Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dataviz: Her er den musik, P3 bruger dine licenskroner på

Hvad spiller P3 egentlig? Politiken har gennemgået 631.000 afspilninger siden 2010 og kan fortælle, at mere end halvdelen af alle numre kommer fra de samme 100 mest populære kunstnere.

Debatten om P3's mere eller mindre varierede sangudvalg dukker jævnligt op i medierne. Politiken har fået adgang til DRs spillelister, og på baggrund af de helt præcist 631.639 numre, der er blevet spillet på kanalen siden maj 2010, kaster vi nu lidt fakta ind i debatten.

Den eksklusive elite

Når man gennemgår spillelisterne, finder man for det første, at det er en lille eksklusiv skare af kunstnere, der er meget populære år efter år. Man kunne kalde dem 'kongerne af P3'.

NYHED

Mere end halvdelen af alle numre, der spilles på P3, kommer fra den samme gruppe af de 100 mest spillede kunstnere. Dette gælder både for hele døgnet, og for når lyttertallet er højest i radioens primetime. (Se hvem de populære kunstnere er i bunden af artiklen)

For det andet kan man se, at antallet af forskellige kunstnere, der bliver spillet årligt, falder. Det vil altså sige, at variationen i kunstnere bliver mindre. I 2011 var der 3.964 forskellige kunstnere, mens det tal faldt til 1.612 sidste år.

I visualiseringen herunder kan du se, hvordan antallet af kunstnere er faldet siden 2010. Du kan også vælge ‘Top 100 andel’ og se, hvor stor en andel af musikken, top 100 sidder på.

Og så er der alle de andre

Mens 'kongernes' musik når bredt ud til befolkningen, lever størstedelen af de øvrige kunstnere et mindre profileret liv. Set over de sidste 5 år svinger det mellem, at 30 til 45 procent af alle kunstnere på P3 blot fået airplay én enkelt gang.

Og selvom antallet af kunstnere med en enkelt afspilning udgør mellem en tredjedel og halvdelen af alle kunstnerne, så fylder deres musik ikke meget i det samlede billede. I 2010 var det eksempelvis 44,2 procent af kunstnerne, der blev afspillet én gang, mens deres musik blot svarede til 1,6 procent af hele sendefladen.

Vælg et specifikt år i visualiseringen og se blandt andet, hvor stor en andel af musikken, der kommer fra top 100 i forhold til Øvrige artister.

Toppen af poppen

Men hvem er de så, disse konger af P3? Hvis du har haft tændt din radio for nyligt, er der god chance for, at du har hørt Cee Lo Greens hit 'Fuck You', Robyns 'Dancing on my own' eller danske The William Blakes 'Caves and the light'.

Du har også næsten med garanti hørt et nummer med Rihanna, L.O.C. eller Nephew.

MEST SPILLET

Herunder følger den samlede liste over, hvilke kunstnere og numre, der har været blandt de 100 mest afspillede. Du kan vælge det fulde overblik eller klikke dig ind på de enkelte år.

Generelt kan vi se, at danske musikere opnår en pæn del af spilletiden på P3. Med L.O.C. og Medina klart i spidsen indtager dansk musik 5 ud af de 10 øverste pladser.

Ingen kunstner kommer dog i nærheden af Rihanna, der med afstand er den mest spillede kunstner på P3 siden 2010.

Find din yndlingsmusiker

Hvis din favoritkunstner ikke var på top 100-listen, skal du ikke være ked af det. Indtast blot navnet på en musiker i søgefunktionen herunder og se, hvor mange gange din foretrukne kunstner eller band er blevet spillet på P3 siden 2010.

Sådan har vi gjort

Tallene stammer fra DRs egen musikhjemmeside, hvor man kan søge på en given kunstner og se, hvor mange afspilninger han/hun har fået på de forskellige kanaler siden maj 2010. Desværre er det ikke muligt at få et samlet datasæt med alle kunstnere og numre. Man kan kun lave individuelle søgninger på, hvor mange gange eksempelvis Rihanna eller L.O.C. er blevet spillet.

Politiken har derfor indgået et samarbejde med den private hjemmeside, P3 trends , der netop har indhentet den samlede mængde data, der ligger bag DRs hjemmeside, og samlet alle kunstnere og numre i ét kæmpestort excelark. På baggrund af P3 Trends arbejde har Politiken fået en liste med mere end 560.000 punkter, der viser alle de numre, der er spillet på P3 siden 1. maj. 2010.

Det er den liste - der er baseret på DRs egen hjemmeside - der danner baggrunden for Politikens dækning.

Sådan har vi sorteret data

I vores analyser ser vi blandt andet på, hvordan antallet af unikke kunstnere udvikler sig over tid. Her definerer vi eventuelle samarbejder mellem forskellige kunstnere som hver især unikke. Dvs at Rihanna, Rihanna feat. Kanye West samt Rihanna & Kanye West defineres som tre unikke kunstnere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce