Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politisk? Sidste år udstillede Ai Weiwei en lang række portrætter af forkæmpere for ytringsfrihed og menneskerettigheder i USA. Dengang ville Lego gerne sælge klodser til ham. Foto: AP
Foto: ER/AP

Politisk? Sidste år udstillede Ai Weiwei en lang række portrætter af forkæmpere for ytringsfrihed og menneskerettigheder i USA. Dengang ville Lego gerne sælge klodser til ham. Foto: AP

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lego solgte 1,2 millioner klodser direkte til Ai Weiwei i 2014 - i dag må han »gå ned i en butik og spørge«

Den systemkritiske, kinesiske kunstner fik nej til at købe direkte af Lego, der af princip ikke er politiske.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lego har skiftet mening med hensyn til den verdensberømte kinesiske kunstner Ai Weiwei.

I dag nægter Lego at sælge direkte til Ai Weiwei med den begrundelse, at Lego »ikke kan godkende brugen af Lego til et politisk projekt«.

Men tilsyneladende var det ikke et problem for Lego i 2014. Her godkendte Lego at sælge 1,2 millioner brikker til Ai Weiwei-kunstværker på den amerikanske fængselsø Alcatraz i en såkaldt bulk order - det vil sige et større direkte salg til projektet.

1,2 millioner klodser

Den amerikanske FOR-SITE Foundation, der stod for udstillingen, oplyser i en email, at Lego ikke ønskede at donere klodser til projektet, men sørgede for, at klodserne blev leveret både til dem og direkte til Ai Weiweis atelier i Beijing. På samme måde oplyser Ai Weiweis samarbejdspartner i Danmark, galleriejer og kunsthandler Jens Faurschou, at han fra Lego har fået lovning på levering af 700.000 legoklodser specifikt til den udstilling i Australien, som Lego nu nægter at levere klodser til. Værkerne i Alcatraz og på den kommende udstilling i Australien handler om ytringsfrihed og består blandt andet af lego-portrætter af mennesker, der har kæmpet for ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Politiken har spurgt pressechef i Lego Roar Rude Trangbæk, hvorfor de kunne sælge i såkaldte bulk orders til udstillingen sidste år på Alcatraz, når de nægter at gøre det i dag.

»Vi sender et høfligt afslag, hvis vi bliver bedt om at støtte projekter, enten gennem donationer af legoklodser eller gennem bulk orders af store volumener, hvis vi bliver gjort opmærksom på, at der er tale om brug i en politisk kontekst eller med politisk dagsorden. Og du skal nok være opmærksom på formuleringen: 'Hvis vi bliver gjort opmærksom på'. Andet ønsker vi ikke at sige om den sag, for vi kommenterer ikke på konkrete dialoger, vi har med kunder«.

Når vi bliver gjort opmærksom på, at klodserne skal bruges i politisk kontekst, giver vi et høfligt afslag. Vi har et princip om, at vi ikke engagerer os aktivt

Hvis man har en politisk dagsorden og vil bruge legoklodser, hvordan køber man så 1,2 millioner klodser?

»Vi siger ikke til nogen, at de ikke kan købe dem, vi ønsker bare ikke aktivt at gå ind og engagere os eller støtte op omkring de projekter«.

Kan man få fat i så mange klodser uden at købe dem direkte hos jer. Jeg kan da ikke gå ned i Fætter BR og købe 1,2 millioner klodser?

»Det står dig frit for at købe klodser, som du vil«.

Men kan jeg bestille 1,2 millioner klodser i Fætter BR, som de så bestiller hos jer?

»Det ved jeg ikke. Det må du spørge Fætter BR om. Vi sælger klodser til helt almindelige forbrugere, og du kan købe dem på lego.com, i legetøjsbutikker eller i vores egne Legobutikker«.

Men ikke hvis I bliver opmærksomme på, at de skal bruges til et politisk formål?

»Jo. Det, vi udtaler os om her, det er, når vi får henvendelse omkring støtte i form af donationer eller mulighed for bulk purchases, der er køb af store volumener direkte fra Lego - du kan sammenligne det med en gros-køb. Når vi bliver gjort opmærksom på, at klodserne skal bruges i politisk kontekst, giver vi et høfligt afslag. Vi har et princip om, at vi ikke engagerer os aktivt«.

Men kan man købe så store mængder klodser ad almindelige kanaler?

»Du kan gå ned i en butik og købe lige det antal klodser, du vil, og gå hjem og gøre med dem, hvad du vil, det blander vi os ikke i. Vi censurerer ikke, vi siger ikke til folk, hvad de må bruge klodserne til«.

Men hvis man skal bruge 1,2 millioner klodser, så er der jo tale om en specialordre?

»Ja, det er fuldstændig rigtigt, og det, vi siger, er - behøver jeg at gentage det - at vi ikke vil understøtte gennem donation eller bulk orders«.

Men kan det overhovedet lade sig gøre at købe 1,2 millioner klodser uden at gå direkte til jer?

»Det ved jeg faktisk ikke. Jeg har tre børn, men jeg har da ikke været nede og prøve at købe 1,2 millioner legoklodser«.

Hvad gør man, hvis man skal bruge så mange klodser?

»Det ved jeg ikke. Du må prøve at gå ned i en butik og spørge«.

De fleste vil jo nok sige, at med så stor en ordre skal man henvende sig direkte til Lego?

Hvordan afgør Lego, at Olafur Elissons kunst ikke er politisk, mens Ai Weiwei er politisk?

»Ja, men det kan jeg ikke kommentere, det er jo hypotetiske scenarier«.

Det er jo ikke ligegyldigt i diskussionen, hvis Ai Weiwei ikke har andre muligheder end at henvende sig direkte til jer om et køb?

»Jamen, jeg har ikke svaret, jeg kender det ikke«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er der ikke nogen hos jer, der har det?

»Du må jo gå ned i en legetøjsbutik.

Jeg kan da ikke gå ned i en legetøjsbutik og bestille 1,2 millioner legoklodser?

»Du kan jo gå ind på lego.com, der har vi et tilbud, der hedder 'pick a brick', der kan du købe de klodser, du har lyst til. Men jeg ved ikke, hvad begrænsningen er volumenmæssigt. Men det er jo bare en helt almindelig ordre«.

Hvis man ikke kan købe ad almindelige kanaler, så blokerer I jo for, at Ai Weiwei kan lave sin kunst?

»Nej, det gør vi ikke. Vi censurerer ikke«.

BR henviser til Lego

Politiken har efter interviewet henvendt sig til Fætter BR for at høre, om det er muligt at købe 1,2 millioner legoklodser hos dem.

»Nej, vi ville henvise til Lego, for vi ligger ikke inde med klodser i den mængde. Specifikke ønsker ville vi henvise til Lego«, siger kommunikationsdirektør Liselotte Gjerdrum Carlsen fra Top-Toy, der ejer Fætter BR.

Ringer man til Legos butik på Strøget og spørger, om man kan købe 1,2 millioner klodser til et kunstværk af Ai Weiwei, lyder svaret, at det må butikken ikke udtale sig om, vi skal ringe til kundeservice.

Legos kundeservice oplyser, at man godt kan placere en ordre på 1,2 millioner klodser hos dem. Så skal man bare sende en mail, der forklarer, hvilke klodser det skal være, og så skal man samtidig oplyse, hvad de skal bruges til.

Da Politiken spørger, hvorfor vi skal oplyse, hvad klodserne skal bruges til, kan kundeservice ikke svare, men lover at undersøge det og vende tilbage med et svar inden for 48 timer.

Den sidste mulighed for at købe klodser er at gå ind på lego.com og bestille klodser via 'pick a brick', hvor man kan købe præcis de klodser, man ønsker sig. Her får man dog oplyst, at der er en grænse på 25 for nogle klodser - om det er 25 styk eller 25 bestillinger, er uklart.Til gengæld giver hjemmesiden ikke mulighed for at afgive større bestilling end 999 af den samme klods.

Forskel på Olafur og Ai Weiwei

Gallerist Jens Faurschou, som samarbejder tæt med Ai Weiwei, mener, at Lego med sin beslutning om ikke at sælge til Ai Weiwei, fordi hans kunst er politisk, har sat sig i en umulig position.

»De vil ikke sælge til Ai Weiwei, men gerne til hans gode ven Olafur Eliasson. Hvordan afgør Lego, at Olafur Eliassons kunst ikke er politisk, mens Ai Weiwei er politisk. Nogle mener, at al kunst per definition er politisk. Det bliver jo umuligt for Lego, hvis de, hver gang en kunstner eller andre henvender sig med en større ordre, skal ind og afgøre, om det nu er politisk eller ej. Det tror jeg ikke, at medarbejderne kan afgøre, og så skal det op på højeste niveau hver gang«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jens Faurschou fremhæver, at Ai Weiwei jo ikke laver noget, der er i strid med de værdier, vi sætter højt i Danmark.

I stedet for at sætte sig i den nuværende kattepine burde Lego sælge klodser til enhver, der vil købe, uden at interessere sig for, hvad klodserne bliver brugt til, mener Jens Faurschou:

»De kan jo ikke forhindre, at Ai Weiwei får fat i klodserne, blot at han ikke kan købe stort ind«.

Jens Faurschou har ikke spurgt Lego, om hans ordre på 700.000 brikker nu også er aflyst. Men hidtil har det eneste problem været, at Ai Weiwei og Faurschou bestilte nogle brikker, som var gået ud af produktion, og skulle finde ud af, hvilke brikker de så ville have i stedet, før handlen kunne gennemføres

»Lego har i en mail til mig tidligere bekræftet, at jeg kunne få ordren«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden