Rød. Den unge socialdemokrat Palle From (Anders W. Berthelsen) var en af de fire hovedpersoner i 'Krøniken' - og en stor fan af Jens Otto Krag. Men det gør ikke serien til et politisk projekt, mener forfatteren Stig Thorsboe. Foto: DR
Foto: Mike Kollöffel/DR

Rød. Den unge socialdemokrat Palle From (Anders W. Berthelsen) var en af de fire hovedpersoner i 'Krøniken' - og en stor fan af Jens Otto Krag. Men det gør ikke serien til et politisk projekt, mener forfatteren Stig Thorsboe. Foto: DR

Kultur

Forfattere forsvarer sig: 'Krøniken' og 'Borgen' var ikke politiske

Hverken Stig Thorsboe eller Adam Price giver tidligere DR-dramachef Ingolf Gabold ret i, at deres tv-serier var politiserende projekter.

Kultur

»Jeg kan 100 procent afvise, at 'Krøniken' er et politisk projekt. Hvis 'Krøniken' havde været et politisk projekt, havde der ikke været 2,7 milllioner, der havde set det. Punktum. Så var de alle sammen løbet skrigende bort«.

Så klar i mælet er 'Krøniken's hovedbagmand, forfatteren Stig Thorsboe, som skrev DR-dramaserien sammen med sin kone, Hanna Lundblad.

Han kan slet ikke genkende det billede, DR's tidligere dramachef, Ingolf Gabold, tegner i et stort interview i Politiken. Her kalder Gabold dramaserierne '1864', 'Krøniken' og 'Borgen' for politiske projekter. '1864' var tænkt som et indlæg i debatten om Danmark som enten en »nationalstat bundet til dansk sprog og kultur, eller om vi er europæere, der bor i region Danmark« - med tydelig adresse til Dansk Folkeparti.

'Krøniken', siger Gabold, fortalte »med stor vægt (...) at Socialdemokratiet har skabt velfærdsstaten, mens ’Borgen’ var »lidt mere forsigtig«.

Foto: DR

Og som dramachef er det »da mig, der påvirker, i hvilken retning ’Krøniken’ skal gå, i hvilken retning ’Borgen’ skal gå, og i hvilken retning ’1864’ skal gå«, siger Gabold, der var dramachef i DR fra 1999 til 2012, i interviewet.

Men det er helt forkert, mener Stig Thorsboe, der understreger, at han »på intet tidspunkt har diskuteret indhold med Gabold, mens serien blev skrevet«.

»Det, Gabold gør her, er, at han gør serien mindre. Han skal holde fingrene væk fra det, han ikke er afsender af. Det er umådeligt trættende at høre ham hele tiden stille sig frem og lade, som om det er hans, særligt når det ikke var vores intention«.

Og hvis du var blevet bedt om at lave ...?

»Så var jeg gået. Hvis Gabold havde kaldt mig ind og sagt, at ’jeg synes, vi skal gøre sådan og sådan’, så havde jeg sagt: Så kan du sgu skrive det selv. Det var aldrig sket med mig. Overhovedet. Det er derfor, det er så forulempende at høre på«, siger Thorsboe.

Så du kan fuldstændig afvise, at du har haft politiske ambitioner?

»Ja, det kan jeg«.

Og du ville ikke fremstille Socialdemokratiet som skaberen af det store velfærdssamfund?

»Jeg ville selvfølgelig give et billede af den tid, som er den største forandringstid i det tyvende århundrede, de 25 år, hvor velstanden bliver størst i Danmark. Jeg synes, serien er en meget nuanceret fortælling om Socialdemokratiet - i den udstrækning det overhovedet er med i serien, det er jo kun en meget lille del - som selvfølgelig er hoveddrivkraften i skabelsen af velfærdsstaten i de år, det kan man ikke tage fra dem. Men serien har også et meget kritisk blik på det socialdemokratiske projekt, og at kalde den for et politisk projekt er at gøre det væsenligt mindre, end det er. Jeg synes, det primære er, at det handler om fire unge mennesker, som prøver at finde sig selv i den forandringsproces«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor tror du, Ingolf Gabold går ud og siger de her ting?

»Det er lykkedes den kære Ingolf at skabe et billede af sig selv som den store mastermind med alle de serier, der blev lavet, mens han var dramachef. Og det er ret ulykkeligt og faktisk krænkende for de menneskers ophavsret, som har fundet på det og siddet og har arbejdet med det, at han bagefter fremstiller sig som den egentlige afsender. For mig er han et narcissistisk gabehoved, som åbenbart har brug for at træde frem en gang imellem og fremstå betydningsfuld, og det er trættende, men når det går direkte ind og krænker det, som jeg har lavet, så er jeg nødt til at reagere«.

Borgerlig konspirationsteori

Heller ikke Adam Price, som var manuskriptforfatter på 'Borgen', kan genkende det billede, Ingolf Gabold tegner af 'Borgen' som en tv-serie, der også havde et politiserende formål, som skulle fremme visse politiske synspunkter.

»Det er klart, at 'Borgen' er et politisk projekt, i og med at det handler om politik, men jeg kan afvise, at det er en del af et større politisk projekt, som skulle være designet for at genere Dansk Folkeparti«, siger Adam Price, der ikke »erindrer en eneste diskussion, hvor det på nogen måde lå som noget formål med den serie, at vi ville politisere ude i virkeligheden og genere Dansk Folkeparti eller andre, man var enige eller uenige med, slet ikke«.

Så du kan afvise, at Gabold er kommet til dig og har sagt: 'Adam, nu skal vi lave en rød eller radikal serie'?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ja ja ja, og det tror jeg da også, at både Stig (Thorsboe, red.) og Ole (Bornedal, red.) kan. Det lyder jo nærmest som en borgerlig konspirationsteori. At den røde mester kalder sine røde lejesvende ind til sig og sidder foran kaminen og beslutter, at ’NU, haha, nu, mine herrer, nu skal vi skrive noget, som kan få…’. Altså, sådan foregår det jo ikke«.

Adam Price tager dog ikke Ingolf Gabolds udtalelser ilde op:

»Som den gamle polemiker han er, har han måske bare lyst til at lave et skvulp. Det kan jo nogle gange også være lidt berettiget. Men jeg vil helt klart afvise, at der er blevet skrevet med ført hånd«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce