Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Populært. Dette fotografi fra Vietnam er populært at dele på sociale medier med en opfordring om at støtte ofrene for jordskælvet i Nepal 25. april, som kostede mere end 7.000 mennesker livet.
Foto: Na Son Nguyen/Na Son Nguyen

Populært. Dette fotografi fra Vietnam er populært at dele på sociale medier med en opfordring om at støtte ofrene for jordskælvet i Nepal 25. april, som kostede mere end 7.000 mennesker livet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette billede af børn fra Nepal efter jordskælvet - er taget i Vietnam i 2007

Fotografen bag et populært billede fortæller om billedets aparte liv på sociale medier.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældreløse vietnamesiske børn. Ofre for krigen i Syrien. Forældreløse børn fra Burma. Og ofre for jordskælvet i Nepal.

Det billede, som den vietnamesiske fotograf Na Son Nguyen tog i det nordlige Vietnam i 2007, har haft mange liv på nettet og i medierne siden da. Især efter jordskælvet i Nepal, hvor det er blevet delt under overskriften ’To-årig pige beskyttes af sin 4-årige storebror i Nepal’.

Men her er fakta ifølge fotografen selv:

»Billedet tog jeg 27. oktober 2007, da jeg stoppede i en afsidesliggende landsby i Ha Giang-provinsen i det nordlige Vietnam og legede med børnene i et stykke tid. Det er et meget afsondret og fattigt område, hvor jeg kommer flere gange om året for at fotografere og for at lave velgørenhedsarbejde. Børnene i landsbyen tilhører en etnisk minoritet og kun få af dem taler vietnamesisk, men nogle af de store børn fortalte, at deres forældre var på arbejde i marken oppe i bjergene«, fortæller Na Son Nguyen til Politiken.

»Da jeg gik over mod de to børn på billedet, blev den mindste lidt bange, fordi de ikke er vant til, at der kommer fremmede. Så kom hendes bror hen og holdt om hende, og hun holdt op med at græde. Og så tog jeg et billede af det der lille, fine øjeblik. Bagefter gav jeg dem noget slik og kørte videre«.

Siden er det blevet postet med en historie om, at det var forældreløse børn fra Burma. Og endda med en historie om, at de var ofre for krigen i Syrien. Selv om jeg ikke synes, de ligner syrere ret meget

På forsiden af indiske aviser

Siden postede han billedet på sin blog og på Facebook med titlen ’Do em gai’ – ’beskytter lillesøster’. Mange kender Na Son Ngyens billeder i Vietnam, og han har omkring 30.000 følgere på Facebook, så billedet fik mange likes og blev delt meget.

»Desværre blandt andet sammen med en historie om, at børnenes mor var død, at deres far ikke gad at tage sig af dem, og at de nu boede hos deres bedsteforældre. Siden er det blevet postet med en historie om, at det var forældreløse børn fra Burma. Og endda med en historie om, at de var ofre for krigen i Syrien. Selv om jeg ikke synes, de ligner syrere ret meget«, siger Na Son Ngyen.

For seks uger siden lagde han fotoet på Instagram sammen med en masse andre billeder. Og efter jordskælvet i Nepal gik det amok med delingerne på de sociale medier. Nogen har ønsket at finde frem til børnene i Nepal. Andre at starte indsamlinger til dem.

Og forleden blev Na Son Nguyen kontaktet af nogle venner, der havde set det i indisk tv og på forsiden af indiske aviser, hvor det også illustrede de menneskelige følger af jordskælvet i Nepal 25. april, som kostede mere end 7.000 mennesker livet.

»Det billede har fået fuldstændigt sit eget liv. Jeg har tidligere oplevet, at mine billeder er blevet brugt i sammenhænge, hvor de ikke hørte hjemme, men indtil nu kun i Vietnam – aldrig før over hele verden, som det er sket med det her foto«, siger Na Son Ngyen, der arbejder for blandt andre Associated Press i Vietnam og bor og arbejder i både Hanoi og Ho Chi Minh-byen .

Det meste delte - men i forkert kontekst

Nu har han lagt billedet på Twitter med en forklaring af, hvad det forestiller.

»Jeg har også forsøgt at stoppe, at det bliver brugt i den forkerte sammenhæng, men det er virkelig svært. Det er et meget følelsesladet billede, og jeg har også tænkt, om det på en eller anden måde kunne hjælpe ofrene i Nepal, men det her bare ikke den rigtige måde at gøre det på. Der er taget masser af billeder af de virkelige ofre i Nepal og jeg tænker, at det kan virke stødende på nepaleserne, at det her foto nu cirkulerer«, siger han.

Og tilføjer:

»Det er måske det af mine billeder, der er blevet delt mest rundt omkring i verden, men desværre oftest i en forkert kontekst«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden