Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Copyright. YouTube kan komme til at betale mere, når brugerne hører blandt andre Lukas Graham via tjenesten.
Foto: RUNE AARESTRUP PEDERSEN (arkiv)

Copyright. YouTube kan komme til at betale mere, når brugerne hører blandt andre Lukas Graham via tjenesten.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Musikere og medier får hjælp af EU i kampen mod it-giganter

EU vil sikre bedre redskaber i kampen mod internetmastodonter som Google.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om EU med et nyt udspil forsøger at gøre det nemmere for musikere og musikselskaber at få betaling, når tjenester som Googles YouTube afspiller deres musik, så tager EU ikke ordentligt livtag med problemet.

Det mener rettighedsorganisationen Koda.

»Vi så gerne, at EU skrev ind i direktivet, at tjenester som YouTube havde pligt til at forhandle med os om betaling for ophavsret. Og det skridt har EU ikke taget«, siger direktør Anders Lassen.

Udspillet til et nyt direktiv om copyright i EU blev fremlagt af EU-kommissionen i går og er en del af forsøget på at sparke gang i et større digitalt indre marked i Europa, der længe har set til fra sidelinjen, mens store amerikanske selskaber som Google og Facebook har taget teten.

YouTube har i årevis været kritiseret af musikere og musikselskaber for at dele musik uden at betale for det. De mener, at YouTube slipper for at betale, fordi tjenesten dækker sig ind bag at være en neutral platform, hvor brugerne blot deler film og musik. Musikerne hævder, at YouTube i dag i høj grad ligner streamingtjenester som Spotify og Apple Music, der betaler langt mere for musikken. Og streamingtjenesterne har i modsætning til YouTube pligt til at forhandle aftaler på plads med rettighedsselskaber som Koda.

Giver mindre afkast

Google har lavet aftaler om betaling for noget af den musik, der er tilgængelig på YouTube. Men betalingen er meget lavere end andre streamingtjenesters betaling, selv om Google har mange flere brugere.

»De aftaler, der er i dag, er lavet på Googles nåde, fordi Google hævder, at de slet ikke behøver at indgå aftaler. Derfor ønsker vi en hårdere lovgivning, så tjenester som Google og Facebook bliver tvunget til at lave aftaler med rettighedshaverne«, siger Anders Lassen.

Vi så gerne, at EU skrev ind i direktivet, at tjenester som YouTube havde pligt til at forhandle med os om betaling for ophavsret. Og det skridt har EU ikke taget

I stedet kræver EU, at tjenester, hvor der uploades masser af copyrightbeskyttet materiale, skal sørge for en teknologi, der kan genkende, finde og fjerne materialet efter rettighedshaverens ønske.

»Men det er at vende tingene på hovedet, at de skal investere i dyr overvåg<DB>nings<DB>teknologi, når de i stedet for kunne lave en aftale med os om betaling for brug af materialet«, siger Anders Lassen.

Tilfredse medier

Hos Danske Medier er der tilfredshed med udspillet fra EU, der vil sikre, at også udgivere som dagblade har rettigheder over for eksempelvis Google. Og det betyder, at en tjeneste som Google News, der findes i en række lande, men ikke i Danmark, skal indgå en aftale med de medier, som tjenesten ønsker at vise uddrag fra.

»Det vil betyde, at udgiverne nu får en selvstændig retsbeskyttelse og kan skride ind, hvis der er tjenester, der forsøger udnytte deres stof kommercielt«, siger chefjurist Holger Rosendal.

Regelsættet, som EU nu vil indføre, får ikke indflydelse på Googles eller andres søgemaskiner, men det præciserer, at hvis en tjeneste viser mere end blot overskriften på en artikel, er der tale om materiale med udgiverrettigheder. Og det må ikke bruges, uden at der er lavet en aftale med det medie, artiklerne kommer fra.

Opfordrer til partnerskaber

Ifølge Holger Rosendal får den nye direktivbestemmelse næppe stor betydning i Danmark, hvor udgiverne har haft succes med at forhindre udnyttelse af nyheder på nettet. Tilbage i 2006 forhindrede udgiverne således, at Google News kom til Danmark, fordi mastodonten ikke havde en klar aftale med udgiverne.

»Men hvis Google nu kom tilbage med en hær af advokater og mente, at de havde fundet et hul i den danske lovgivning, så de alligevel havde ret til at etablere Google News uden at spørge nogen, gør de foreslåede EU-regler det tindrende klart, at det kan Google ikke«, siger chefjuristen.

Google siger i en meddelelse, at »der er en bedre vej« end den, kommissionen nu foreslår, nemlig »innovation og partnerskaber« i stedet for »subsidier og besværlige restriktioner«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden