bestjålet. Direktør for Kunstcentret Silkeborg Bad, Iben From, står på soklen til den stjålne kobberskulptur 'Le Rêitre' og forsøger at vise hvordan den så ud.
Foto: Hans Christian Jacobsen (arkiv)

bestjålet. Direktør for Kunstcentret Silkeborg Bad, Iben From, står på soklen til den stjålne kobberskulptur 'Le Rêitre' og forsøger at vise hvordan den så ud.

Kultur

Museumsdirektør: »Det er et helt nyt perspektiv, at vi skal begynde at se et trusselsbillede fra skrottyve«

Antallet af skulpturtyverier i Danmark er steget, i takt med at priserne på metal er eksploderet.

Kultur

Den firkantede sokkel af bornholmsk granit står der endnu. Men den 2,65 meter høje bronzeskulptur af en ung mand, der efter krigen går imod et fredeligere liv, står ikke på sin vante plads. På soklen her i Indelukket lige bag Silkeborgs lille bådehavn er kun seks afskårne metalbolte tilbage. Med spor efter en vinkelslibers skarpe klinge.

’Frihedskæmperen’, blev bronzemanden kaldt. Og det tog billedhuggeren Knud Nellemose tre år at udføre ham, inden skulpturen i 1951 blev rejst til minde om befrielsen. Men natten mellem 13. og 14. januar i år – 61 år efter at 300 af Silkeborgs borgere overværede afsløringen af skulpturen – væltede skrottyve den flere hundrede kilo tunge mand af den firkantede granit, lastede ham i en varebil og forsvandt nordover.

Tyvene efterlod sig kun et par hjulspor i gruset og så den tomme, væltede sokkel.

Den har ingen værdi som kunstværk for tyvene Det er første gang efter tyveriet, vicepolitikommissær ved Silkeborg Politi Bent Riber Nielsen er hernede i Indelukket. I mellemtiden er bøgetræerne sprunget ud, og varebilens hjulspor er forsvundet. Klædt i sin mørkeblå politiuniform og fornuftige sorte sko inspicerer vicekommissæren soklens tilbageværende metalbolte.»Vi mener, det er skrottyve, der har stjålet den og ville sælge den for metalværdien. Den har ingen værdi som kunstværk for tyvene, fordi den er så kendt. Man går jo ikke bare ud og sælger en over 2 meter høj bronzemand«, siger han.

Samme januarnat, Frihedskæmperen blev stjålet her fra Indelukket, forsvandt også en anden af Silkeborgs skulpturer, som stod få kilometer herfra. Det var den lidt mindre kobberskulptur ’Le Rêitre’, der blev stjålet fra skulpturparken ved KunstCentret Silkeborg Bad. Silkeborg Politi har i løbet af årets første måneder sigtet tre mænd for tyveriet.

Mindst 29 større skulpturer stjålet på fem år
Men de to skulpturer i Silkeborg er langtfra de eneste eksempler på, at større metalskulpturer bliver ofre for tyveri.Mens prisen på kobber og bronze er steget støt siden finanskrisen, er antallet af tyverier af udendørsskulpturer fulgt med. Mindst 29 større metalskulpturer er blevet stjålet de seneste fem år, viser Politikens research. Og ligesom her i Silkeborg tyder alt på, at det er skrottyve, der står bag, når store metalskulpturer er blevet stjålet fra pladser, kirkegårde og private haver i byer som Aarhus, Sakskøbing, Billund, Vedbæk. I dag kan man sælge 1 kilo bronze for cirka 30 kroner hos en skrothandler, mens 1 kilo kobber ifølge Londons metalbørsindeks kan sælges for godt 50 kroner. Det er næsten en tredobling i prisen på kobber siden december 2008.

Tyvene ankommer med kran
Før det havde man stort set ikke hørt om fænomenet, siger Michael Ask, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

»Der er helt klart et problem, for det er tyverier, som er meget svære at opklare. Selvfølgelig efterforsker vi skulptursagerne, men det er vanskeligt, fordi der oftest ikke er et eneste spor«.

Skulpturtyverierne sker over hele landet, og kendetegnene er de samme. Det er ofte meget store skulpturer i bronze eller kobber på flere hundrede kilo eller ligefrem ton, og tyvene må ofte tage kran og varebiler i brug for at bugsere dem væk fra deres pladser. Meget få af tyverierne bliver opklaret. Og det er ofte kun, hvis skrothandlerne henvender sig til politiet, at det fører til anholdelser.

Fuglemanden er væk
Kunstcentrets parkforvalter var den første, der opdagede, at noget var galt. Fuglemanden, som den belgiske kobrakunstner Reinhouds skulptur ’Le Rêitre’ bliver kaldt på grund af sit spidse næb og sin vingelignende arm, stod ikke længere på sin plads lige i skovbrynet ved KulturCentret Silkeborg Bad.

Direktør for KunstCentret Iben From sad mandag morgen 16. januar på sit kontor, da forvalteren kom ind og fortalte hende, at fuglemanden var væk.

Nede i parken kunne Iben From ved selvsyn konstatere, at det 164 centimeter høje fuglevæsen ikke længere stod på sin plads. Tilbage på soklen var kun det blågrønlige aftryk efter hans aflange fødder, klumper af afreven fugemasse og en lang ridse, der med sin halvcirkel afslørede, at kobberskulpturen var blevet drejet og siden revet ned af sin betonsokkel. Inden for en halv time alarmerede hun politiet, og resten af dagen gik for Iben Froms vedkommende med at svare på lokalpressens spørgsmål.

»Hvordan var den blevet stjålet og hvorfor?«, spurgte journalisterne hende, men hun anede lige så lidt selv. Det kom helt bag på hende, at nogle vil stjæle fra den park, som mange af byens borgere med stor fornøjelse bruger året rundt.

Umuligt at genskabe skulpturen
Her foran den stadig tomme betonsokkel nogle måneder senere, kan hun stadig ikke helt tro, at han er væk. Hun hiver et katalog op ad lommen på sin røde vindjakke. Kataloget har fuglemanden på forsiden.

»Det var kunstnerens varemærke at arbejde i kobber«, siger hun og peger på billedet.

»Hvert sted hvor der er en samling, er den svejset sammen med en helt særlig teknik. Det er blevet hans skrift, ligesom en maler har et særligt penselstrøg«.

For 100 eller bare for 10 år siden, var der ingen, der drømte om at stjæle på den her måde, men nu hører vi om tilfælde hele tiden

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceI dag er den belgiske kunstner død, og det vil derfor være umuligt at genskabe skulpturen, som ikke er udformet efter en form. Skal man ud at købe en lignende af kunstnerens skulpturer, vil det koste omkring 300.000 kroner. I Dansk Billedhuggersamfund kender man udmærket til problemet med skulpturtyverierne. Særligt de seneste par år har det været diskuteret i foreningen, fortæller billedhugger og medlem af bestyrelsen Gert Funder.

»For 100 eller bare for 10 år siden, var der ingen, der drømte om at stjæle på den her måde, men nu hører vi om tilfælde hele tiden, hvor skulpturerne ender deres liv i en skrothandler og bliver til skibsskruer, eller hvad ved jeg«, siger han.

»Det er et stort problem, for skulpturerne er ofte meget gamle. Det er ekstra tragisk, fordi man ofte ikke har formene, så de kan genskabes«.

Det er blandt andet tilfældet med ’Frihedskæmperen’ i Indelukket, hvor der kun eksisterer en lille gipsfigur af skulpturen fra den afdøde kunstner Knud Nellemoses hånd. Skulpturen, der er vurderet til op mod en million kroner, bliver muligvis ikke genskabt. Silkeborg Kommune, der ejer skulpturen, vil vente og se, om det er muligt at sikre en eventuelt fremtidig skulptur, inden de beslutter sig om en ny version af frihedskæmperen igen skal stå på den offentlige plads bag bådehavnen.

Skulptur med GPS
I Dansk Billedhuggersamfund diskuterer kunstnerne netop nu, hvordan de kan sikre deres skulpturer ved at installere sporbare chips i skulpturerne, som man kan finde via GPS, hvis de bliver stjålet. En løsning både Rødovre og Gribskov kommuner, der har været ramt af flere skulpturtyverier, allerede har taget i brug. I Aarhus Kommune har man efter flere tyverier fra byens pladser yderligere sikret sine skulpturers forankringer.Også på KunstCentret Silkeborg Bad har man diskuteret, hvordan man bedst beskytter resten af parkens 24 værker mod tyveri, fortæller direktør Iben From. Over for fuglemandens tomme sokkel står blandt andet en stor ørn i bronze med udspredte vinger. Men hvordan de vil sikre skulpturerne, vil hun ikke fortælle. Hun er bange for, at tyvene skal komme på besøg igen.

»Vi har aldrig forestillet os, at der var nogen, der ville tage de skulpturer. Det er et helt nyt perspektiv, at vi skal begynde at se et trusselsbillede fra skrottyve«, siger hun.

Siden tyveriet har Iben From kun set fuglemanden en enkelt gang. Eller rettere, hun har set hans afskårne højre ben, hans karakteristiske vingearm og hans ansigt, der i et diagonalt snit var blevet skrællet af hovedet. Han var ikke til at tage fejl af, da Silkeborg Politi viste hende billedet af de afskårne kobberstumper. Fuglemandens halvt lukkede øje kiggede tilbage på hende fra billedet.

Solgt for 4.680 kroner
Knap en uge efter tyveriet af fuglemanden og frihedskæmperen blev den første af i alt tre tiltalte anholdt på Kvicklys parkeringsplads på Søtorvet i Silkeborg.

»Det her skal du komme til at høre for senere«, nåede den 31-årige mand ifølge anklageskriftet at sige til betjenten, inden man førte ham væk.

Politiet var kommet på sporet af skrottyvene efter henvendelse fra en midtjysk skrothandler, som var blevet tilbudt dele af den 300.000 kroner dyre skulptur sammen med en bunke aluminium og nogle kobberkabler. For den samlede bunke metalskrot betalte han i alt 4.680 kroner.

Lokal avis: Den ene tiltalte er lokal rocker

Lige nu er tre mænd tiltalt for at have stjålet de to skulpturer fra Silkeborg. Ifølge anklageskriftet havde to af de tiltalte lejet et værksted i Knudlund knap 10 kilometer fra Silkeborg, hvor skulpturerne angiveligt skulle opbevares og skæres op til skrot. Lejeaftalen blev underskrevet med falsk navn, og derfor er de to også anklaget for dokumentfalsk. I Midtjyllands Avis er det kommet frem, at den ene af de tre tiltalte er en lokal AK 81-rocker. Det overrasker ikke vicepolitiinspektør Michael Ask i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, at sagen muligvis har tilknytning til rockermiljøet. »De seneste år er rockerne begyndt at foretage sig kriminalitet uden for deres særkende narkotika og prostitution. De er presset hårdt af os på de områder, og vi ser, at de begynder at finde alternative forretningsmetoder, som eksempelvis skulpturtyveri. Ved tyveri er profitten mindre, men der er mulighed for at tjene nogle hurtige penge«, siger han. De tre tiltalte nægter sig fortsat skyldige. Der er stadig ingen spor efter frihedskæmperen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce