0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Museumsdirektør: »Det er et helt nyt perspektiv, at vi skal begynde at se et trusselsbillede fra skrottyve«

Antallet af skulpturtyverier i Danmark er steget, i takt med at priserne på metal er eksploderet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Hans Christian Jacobsen (arkiv)
Foto: Hans Christian Jacobsen (arkiv)

bestjålet. Direktør for Kunstcentret Silkeborg Bad, Iben From, står på soklen til den stjålne kobberskulptur 'Le Rêitre' og forsøger at vise hvordan den så ud.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den firkantede sokkel af bornholmsk granit står der endnu. Men den 2,65 meter høje bronzeskulptur af en ung mand, der efter krigen går imod et fredeligere liv, står ikke på sin vante plads. På soklen her i Indelukket lige bag Silkeborgs lille bådehavn er kun seks afskårne metalbolte tilbage. Med spor efter en vinkelslibers skarpe klinge.

’Frihedskæmperen’, blev bronzemanden kaldt. Og det tog billedhuggeren Knud Nellemose tre år at udføre ham, inden skulpturen i 1951 blev rejst til minde om befrielsen. Men natten mellem 13. og 14. januar i år – 61 år efter at 300 af Silkeborgs borgere overværede afsløringen af skulpturen – væltede skrottyve den flere hundrede kilo tunge mand af den firkantede granit, lastede ham i en varebil og forsvandt nordover.

Tyvene efterlod sig kun et par hjulspor i gruset og så den tomme, væltede sokkel.»Vi mener, det er skrottyve, der har stjålet den og ville sælge den for metalværdien. Den har ingen værdi som kunstværk for tyvene, fordi den er så kendt. Man går jo ikke bare ud og sælger en over 2 meter høj bronzemand«, siger han.

Samme januarnat, Frihedskæmperen blev stjålet her fra Indelukket, forsvandt også en anden af Silkeborgs skulpturer, som stod få kilometer herfra. Det var den lidt mindre kobberskulptur ’Le Rêitre’, der blev stjålet fra skulpturparken ved KunstCentret Silkeborg Bad. Silkeborg Politi har i løbet af årets første måneder sigtet tre mænd for tyveriet.

Mindst 29 større skulpturer stjålet på fem år
Men de to skulpturer i Silkeborg er langtfra de eneste eksempler på, at større metalskulpturer bliver ofre for tyveri.Mens prisen på kobber og bronze er steget støt siden finanskrisen, er antallet af tyverier af udendørsskulpturer fulgt med. Mindst 29 større metalskulpturer er blevet stjålet de seneste fem år, viser Politikens research. Og ligesom her i Silkeborg tyder alt på, at det er skrottyve, der står bag, når store metalskulpturer er blevet stjålet fra pladser, kirkegårde og private haver i byer som Aarhus, Sakskøbing, Billund, Vedbæk. I dag kan man sælge 1 kilo bronze for cirka 30 kroner hos en skrothandler, mens 1 kilo kobber ifølge Londons metalbørsindeks kan sælges for godt 50 kroner. Det er næsten en tredobling i prisen på kobber siden december 2008.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere