det mugner.

»Det er ikke kun et spørgsmål om, at samlingerne tager skade. Det har også betydet helt konkret, at den registrering, der findes på genstandene er forsvundet, så nu har museerne genstande, de ikke aner hvad er. Det er lidt af et mareridt for en museumsmand eller –kvinde«, fortæller stadsarkivaren.

Størstedelen af arkiverne findes i en tætpakket, faldefærdig bygning på Artillerivej 126 på Amager.

»Bygningen er i utrolig ringe stand. Der er sat net på facaden, sådan sten ikke falder ned i hovedet på forbipasserende«, fortæller direktøren for Thorvaldsens Museum, Stig Miss. Han understreger dog, at hans museum ikke har mistet registeringer af genstande.

Ny skole på grunden

Forholdene er da også blevet påtalt af både Statsforvaltningen og Kulturstyrelsen, fordi forholdene er langt under det niveau, man forventer på statsanerkendte museer.

Direktøren fra Thorvaldsens Museum fortæller da også, at de berørte institutioner gentagne gange har råbt om hjælp. Men det er svært at få penge til noget så 'usynligt' som arkiver modsat eksempel vis events og spektakulære udstillinger.

Først da Københavns Kommune nu har brug for grunden på Artillerivej 126, der huser størstedelen af arkiverne, til byggeriet af en ny skole, sker der noget.

Nu er Københavns politikere blevet enige om at gøre noget ved problemerne og i første omgang er der afsat to millioner til at udfærdige planer for flytning af magasinerne til en egnet bygning.

Stadsarkivaren ser helst det bliver et nybyggeri, da erfaringen viser, at det er svært at indrette god klimastyring i gamle bygninger. Og Stig Miss fra Thorvaldsens Museum påpeger, at den langsomme sagsgang har haft den fordel, at man i mellemtiden har fået gode eksempler på nybyggede magasiner i blandt andet Aalborg og Sønderjylland, som København nu kan lade sig inspirere af.

En ny arkivløsning med plads til 50 hyldekilometer koster cirka 120 millioner kroner, og de 51 millioner er afsat, mens de politiske parter har aftalt, at den resterende sum skal findes i foråret 2015.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden