Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gæster. Her besøger en ung gæst en særudstilling med kunstneren Filip V.Jensens udstoppede dyr på Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm.
Foto: Joachim Adrian

Gæster. Her besøger en ung gæst en særudstilling med kunstneren Filip V.Jensens udstoppede dyr på Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Haarder vil stadig klare Nordsjællands jagthistorie fra Jylland

Bertel Haarder afviser, at det koster 100 millioner kroner at flytte Jagt- og Skovbrugsmuseet til Djursland.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det giver dårlig mening at bruge millioner på at flytte Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum fra Hørsholm til Djursland.

Konklusionen er Socialdemokraterne og den øvrige opposition nået frem til, efter at et prisoverslag fra museet selv er landet på lige over 100 millioner kroner for flytningen af samlingerne og de 13 tilhørende fuldtidsstillinger til Landbrugsmuseet på Gammel Estrup i det østjyske.

»Min og mange andres sunde fornuft siger os, at det hverken giver mening kulturpolitisk eller økonomisk«, siger Hørsholms socialdemokratiske medlem af Kulturudvalget, Pernille Snoor, som i går havde indkaldt kulturminister Bertel Haarder (V) til samråd for at drøfte flytteprisen.

Holder museumsdirektør Jette Baagøes overslag vand, svarer det til en flyttepris på mere end 10 års drift af det nuværende museum. Men det gør overslaget ikke, afviser Bertel Haarder.

»Der er jo ytringsfrihed i Danmark, og man har også frihed til at tale for sin egen institution. Men jeg kan bare sige, at vi kan ikke bekræfte de tal. Flytningen vil kunne gennemføres for et markant mindre beløb«, siger ministeren.

Han vil på samrådet ikke give sit eget bud på en pris, som først vil blive fremlagt om et par uger, når regeringen forventes at sætte omkostninger på den samlede udflytning af i alt 3.900 statslige arbejdspladser til provinsen, som blev lanceret i efteråret. På kulturområdet har Kulturministeriet dog allerede luftet et prisoverslag på 125 millioner kroner for at flytte Statens Værksteder For Kunst med 8 ansatte fra Christianshavn til Helsingør.

Forventer fire gange så mange gæster

Den store ambition om at flytte offentlige lønkroner fra hovedstaden til provinsen har ifølge Bertel Haarder også været udslagsgivende, når valget faldt på at fusionere museet i Hørsholm med Gammel Estrup.

Der er dog også faglige og økonomiske grunde til, at det er en god idé at rykke aktiviteterne til Landbrugsmuseet på Djursland, argumenterer ministeren, som udtrykker forståelse for den lokale modvilje i Hørsholm og omegn.

»Men ud fra en national betragtning, hvor man ser på, om der kommer mere museum for pengene, om der er flere danskere, der får glæde af museet, så er det en rigtig god idé at samle de to museer. Det indebærer, at fire gange så mange får glæde af herlighederne, for der er nemlig fire gange så stort besøg på Landbrugsmuseet på Djursland, som der er i Hørsholm«, siger Bertel Haarder, med henvisning til at museet i Hørsholm de seneste år i gennemsnit har haft 17 betalende gæster om dagen.

Jeg synes, det her er manglende respekt for den kulturhistorie, som Jagt- og Skovbrugsmuseet er udtryk for.

Tæller man skoleklasser og andre ikke-betalende gæster med, havde Jagt- og Skovbrugsmuseet 23.000 besøgende i 2014, mens omkring 100.000 gæster besøgte Landbrugsmuseet.

UDFLYTNING

Og hovedstadens museumsgæster vil med flytningen ikke blive stillet stort anderledes, end jyderne også er, hvis de vil på Nationalmuseet eller et af de andre store statslige museer i hovedstaden, mener ministeren:

»Der er lige langt, selv om man ikke skulle tro det«, siger han med en slet skjult henvisning til de skarpe reaktioner, flytteplanen har affødt.

Socialdemokraterne har bakket op om grundideen om at flytte statslige arbejdspladser til provinsen, men med Jagt- og Skovbrugsmuseet vejer det tungt, at det er knyttet til den »særegne historie, der er på egnen« i Nordsjælland, protesterer partiets kulturordfører, Mogens Jensen.

En national opgave

Nær Hørsholm ligger nemlig de nordsjællandske skove Gribskov, Store Dyrehave, Jægersborg Dyrehave og Hegn, der i sommer kom på Unescos liste over verdenskulturarv på grund af det bestående system af jagtveje, som Christian V anlagde i 1680’erne til brug for den såkaldte parforcejagt. Jagt- og Skovbrugsmuseet ligger i dag perfekt til den formidlingstjans, har kritikere indvendt.

Men varetagelsen af den nationale museumsopgave flytter med, når det statslige museum forlader Nordsjælland, indskærper kulturministeren:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det ændres der ikke på. Og den opgave kan varetages lige så godt fra den ene del af landet som fra den anden«.

Mogens Jensen erklærer sig rystet:

»Det svarer til, at man argumenterede for at flytte Jens Søndergaards Museum ude ved Bovbjerg Fyr op på Jenle til Jeppe Aakjær. Der er vand begge steder. Det ene er godt nok Vesterhavet og det andet Limfjorden, men det er vand. Jeg synes, det her er manglende respekt for den kulturhistorie, som Jagt- og Skovbrugsmuseet er udtryk for. Det er derfor, jeg synes, at den faglige begrundelse for at flytte museet ikke holder«, siger ordføreren.

-----------------------

Rettelse: I en tidligere version var museernes samlede besøgstal - ikke-betalende iberegnet - ved en fejl ikke nævnt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden