Falsk. Tre danske forretningsmænd indleverede i 2013 denne falske udgave af Rodins Grubleren til auktionshuset Christies i London (der findes i alt 137 ægte 'Grubleren' i tre forskellige størrelser). Nu er de tre mænd, hvoraf to tidligere har været direktører, tiltalt for groft bedrageri.
Foto: Christie's katalog fra 1996

Falsk. Tre danske forretningsmænd indleverede i 2013 denne falske udgave af Rodins Grubleren til auktionshuset Christies i London (der findes i alt 137 ægte 'Grubleren' i tre forskellige størrelser). Nu er de tre mænd, hvoraf to tidligere har været direktører, tiltalt for groft bedrageri.

Kultur

Tre danske forretningsmænd tiltalt for fupplaner med falsk grubler

Den opsigtsvækkende sag trækker tråde til Frankrigs største kunstfalskneri-skandale.

Kultur

En opsigtsvækkende sag om en 37 centimeter høj og verdenskendt bronzeskulptur fik i går et nyt kapitel.

Da kom det frem, at anklagemyndigheden nu tiltaler tre danske forretningsmænd i alderen 48-71 år for at ville fuppe auktionshuset Christie's i London til at sælge en falsk udgave af en af kunsthistoriens mest berømte skulpturer: Rodins 'Grubleren'.

Ifølge anklageskriftet forlangte de tre mænd mellem 4 og 6 millioner kroner for den 37 centimeter høje 'Grubleren'. Det til trods for, at mændene ifølge anklagemyndigheden udmærket var klar over, at skulpturen var uægte og erklæret til at være en forfalskning af Rodin-Komiteen i Paris, som vurderer Auguste Rodins værker og udsteder ægthedscertifikater.

Alle tre tiltalte nægter sig skyldige, oplyser deres forsvarere.

Skulpturen nåede aldrig at blive solgt på auktion i London, da Christie's tog kontakt til Rodin-komiteen i Paris og derefter nægtede at sælge den falske skulptur. Var den blevet solgt som ægte, ville markedsværdien have været over 35 millioner kroner.

11 timers lang grundlovsforhør

Sagen, som er omfattet af navneforbud, blev offentlig kendt i januar sidste år, hvor de tre mænd - hvoraf to er tidligere direktører og en af dem lige nu afsoner en anden dom - blev anholdt og fremstillet i et 11 timers langt grundlovsforhør. Her afviste en dommer til slut at varetægtsfængsle de tre mænd. Sigtelsen blev imidlertid opretholdt og Københavns Politi fortsatte efterforskningen af sagen om 'Grubleren', som altså nu har ført til en sigtelse.

LÆS:

Advokaturchef Per Justesen, som fører sagen for Københavns Politi, siger, at man nu - et år efter grundlovsforhøret - har fornødne beviser i sagen til en tiltale.

»Siden grundlovsforhøret er tiden blevet brugt på at foretage videre efterforskning, blandt andet i mailkorrespondencer, og vurdering er nu, at der er grundlag til at rejse tiltale«, siger han.

Hver af de tre tiltaltes forsvarere afviser over for Politiken dette.

»Jeg mener ikke, der er fugls føde på sagen«, siger eksempelvis advokat Henrik Høpner, der forsvarer den ældste af de tre mænd.

»Det var der ikke sidste år og heller ikke nu. Jeg er overbevist om min klients uskyld«.

Hertugen af Bourgogne

Den opsigtsvækkende sag trækker tråde til Frankrigs største kunstfalskneriskandale. Her kom det i slutningen af 1990'erne frem, at en mand med tilnavnet ’Hertugen af Bourgogne’ havde lavet tusindvis af forfalskninger af især Rodins skulpturer.

LÆS:

Ifølge Jerome Le Blay, den fremmeste ekspert inden for Rodins værker, der står i spidsen for Rodin-Komiteen i Paris, er 'Grubleren' med de danske forbindelser åbenlyst lavet af den berygtede franske 'hertug', der endte sine falskneri-dage i fængsel.

»Den højre hånd lige under hagen var plump og grov. Der manglede detaljer, og tommeltot og pegefinger var nærmest smeltet sammen«, sagde Jérome le Blay om skulpturen til Politiken tidligere i år.

Håndens grovhed skyldtes, at netop tommeltotten i Hertugens ’Grubleren’-støbeform af denne størrelse havde været brækket af og sat på igen. I dag er den falske 'Grubleren' beslaglagt af dansk politi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce