Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KULTURARV. Politisk flertal vil lave en mere målrettet strategi for digitalisering af bøger, film og andet kultuarv.
Foto: Tracy Glantz/AP

KULTURARV. Politisk flertal vil lave en mere målrettet strategi for digitalisering af bøger, film og andet kultuarv.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politisk flertal vil have styr på digital kultur

Både S, V og DF vil have en samlet og målrettet plan for digitalisering af dansk kulturarv.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er på tide at få lavet en langt mere målrettet, national handleplan for digitaliseringen af danske bøger, film og tidsskrifter. Sådan lyder meldingen fra et politisk flertal i Folketinget, der ikke mener, at den nuværende indsats er tilstrækkelig.

»Grunden til, at vi ikke har fået gjort noget ved det her, er jo, at det er relativt omkostningstungt. Men nu må der findes en løsning«, siger kulturordfører Troels Ravn (S), der bakkes op af kulturordførere fra både DF, Enhedslisten, SF og Venstre.

»Det handler om en omfordeling (af kulturbudgettet, red.), og det bliver ikke nemt, men det er rasende nødvendigt«, siger Venstres Michael Aastrup Jensen.

Fælles opråb

I de seneste uger har Politiken afdækket, hvordan digitaliseringen af dansk kulturarv halter bagud i forhold til flere andre europæiske lande.

Flere forskere og statslige institutioner, herunder Det Kongelige Bibliotek og Rigsarkivet, har appelleret til, at man fra politisk side lavede en konkret handleplan for digitaliseringen. Senest har Det Danske Filminstitut, der varetager digitaliseringen af dele af den nationale filmsamling, meldt sig i koret. Her har man kun fået midler til at digitalisere 1 procent af sin samling.

Digitaliseringen har af skiftende regeringer i årevis været nævnt som en vigtig opgave, fordi det kan bevare skrøbelige arkivalier, men også bringe kulturarven ud til borgerne, der kan få adgang til bøger, film og opslagsværker online.

Hidtil er bevillingerne til digitalisering kommet drypvis, og som oftest har institutionerne selv skullet ansøge om midler til at digitalisere og spæde til med midler fra private fonde. Kulturminister Marianne Jelved (R) anerkender problematikken omkring en manglende samlet plan. Ministeriet oplyser, at man i efteråret afsatte 350.000 kr. til at »afdække området og dermed etablere et beslutningsgrundlag for igangsættelse af et egentligt projekt vedrørende digitalisering af det såkaldte bagkatalog«, der omfatter fysiske materialer, der indgår i bibliotekernes samlinger, og som ikke længere findes på det kommercielle bogmarked.

Projektet vil inddrage både kommunale og statslige biblioteker, bog- og forlagsbranche, rettighedshavere og fonde. En deadline for projektet er ikke fastsat, men foreløbige resultater vil blive drøftet af ministeriet og Kommunernes Landsforening inden sommerferien.

Mere tempo, tak!

Alligevel peger både DF og Enhedslisten på, at indsatsen for digitaliseringen er for ufokuseret og sløv, eftersom emnet har været på den politiske dagsorden i over 10 år. Den store hurdle er fortsat, hvor pengene skal komme fra. Alene Det Kongelige Biblioteks, Statsbibliotekets og Rigsarkivets samlinger fylder ifølge direktør Erland Kolding fra Det Kongelige Bibliotek mere end 500 hyldekilometer og vil koste flere milliarder at digitalisere.

Flere mener dog, at det ikke nødvendigvis er alt, der ligger på de nationale arkiver, der bør digitaliseres. På Statsbiblioteket i Aarhus siger direktør Svend Larsen, at man bør blive bedre til at spørge brugerne, hvad de efterspørger, og digitalisere trinvis herudfra.

»Man kunne eksempelvis spørge skolerne, hvad de godt kunne tænke sig blev tilgængeligt online, så de kunne bruge det i undervisningen«, siger han.

»Og der er det da kun glædeligt, hvis der er politisk enighed om at fokusere på det her, som vi har påpeget vigtigheden af flere gange«, siger Svend Larsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fond: Vi støtter gerne, men ...

Hos Dansk Folkeparti foreslår man, at der skal tages penge til digitalisering fra den pulje, der bruges til internationale kulturaktiviteter. Det afviser Socialdemokraterne, der ligesom SF og Enhedslisten vil vente med at komme med konkrete finansieringsforslag, til man har fået vurderet, hvad prisen for en stor digitaliseringsplan løber op i. Alle er dog enige om, at det næppe kan gøres uden støtte fra landets store private fonde, der blandt andet tæller A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Nordeafonden.

»Udfordringen kan blive, at fondene normalt opfatter digitalisering som drift og derfor ikke vil støtte«, siger DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen.

Augustinus Fonden oplyser imidlertid, at man løbende støtter digitaliseringsprojekter, da man opfatter det som både kulturbevarende og -formidlende aktiviteter. Fonden har blandt andet støttet digitaliseringen af samtlige Ludvig Holbergs værker, foretaget af Sprog- og Litteraturselskabet, og man har støttet digitalisering af fotografier i Det Kongelige Danske Geografiske Selskabs arkiv, Museet for Dansk Bladtegnings digitalisering af bladtegninger og af noder på punktskrift for Danmarks Blindebibliotek.

Fondsdirektør Frank Rechendorff Møller understreger, at fonden som udgangspunkt mest er interesseret i at støtte konkrete, afgrænsede projekter.

»Jeg ville stille mig mere tvivlende ved, om vi som fond skal være med til at bidrage til en mere overordnet national strategi«, siger han og understreger, at det som udgangspunkt bør være de statslige institutioners egen opgave.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden