Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Digitalt. Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar i Aarhus, er idémand bag det nye system.
Foto: JAN DAGØ

Digitalt. Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar i Aarhus, er idémand bag det nye system.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere kan nu selv aflevere deres danmarkshistorie

Snart lancerer Aarhus Stadsarkiv Danmarks første selvbetjente arkiveringssystem.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 5-siders maskinskrevet beretning om en af Anden Verdenskrigs mest berømte terroraktioner i Aarhus.

Eller et falmet foto fra den difteritisramte skolepige Mary Ruth Ilsøes indlæggelse på Marselisborg Hospital i 1929.

LÆS OGSÅ

Det er private historiske dokumenter som disse, Aarhus Stadsarkiv håber at få fingre i, når de 20. juni lancerer deres nye digitale borgerbetjente arkiveringssystem: smartarkivering.dk.

»Vi ville aldrig kunne nå at digitalisere alt det materiale, der kommer ind. Derfor er der et behov for, at folk kan komme af med materialet hjemme ved deres egen computer. Vi tror, at mange vil have lyst til at være med«, siger Søren Bitsch Christensen, der er stadsarkivar i Aarhus og idémand bag den nye service.

Deling af fortidsminder
Projektet er endnu et skridt i retning af at digitalisere vores alle sammens fortid.

Allerede nu har eksempelvis Statens Arkiver opfordret folketingspolitikere til at indsende e-mail, så historien om politiske forlig kan bevares digitalt for eftertiden.

Men med projektet i Aarhus er det første gang, at borgerne får mulighed for selv at uploade. Systemet bruger NemID-teknologien, som de fleste borgere kender.

Rydder man eksempelvis sin bedstemors loft, er der måske tekster eller foto, som kunne være interessante for eftertiden

Allerede nu kan man indlevere materialet fysisk hos Stadsarkivet, men med det nye system håber man på, at endnu flere vil dele deres fortidsminder.

»Rydder man eksempelvis sin bedstemors loft, er der måske tekster eller foto, som kunne være interessante for eftertiden«, siger Søren Bitsch Christensen.

Hvem mon boede i mit hus?

På sigt vil arkivaren gerne lave et centralt digitalt søgesystem, hvor man eksempelvis vil kunne finde ud af, hvem der engang har boet i ens hus, eller hvordan ens folkeskole så ud i 1920.

Men mens systemet byder på masser af fremtidige muligheder, byder det også på udfordringer. Hvis arkivet bliver en stor succes, står man potentielt med en masse digitalt materiale, som arkivarerne ikke har ressourcer til at vurdere eller formidle.

LÆS OGSÅ »Vi får en stor opgave med at vurdere, at det, der gemmes, er væsentligt. Hvornår er noget simpelthen for privat? Det er vores ansvar, at det, vi bruger penge på at gemme, også får en betydning. Derfor vil vi i starten vurdere alt materiale, der kommer ind, og på sigt muligvis introducere en e-boks med begrænset plads til borgerne, hvor de selv kan forvalte, hvordan de vil fylde den med elektroniske minder«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden