Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

POPRÅB. Singer-songwriter Mads Langer blander sig i den politiske debat med kritik af regeringens asylannoncer.
Foto: JOACHIM ADRIAN

POPRÅB. Singer-songwriter Mads Langer blander sig i den politiske debat med kritik af regeringens asylannoncer.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF og K kalder musikeres politiske udmeldinger for overfladiske

Kunstnere og kulturfolk har ofte for lidt tjek på fakta, når de blander sig i den offentlige debat, siger ordførere. Forfatter er enig.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naturligvis må de sige deres mening. Men det er ofte pinligt og overfladisk følelsesmageri, når danske kunstnere og kulturpersoner blander sig i den politiske debat.

Sådan lyder udmeldingen fra både Konservative og Dansk Folkeparti.

Kulturlivet er ellers løbende blevet kritiseret for at gemme sig i den offentlige debat og engagere sig for lidt, når det ikke lige handler om eget indtægtsgrundlag.

Både SF, Socialdemokraterne og forhenværende kulturminister Uffe Elbæk har efterlyst, at kunstnerne engagerer sig mere i samfundsdebatten, ligesom medier og politikere bør være bedre til at invitere dem indenfor.

Men hverken Naser Khader (K) eller Alex Ahrendtsen (DF) savner kunstnere i den offentlige debat.

»Jeg har det tit sådan, når jeg lytter til en kunstner eller en forfatter, som de ville have det, hvis jeg stillede mig op på en rockscene og begyndte at synge. Det lyder ikke godt, fordi jeg ikke kan«, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen fra DF.

Min stemme er ikke mere gældende end andres, men jeg vil bruge min stemme til at sige højt, hvad jeg mener

Han mener ligesom Konservatives kulturordfører, Naser Khader, at kunstnere alt for ofte er for dårligt inde i sagerne til at kunne gå ind i en kvalificeret debat. I stedet tager man »det nemme synspunkt«, siger Naser Khader.

Han bifalder, når kulturprofiler under humanitære katastrofer råber politikere og samfund op – eksempelvis i den nuværende flygtningesituation. Og han undrer sig over, hvorfor ingen danske kunstnere brugte deres position til at kræve en international indgriben, da Syriens præsident Assad smed de første tøndebomber. I stedet, siger han, prædiker man nu rummelighed og tolerance.

»Det bliver ofte overfladisk«, siger Naser Khader.

Flere popsangere har på det seneste meldt sig i den offentlige debat. Sangeren Medina langer ud efter integrationsminister Inger Støjberg (V) i et liveinterview på P3, og sanger Mads Langer kritiserer på Facebook regeringen for asylannoncerne i libanesiske aviser, som han mener udstiller Danmark som fjendtligt.

»Min stemme er ikke mere gældende end andres, men jeg vil bruge min stemme til at sige højt, hvad jeg mener«, siger Mads Langer.

Er det ikke rigtigt, at I ofte tager det nemmeste standpunkt?

»Jeg synes ikke, det er nemt at være rummelig, medmenneskelig og anstændig; det er noget, vi skal hjælpe hinanden med at være. Specielt når verden brænder«, siger han.

Han er ikke en »lalleglad hippiekunstner med en guitar«, påpeger han, men Danmark må som et af verdens rigeste lande vise gæstfrihed, mener han.

Hvor er dem til højre?

Socialdemokraternes Mogens Jensen kalder det »grotesk« at stemple kunstnere, der bevæger sig ind i den politiske debat, som pinlige, overfladiske og unuancerede.

»Mange kunstnere har rigtig gode forudsætninger for at bidrage til en debat, og ofte på en skæv måde. Det synes jeg generelt, vi mangler«, siger han.

Der er ikke plads til den fløj, der er ingen rummelighed og ingen tolerance

Problemet er også, siger DF’s Alex Ahrendtsen, at hvis kunstnere endelig blander sig, er det kun den ene fløj, der tør åbne munden. Der er ikke plads til højreorienterede kunstnere, siger han.

»De vil sandsynligvis ikke få noget at lave, de vil ikke få legater, og de vil ikke blive ansat som skuespillere. Der er ikke plads til den fløj, der er ingen rummelighed og ingen tolerance«, siger han.

Det samme siger Nader Khader:

»De bliver frosset ud, hvis de siger noget«, siger han og henviser til forfatteren Jens Christian Grøndahl, der for år tilbage – som en af meget få stemmer i kulturlivet – forsvarede den daværende VK-regerings krig mod Saddam Hussein og ifølge Khader blev frosset ud og senere »måtte gå bodsgang« med sin essaysamling ’Tre skridt tilbage’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var nu ikke for at blive inviteret »til te hos Klaus Rifbjerg«, at han beklagede sin støtte til krigen, understreger Jens Christian Grøndahl.

Det var, fordi han tog grueligt fejl.

»Men når det er sagt, er det en rigtig iagttagelse, at der er en tone i store dele af kulturmiljøet, der gør, at kunstnere sjældent kommer med offentlige udtalelser, der ikke på en eller anden måde flugter med en venstreorienteret eller kulturradikal diskurs«, siger han, der hverken vil kaldes borgerlig eller venstreorienteret.

Han blander sig kun, hvis han tror, han kan bidrage med noget, som andre ikke kan. Alt for ofte, siger han, lader kunstnere sig friste til at komme med overfladiske og banale meninger.

Og der er det på sin plads at minde om, at kunstnere ikke har særstatus i et demokrati, siger han.

»Vi skal bidrage med nuancer og pege på, at tingene er komplekse, frem for at kolportere plakatagtige synspunkter«, siger Grøndahl og fremhæver forfatteren Thomas Bobergs rejseessays i Dagbladet Information fra flygtningekaosset i Calais som et eksempel på en forfatter, der – uden konklusioner – bidrager til flygtningedebatten.

»Det betyder ikke, at kunsterne har pligt til at bidrage til debatten. Nogle forfattere er bare ikke skikkede til at stille sig op, men deres værker kan være præcis lige så betydningsfulde for den offentlige samtale«, siger han.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden