Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Kasketkarl. Dee Dee Bridgewater på Copenhagen Jazz Festival, som er en af de mange organisationer, musikernes genvalgte formand, Anders Laursen, også har stor indflydelse på.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Magtfuld formand fortsætter efter oprør i musikerforening

Det lykkedes ikke oprørerne at vippe Anders Laursen af pinden som formand for Dansk Musiker Forbund.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Musikernes formand, Anders Laursen, kan se tilbage på 28 år på posten, når han om fire år frivilligt stopper som formand for Dansk Musiker Forbund (DMF).

Det er resultatet efter kongressen i forbundet, hvor Anders Laursen for første gang i sine 24 år som øverste chef skulle ud i kampvalg om posten.

Men det lykkedes ikke næstformand Erik Damgaard at vippe ham af pinden. Anders Laursen blev genvalgt med et massivt flertal blandt de delegerede for endnu en fire-årig periode. Og den har Anders Laursen på forhånd bebudet bliver hans sidste.

Mistillid

Sammen med flere andre medlemmer af hovedbestyrelsen i DMF indledte Erik Damgaard sidste efterår et oprør mod Anders Laursen og hans ledelsesstil. De beskyldte ham for at være magtfuldkommen og enerådende. Og for at stå i vejen for den fornyelse af Dansk Musiker Forbund, som alle er enige om er nødvendig.

I september sidste år tog en af oprørerne, Anders Hvidberg ordet på et hovedbestyrelsesmøde og kom med en sønderlemmende kritik af formanden. »Jeg har mistet tilliden til dig«, erklærede han og beskyldte Anders Laursen for at skabe »frygt og forvirring«, at være ude af stand til at »motivere og lede«, og at mangle visioner for det skrantende musikerforbund.

»Som du selv sagde til mig på den seneste kongres: »Politik er at stikke ansigtet ned i en lort - og så beholde hovedet nede i den«.

Jeg synes, du fortjener at rejse nakken og vaske ansigtet - ja, at vaske hele partituret rent og sætte tonen an til en ny sats i dit liv«, lød opfordringen fra Anders Hvidberg.

Det blev startskuddet på en kampagne fra et mindretal i hovedbestyrelsen for at få udskiftet Anders Laursen med næstformanden, Erik Damgaard. De oprettede facebooksiden 'Ny politisk ledelse i DMF', da flertallet i hovedbestyrelsen afviste et forslag om at oprette et digitalt debatforum forud for kongressen og kampvalget om formandsposten. Her kunne man blandt andet læse Anders Hvidbergs tale på hovedbestyrelsesmødet.

Men selv om kritikken af Anders Laursen vakte genklang mange steder i det danske musikmiljø - hvor Laursen indiskutabelt er manden med størst indflydelse og størst netværk - så var der altså ikke stor nok opbakning til oprøret på kongressen. Anders Laursen fik 5.124 stemmer, mens udfordreren Erik Damgaard kun havde opbakning fra 658.

Her, der og alle vegne

Anders Laursen, der udover at være formand for musikerne, også er formand for Copenhagen Jazz Festival og for rettighedsorganisationen Copydan og næstformand for blandt andre Gramex og Det Danske Kulturinstitut, sidder fortsat på et solidt flertal i sit forbund. Og han kan se frem til væsentlig mindre modstand i sin hovedbestyrelse de næste fire år.

De tre oprørske hovedbestyrelsesmedlemmer, Erik Damgaard, Anders Hvidberg og Mads Bærentzen, havde på forhånd meddelt, at de ville stoppe deres arbejde i DMF, hvis ikke det lykkedes at vælte Anders Laursen.

Ikke af fornærmethed, har Erik Damgaard, tidligere forklaret Politiken, men fordi de ikke ønsker at arbejde under Anders Laursen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden