Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR/CPH PIX
Foto: PR/CPH PIX

Voldtaget. Den ranke rytter Kolbeinn er patriarken, som alle kvinderne sukker efter i den islandske film 'Heste og mænd'. Men i denne scene bliver han ydmyget, da hans hoppe bliver bedækket brutalt af en brunstig hingst.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets fineste nordiske kultur får priser i aften

Lars von Trier, Ida Jessen og Jakob Bro er nogle af de danske nominerede.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I aften klokken 18.30 begynder Nordisk Råds prisuddeling 2014.

Det foregår i den fornemme 'Blå Sal' i Stadshuset i Stockholm, hvor nobelprisbanketten også finder sted. Her vil 75 nominerede være til stede, og først dér afsløres det, hvem der tildeles årets priser og de medfølgende 350.000 danske kroner.

Sidste år modtog Danmark priser i hele tre ud af de fem kategorier, da vi både fik de eftertragtede film- og litteraturpriser for Thomas Vinterbergs filmdrama 'Jagten' og Kim Leines store Grønlandssaga 'Profeterne i Evighedsfjorden' og stop madspil-forkvinden Selina Juul fik miljøprisen.

LÆS ARTIKEL

I år er Danmark i filmkategorien nomineret for Lars von Triers meget omtalte langfilm 'Nymphomaniac', og han er oppe imod et stærkt felt med blandt andre den islandske 'Om heste og mænd', der tidligere på året vandt Publikumsprisen på CPH:PIX, og den norske 'Blind', som Politikens anmelder kaldte »et stærkt tegn på, at norsk film nu for alvor ryster mindreværdskomplekserne af sig«.

LÆS ANMELDELSE

Derudover er Danmark nomineret for forfatter og kamæleon Claus Beck-Nielsens 12 spydige og kærlige portrætter af forfattere og for Ida Jessens novellesamling 'Postkort til Annie' i litteraturkategorien, hvor de dyster mod stærke navne som norske Tomas Espedal, der har vundet en stor følgerskare med 'Gå. Eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv' og svenske Kjell Westö, der er nomineret for 'Hägring 38', som han tidligere på året vandt Sveriges Radios Romanpris for.

På musikfronten stiller vi med jazzguitaristen Jakob Bros 'Balladeering-Time-December Song', og den eksperimenterende komponist Simon Steen-Andersens værk 'Black Box Magic', der tidligere er blevet opført i Koncertkirken på Nørrebro, hvor Politens anmelder efterfølgende skrev »Det er dælme et begavet værk med sin egen, tidssvarende æstetik og masser af sjove pointer«.

LÆS ANMELDELSE

Når det gælder børne- og ungdomslitteratur er Hanne Kvists børnebog 'To af alting' og Louis Jensens og Lillian Brøggers nye firkantede historier nomineret, mens Middelfart, Lejre og Gladsaxe Kommuner er nominerede i natur- og miljøkategorien for at tænke grøn omstilling.

Den finlandssvenske forfatter Mark Levengood er vært, når priserne inden for litteratur-, børne- og ungdomslitteratur, musik-, film- og miljøpriser skal fordeles mellem Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøerne, Grønland og Åland.

Priserne overrækkes af sidste års vindere Kim Leine (forfatter til 'Profeterne i Evighedsfjorden), Selina Juul (stifter af bevægelsen 'Stop Spild Af Mad'), Sisse Graum Jørgensen (producer af filmen 'Jagten'), Pekka Kuusisto (violinist), Seita Vuorela & Jani Ikonen (børnebogsforfattere).

SE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden