Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tilbage. Michael Thouber skal være direktør for Kunsthal Charlottenborg.
Foto: Agnete Schlichtkrull / DR

Tilbage. Michael Thouber skal være direktør for Kunsthal Charlottenborg.

Kultur

DR2-chef bliver ny direktør for Charlottenborg

Kunsten skal tilbage i centrum af samfundsdebatten, lyder Michael Thoubers program for den omstridte kunsthal.

Kultur

Det bliver DR2's kanalchef, Michael Thouber, der får hovedansvaret for de kommende års udvikling og drift af den statslige Kunsthal Charlottenborg i København.

Udnævnelsen sker efter en årrække med adskillige udskiftninger på posten, institutionelle omlægninger og en stribe budgetoverskridelser. Direktørposten har siden januar midlertidigt været passet af kurator Henriette Bretton-Meyer, efter at Jacob Fabricius trådte tilbage som følge af et underskud på 860.000 kroner på udstillingsbudgettet.

Dermed bliver Michael Thouber den fjerde direktør på kun otte år siden Charlottenborgs omdannelse til kunsthal i 2007. Men trods rækken af lig i lasten, var beslutningen ganske let at træffe, erklærer han:

»Jeg sagde hurtigt ja tak, for det er lidt af et drømmejob for mig. Kunsthal Charlottenborg er et helt specielt sted i København, og jeg glæder mig rigtig meget til at begynde«, siger Michael Thouber.

Charlottenborgs sammenhæng med Kunstakademiet og en tradition for at »have fingeren på pulsen kunstnerisk set« er to af de store potentialer, som gør stillingen særligt interessant, forklarer den nyudnævnte direktør, der formelt tiltræder stillingen 1. september.

Ikke et opgør med forgængerne

Charlottenborg fortjener en anderledes stor synlighed, der bedre matcher det kunstneriske ambitionsniveau, som også hans forgængere havde om at gøre kunsthallen til en internationalt anerkendt aktør, mener han.

»Jeg tror, at alle ved, at Kunsthal Charlottenborg har været igennem en turbulent tid, og jeg forstår, at man har rettet op på meget af det. Men det er klart, at det bliver en del af min opgave at sikre, at der er økonomi til de store ambitioner, som stedet har. Og jeg ved fra den stilling, jeg kommer fra, at økonomi er et meget afgørende parameter for, hvilket ambitionsniveau du kan tillade dig at have«.

Men det betyder ikke, at forgængernes ambitioner som sådan har været for høje, eller at Charlottenborg fremover vil skulle byde på mindre spektakulære udstillinger.

»Jeg anskuer det på den måde, at ambitionerne ikke skal være mindre. Men det er klart, at vi skal sikre, at der er en solid økonomi til at bære dem. Og det arbejde er allerede i gang«.

Så opgaven er kort sagt at hente nogle flere penge eksternt?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alle kulturinstitutioner i Danmark er jo i den situation, at hvis man gerne vil lave ambitiøse udstillinger, aktiviteter og events, så får man noget af staten, men resten skal man ud og skaffe selv. Den tidligere direktør på Statens Museum for Kunst sagde til mig, at for hver krone, han fik, skulle han ud at skaffe to selv. Og det er den virkelighed, man sidder med, hvis man vil have et ambitiøst program. Det er lykkedes andre steder, og jeg er sikker på, at det øjeblik, hvor de folk, der vælger at støtte kunsten, kan se et potentiale, en klar profil og et højt ambitionsniveau, så vil de også gerne være med på Kunsthal Charlottenborg«, siger Michael Thouber.

Du er den fjerde direktør siden 2007. Hvad skal Charlottenborg gøre anderledes under dig?

»Her vil jeg nok gerne trække det berømte 100-dages-kort og bede om tid til at tænke grundigt over det«, siger Michael Thouber.

Platform for billedkunstens Yahya Hassan

Rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, Sanne Kofod Olsen, glæder sig over ansættelsen.

»Med Michael Thouber får vi en stærk kommunikator og en erfaren leder, der vægter samtidskunsten og dens betydning i samfundet og samtidig har lyst til at kommunikere med publikum. Det ligger rigtig godt i forlængelse af den overordnede ramme for Kunsthallen, der blev formuleret i foråret 2015, som lægger vægt på formidling, kommunikation og publikumsudvikling med base i den helt aktuelle samtidskunst – både den unge eksperimenterende og den etablerede«, siger hun i en pressemeddelelse.

Den nyslåede direktør har før sin tid i Danmarks Radio, hvor han de senere år blandt andet stod bag relanceringen af Deadline og kanalens store morgen- og eftermiddagssatsninger, flere års virke i kunstbranchen bag sig. Her var han i slutningen af 1990'erne medgrundlægger af det hedengangne udstillingssted 1 % og magasinet af samme navn. Senest stod han i 2012 bag gruppeudstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth' om den berømte danske digter og filmmager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når de kommende års kunstneriske linje for Charlottenborg skal fastlægges, vil især kunstens rolle i samfundsdebatten få opmærksomhed. Ambitionen er kort og godt at finde »den næste Yahya Hassan inden for billedkunstens verden«, lyder det. For billedkunstnerne har på begrædelig vis mistet deres centrale plads i samfundsdebatten, mener Michael Thouber, der henviser til det netop overståede folketingsvalg som et trist eksempel.

»Kunsten og kulturen var helt fraværende i debatten, og det er en kæmpe fejl. Kunstnernes stemme er nødvendig at høre, og jeg vil arbejde på, at få dem tilbage i debatten om samfundsudviklingen. For kunstens potentiale i forhold til eksempelvis journalistikken er, at kunsten kan stille de relevante spørgsmål uden at skulle afkræve det helt konkrete svar. Den kan med provokerende, begavede og relevante spørgsmål til de tendenser, vi egentlig troede, at vi kendte, få os til at se tingene på en anden måde og selv søge svaret. Det kæmpe potentiale vil jeg gerne være med til at udfolde«, siger Michael Thouber.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce