Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DM i Scrabble. Sidste års vinder Ola Jørgensen (til venstre) stillede op for at forsvare sin titel, men...
Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

DM i Scrabble. Sidste års vinder Ola Jørgensen (til venstre) stillede op for at forsvare sin titel, men...

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DM i Scrabble: »Her kan man ikke prøve sig frem som i Wordfeud«

Det fjerde danske mesterskab i ordspillet Scrabble blev afholdt lørdag i København.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En blyant sendes gennem luften i frustration.

Egentlig et ganske passende kasteskyts ved denne lejlighed. For det er titlen som Danmarksmester i ordspillet Scrabble, der er på højkant denne lørdag på Hovedbiblioteket i København.

Den anden af fire indledende runder er i gang. Uden snak. Fuld koncentration. Og med hovederne hvilene på hænderne, mens der tænkes og ledes efter de helt rigtige ord. Gerne på 7 bogstaver, for det giver »bingo«, som det hedder for de indviede.

Netop en »bingo« var med til at sikre feltets yngste deltager sin anden sejr ud af to mulige. 16-årige Freja Klinthøj dannede ordet flimrer og fik 72 point. Men, siger hun.

»Man skal vinde alle fire runder med en stor difference for at komme i finalen. Så jeg tror ikke rigtigt på det«.

Bluffer du?

Det er Freja Klinthøjs fjerde Danmarksmesterskab i ordlegen på trods af hendes unge alder. Hun faldt over turneringen på hjemmesiden Ordkamp.dk, hvor man kan spille en digital udgave af Scrabble.

»Jeg kan godt lide ord. At læse og skrive holder jeg meget af«, siger hun om baggrunden for sin interesse i ordspillet.

Sidste år blev hun nummer fire. Og denne gang har hun forberedt sig ved at spille på nettet og læse i den grønne retsstavningsordbog, som ligger på alle 18 turneringsborde.

Det er bare noget væsentligt andet at møde op og spille analog frem for at sidde derhjemme på tønden

»Men det handler ikke bare om at kunne en masse ord. Man skal også kunne lægge dem ordentligt på pladen«, forklarer hun.

Og så er der desuden »et element af bluf« i spillet, fortæller en af dagens dommere Simon Lange fra Dansk Scrabbleforening. Spillerne kan nemlig få point for ord, der ikke findes, hvis modstanderen ikke ved, at de ikke findes.

Det er Simon Langes opgave at hjælpe de 36 turneringsdeltagere på vej, hvis de bliver uenige om et ord, eller en anden uklar situation opstår. For eksempel da en brik er blevet lagt forkert i en af Freja Klinthøjs kampe.

Der viftes febrilsk med armene - et lydløst råb om hjælp.

»Den har ligget skævt, og ingen af os har set det. Hvad gør vi?«, spørger Freja Klinthøjs modstander Simon Lange, da han kommer dem til undsætning.

Frustrationen summer i luften et øjeblik, de indgår et kompromis, og alt er godt, da en ny brik trækkes op af den grønne pose, der som altid holdes et stykke over hovedet for at komme enhver mistanke om snyd i forkøbet.

Wordfeud skabte interesse

DM i Scrabble blev afholdt første gang i 2012, hvor man lod sig inspirere af USA, der har tradition for turneringer i ordspillet stor, fortæller Simon Lange, der til daglig arbejder med lingvistik i sit eget firma, Sprogzonen.

»Vi fornemmede en stor interesse på grund af Wordfeud. Derfor tog vi initiativ til turneringen«, fortæller han.

Især det første år var der stor opmærksomhed. Selvom der er mange deltagere i dag og en beskeden gruppe publikummer, siger han, at interessen er gået lidt i sig selv igen.

»Men det er også bare noget væsentligt andet at møde op og spille analog frem for at sidde derhjemme på tønden med Wordfeud«, siger han.

Eller som sidste års vinder af turneringen Ola Jørgensen udtrykker det:

»Når man har lagt et ord, fanger bordet. Her kan man ikke prøve sig frem som i Wordfeud«.

Du skal kunne alle ord på to bogstaver

Trods titlen som forsvarende mester bevarer Ola Jørgensen roen.

»Vi er et stærkt felt på 6-8 personer, hvor alle kan slå hinanden. Der er jo også en vis portion held med i dette spil«, siger han.

Og hvordan bliver man egentlig god til Scrabble?

»Man skal have et stort ordforråd og være sikker på det. Man skal helst kunne alle ord på to bogstaver og også meget gerne de 1.000 ord på tre bogstaver«, siger Ola Jørgensen.

TIPS

Når han spiller, er han meget opmærksom på »hotspots« på brættet, fortæller han. Steder med flere værdifulde felter i nærheden af hinanden.

Rutinen tager Ola Jørgensen hele vejen til finalen, hvor han dog bliver slået af Kasper Brenøe Isbrand i »en vaske ægte gyser«, som dommer Simon Lange beskriver kampen. Den ender med cifrene:

429-397.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden