0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hemmeligt arkiv: Kongen tilbød Danmark til tyskerne efter 1864

Dronning Margrethe har givet forfatter adgang til hidtil ukendte dokumenter i de kongelige arkiver

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kong Christian IX. Arkivfoto: Ullstein Bild

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark som tysk delstat.

En for de fleste danskere fuldstændig utænkelig tanke. Men det var ikke desto mindre, hvad Christian IX i begyndelsen af juli 1864 tilbød den prøjsiske konge, Wilhelm I.

Christian IX på grænsen til højforræderi Den danske konge fremsatte tilbuddet om, at Danmark kunne indgå i Det Tyske Forbund, i et desperat forsøg på at undgå, at det danske monarki mistede Slesvig og Holsten til tyskerne efter nederlaget i 1864-krigen.

Christian IX kontaktede i første omgang prøjserne uden om den danske regering, og dermed bevægede kongen sig hen til kanten af højforræderi.

Kongen ville ikke af med Slesvig og Holsten Ræsonnementet var, at nok ville Danmark miste suverænitet. Til gengæld ville kongeriget fortsat omfatte både Danmark, Slesvig og Holsten.

SKRIV

Og tanken var ikke så fremmed for kongen som for de fleste andre danskere; Christian IX var selv født og opvokset i det sydlige Slesvig.

Historisk indsigt i Christian IX's private dokumenter
De dramatiske hændelser bliver beskrevet i forfatteren Tom Buk-Swientys nye bog, ’Dommedag Als’ – efterfølgeren til bestselleren ’Slagtebænk Dybbøl’.

Bogen udkommer 25. august, og i forbindelse med Buk-Swientys research har dronning Margrethe for første gang nogensinde givet adgang til Christian IX’s private arkiv over dokumenter om krigen og de efterfølgende fredsforhandlinger.

»Jeg har flere gange tænkt: Holy shit, står der virkelig, at man forsøgte at få Danmark til at blive en del af Tyskland?«»Når man læser hovedværkerne om krigen, er disse begivenheder kun nævnt helt sporadisk«, siger Tom Buk-Swienty.

»Jeg har flere gange tænkt: Holy shit, står der virkelig, at man forsøgte at få Danmark til at blive en del af Tyskland?«.

Bismarck ville ikke have Danmark
Prøjsernes ministerpræsident Otto von Bismarck ræsonnerede imidlertid, at Prøjsen ville få store problemer med Danmarks indtræden i Det Tyske Forbund.

Stridighederne mellem dansk- og tysksindede i Slesvig ville stadig være uløste, og forbundet kunne blive nødt til at yde støtte til den danske konge imod de tysksindede slesvigere.

På plussiden talte udsigten til prøjsisk kontrol over den danske flåde. Men her vurderede Bismarck, at især Frankrig ville reagere aggressivt, hvis den tyske marine pludselig blev væsentligt forstærket.

Ihærdige forsøg fra den danske konge
Senere lykkedes det Christian IX at overtale den danske regering til, at forslaget om dansk indtræden i Det Tyske Forbund i allerdybeste hemmelighed blev genfremsat hele to gange i forbindelse med fredsforhandlingerne i Wien.

Men begge gange fik tilbuddet den kolde skulder af Bismarck, og fredsslutningen endte med, at Danmark mistede Slesvig og Holsten – over en tredjedel af det danske rige – således at grænsen kom til at gå ved Kongeåen.

Museumsinspektør: Helt ny viden

Inge Adriansen, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, har tidligere set referencer til kongens tilbud.

»Men med sin adgang til Christian IX’s arkiv og ved at bruge tyske kilder bringer Tom Buk-Swienty jo helt nye ting frem«, siger hun.

Her bliver Christian IX hædret i det danske landskab med buster og statuer:

Læs mere:

Annonce

Læs mere