Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Aktivist. Tage Skou-Hansen blev født i 1925 i Fredericia og levede de sidste år af sit liv i Egå med sin kone gennem 65 år.
Foto: Claus Bonnerup(Arkiv)

Aktivist. Tage Skou-Hansen blev født i 1925 i Fredericia og levede de sidste år af sit liv i Egå med sin kone gennem 65 år.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rune Lykkeberg: Danmarks skæbnefortæller er død

Tage Skou-Hansen blotlagde menneskers eksistentielle konflikt i fortællingen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er én forfatter i Danmark, som i mere end et halvt århundrede har vist os, hvordan kampen for frihed er ligeså nødvendig, som den er umulig.

Og der er en fortæller, som har holdt fast i, at der ikke findes svar på tilværelsens store spørgsmål, og der ikke gives løsninger på verdens fundamentale konflikter. Den enestående forfatter er Tage Skou-Hansen, som døde onsdag morgen, 90 år gammel.

Det meste af Danmark har de seneste 70 år kæmpet på ord, om hvad vi gjorde ved os selv, da vores folkevalgte regering opgav modstanden mod nazisterne og valgte samarbejdet med den tyske besættelsesmagt.

Alles konflikt

Nogle har hævdet, at modstandskampen var den eneste måde, vi kunne redde vores værdighed på, og at samarbejdet var en moralsk katastrofe. Andre har hævdet, at det ville være nationalt selvmord at fortsætte kampen for frihed imod besættelsen.

Tage Skou-Hansen har suverænt insisteret på, at det lige præcis den kamp ikke kun er en ideologisk eller politisk konflikt, som kunne være klaret med det rigtige svar. Spørgsmålet om modstandskamp for moralsk værdighed eller samarbejdspolitik for national overlevelse er ifølge Tage Skou-Hansen et eksistentielt drama.

Det er en konflikt, som skærer ned i hvert eneste menneske. Og ligegyldigt, hvad du vælger, vil du stå tilbage med noget, du skammer dig over.

Vi kender mere til det væsen, vi aldrig kommer til at erkende helt, fordi Tage Skou-Hansen siden Anden Verdenskrig har udforsket det for os alle sammen

Ingen kendte den konflikt bedre end han, der var modstandsmand under besættelsen, og som forfatter undersøgte menneskets vilkår i velfærdsstaten efter krigen.

Som han lader en af sine romanpersoner erkende:

»Han havde kun levet for kampen. For ordet og den nationale idé, som aldrig ville sejre i verden. Kampen var udsigtsløs, han vidste det fra begyndelsen, men han havde haft det godt med den. Det var selve umuligheden, som havde givet hans liv indhold«.

Svær indsigt

Den indsigt er svær at leve med, hvis man skal have sit liv til at hænge sammen, og det er vanskeligt at tale om, hvis man vil diskutere sig frem til den klarhed. Man kan næsten kun udholde de modsætninger i fortællinger. Og lige præcis det gjorde Tage Skou-Hansen.

Han forstod de kulturradikale, men han var for klog til at blive kulturradikal. Han havde forståelse for de konservative, men han var for indsigtsfuld til at blive reaktionær. Hans bøger minder os om det, der er banalt i teorien, men voldsomt i praksis: Menneskelivet er en kabale, som aldrig går op.

En iagttager konstaterer i en af hans romaner: »Samfundet skulle indrettes efter mennesket, hed det. Men var det andet end en frase, som alle kunne enes om? Ingen kendte jo mennesket«.

Men vi kender mere til det væsen, vi aldrig kommer til at erkende helt, fordi Tage Skou-Hansen siden Anden Verdenskrig har udforsket det for os alle sammen.

Han foldede forunderlige livsforløb ud i sine romaner, der står tilbage som velfærdstatens største skæbnefortællinger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden