Antenneskov i Jerusalem.
Foto: THOMAS BORBERG

Antenneskov i Jerusalem.

Kultur

Kontroversiel israelsk film får ros i Berlin

Israelsk film undersøger med dansk støtte, om der stadig findes antisemitisme.

Kultur

Findes der stadig reel antisemitisme i Vesten, eller er det snarere den israelske højrefløj, som holder liv i holocaust-gruen af propagandamæssige grunde?

Det er det vanskelige spørgsmål, den israelske instruktør Yoav Shamir har sat sig for at undersøge i sin dokumentarfilm om det kontroversielle emne, 'Defamation'.

Afbalanceret
Filmen har modtaget cirka en million kroner i støtte fra institutioner som Danmarks Radio og Det Danske Filminstitut.

De kan ånde lettet op, for efter sin premiere på filmfestivalen Berlinalen er der anmelderroser til filmen for at levere en afbalanceret undersøgelse af sit emne.

Ifølge branchebladet Variety, som har givet filmen særdeles positiv anmeldelse, lykkes det for Yoav Shamir at give plads til begge synspunkter og servere dem med masser af humor.

Interview med farmor
Instruktøren bruger sig selv og siger i filmen start, at han aldrig har været udsat for antisemitisme.

Derpå interviewer han sin 92-årige farmor, som hævder, at jøder, der bor i udlandet er dovne og lever af at tjene penge på andre(!)

»At dømme efter de beviser, der lægges frem her, er begge synspunkter gangbare«, konkluderer anmeldelsen i Variety, som roser filmens danske klipper Morten Højbjerg for »sine abrupte klip, som dæmper filmens potentiale til grimhed«.

Det er den danske filmproducent Karoline Leth, datter af Jørgen Leth, der sammen med Yoav Shamir har taget initiativ til filmen og undersøgelsen af det delikate spørgsmål.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce